gluten
-
Czy seitan jest zdrowy? Przekonaj się, czym jest, gdzie go kupić i jak smakuje
Czy seitan jest zdrowy? Takie pytanie może sobie zadawać każdy, kto chciałby go wprowadzić do swojej codziennej diety. Sprawdź koniecznie, czy warto po niego sięgać i zbierz komplet informacji na jego temat.
-
Seitan: co to jest, jak smakuje, czy jest zdrowy
Seitan składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Zaleca się go osobom niejedzącym mięsa jako źródło białka. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej. Jego smak zależy o...
-
GIS wycofuje wegańskie cukierki. Mogą szkodzić alergikom [OSTRZEŻENIE PUBLICZNE]
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W wegańskich truflach o smaku Irish Cream wykryto alergeny mleka, które mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na ten składnik.
-
Celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Czy zmiana diety wystarczy, aby ją opanować?
Celiakia, nazywana też chorobą trzewną, to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, wywołane nietolerancją glutenu - białka występującego w nasionach owsa, pszenicy, jęczmienia i żyta. Jakie objawy daje ta dolegliwość? Jak przebiega proces jej...
-
Jaka dieta, taka cera, czyli błędy dietetyczne, które widać na skórze twarzy
Wypryski, przebarwienia, opuchlizna - zmiany na twojej skórze mogą mieć różne przyczyny, ale często są skutkiem błędów dietetycznych. Poznaj cztery częste typy twarzy i dowiedz się, czego zapewne jest za dużo w twojej diecie, skoro na skórze...
-
Czy dieta bezglutenowa przynosi korzyści zdrowotne? Czasami może wręcz szkodzić
Dieta bezglutenowa, jak podpowiada jej nazwa, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w wielu produktach zbożowych. Czy taka dieta jest dla nas dobra? W tym przypadku warto...
-
Gluten: w czym występuje? Co wywołuje nadwrażliwość na gluten?
Gluten to substancja, o której ostatnio jest głośno w kontekście m.in. alergii i nietolerancji. Co to jest gluten? Przeczytaj, poznaj jego definicję, dowiedz się w czym jest gluten oraz które produkty spożywcze są od niego wolne.
-
W czym jest gluten? Kto nie powinien go spożywać? Gdzie go znajdziemy [LISTA]
Czym jest gluten i komu może zaszkodzić? Czy powinniśmy unikać tego składnika? Gdzie znajdziemy najwięcej glutenu? Sprawdź naszą listę produktów zawierających gluten.
-
Słynni truciciele w naszej diecie. Jest się czego bać?
Niewłaściwe odżywianie ma znaczny wpływ na powstawanie wielu groźnych chorób, a nawet przedwczesne zgony. Nic zatem dziwnego, że obawiamy się różnych substancji obecnych w codziennej diecie, które szkodzą. Rzecz w tym, że lista naszych...
-
Glutaminian sodu - nauka kontra mity
Glutaminian sodu to związek chemiczny odpowiedzialny za piąty smak, czyli smak umami (nazywany czasem rosołowym). Znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym tych naturalnych, takich jak mięso czy pomidory lub sery oraz w...
-
Nowy wariant COVID-19. U wielu powtarza się ten sam, dotkliwy objaw
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
-
Rewolucja, która nada smak twojemu życiu. Tak nowoczesne technologie pozwalają wydobyć jeszcze więcej z każdego ziarenkaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Straciła wzrok w jednym oku. Powód? Pasożyt, którego złapała w tym miejscu
-
Rośnie liczba chorych na raka. Czy to pokłosie pandemii COVID-19?
- Objawy raka jamy ustnej zauważysz dość wcześnie. Na co zwrócić uwagę?
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne
- Masz niebezpieczne lekarstwa w swoim domu? Te trzy produkty mogą nawet zabić
- Czy kolor kataru to wskazówka? Kiedy iść do lekarza?
- Ten QUIZ medyczny powinien rozwiązać każdy! Temat jest bardzo ważny