gluten

Gluten

Gluten jest składnikiem pokarmowym, który występuje w ziarnach niektórych zbóż, przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu i życie. To dzięki niemu ciasto wytworzone z mąki i wody jest ciągliwe, a pieczywo ma porowatą strukturę, a ciasta nie podlegają fermentacji. Jednocześnie jest to jeden ze składników, które mogą powodować alergie pokarmowe, zwłaszcza u niemowląt i dzieci. Objawy alergii na gluten. Gluten to jeden ze składników, które należy ostrożnie i stopniowo wprowadzać do diety niemowląt. Objawy alergii pojawiają się szybko, bo już w ciągu kilku minut od spożycia. Wśród tych objawów można wymienić biegunkę, wymioty, katar o wodnistej postaci, pokrzywkę skórną, zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry), a nawet wstrząs anafilaktyczny. Można też wskazać objawy, które pojawiają się po upływie kilku godzin od spożycia produktu z glutenem. Jest to biegunka oraz bardziej zaawansowane stadium atopowego zapalenia skóry. W jakich produktach gluten się nie znajduje? Osoby z alergią na gluten powinny sięgać po produkty bez tego składniku. Mogą to być zarówno produkty glutenowe, ale zmodyfikowane - ze skrobią pszenną bezglutenową - lub też produkty, które naturalnie występują bez glutenu, np. ryż, ziemniaki, fasola, soja, komosa ryżowa czy kukurydza.

gluten

Więcej o:

gluten