gluten

Więcej o:

gluten

  • Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gluten: co to takiego? Gluten to białko roślinne, które występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten może pojawić się również w owsie poprzez zanieczyszczenie tego zboża innymi ziarnami. Gluten zbudowany jest z dwóch typów białek, gliadyny i gluteniny. W

  • Uczulenie na gluten - jakie daje objawy

    Uczulenie na gluten - objawy zależą od wieku U dorosłych i dzieci uczulenie na gluten objawia się w inny sposób. Uczulenie na gluten u niemowlaka i dzieci zazwyczaj objawia się takimi problemami, jak: atopowe zapalenie skóry (najczęstszy objaw) problemy ze strony układu pokarmowego (biegunka

  • Skaza białkowa a alergia na gluten

    kolei charakteryzuje się dużą zmiennością osobniczą i bardzo często obecne są jedynie tzw. atypowe objawy. Jeżeli dobrze zrozumiałem Pani/Pana pytanie to z diety wyłączone zostało zarówno białko mleka krowiego jak i gluten. W takiej sytuacji możliwa jest wyłącznie diagnostyka

  • Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?

    Nietolerancja glutenu - czym jest ta choroba? Nietolerancja glutenu, zwana również celiakią, jest uwarunkowana genetycznie i objawić się może w każdym wieku. Jest to - w dużym skrócie - nieprawidłowa reakcja immunologiczna na gluten zawarty w pokarmie. W wyniku tej reakcji zanikają kosmki jelitowe

  • Kleiki i kaszki glutenowe oraz bezglutenowe - co warto o nich wiedzieć?

    Cała prawda o glutenie Gluten to białko, które naturalnie występuje w wybranych gatunkach zbóż, np. pszenicy, jęczmieniu czy życie. Wszystkie produkty otrzymywane z tych zbóż zawierają ten składnik, ale są też ważnym elementem urozmaiconej diety dziecka. Tylko u niektórych maluszków może wystąpić

  • Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

    nadwaga nie grozi. No, chyba, że tę kukurydzę utopimy w tłuszczu, popijemy piwem... Wtedy jasne, że może się to źle skończyć. Sama kukurydza krzywdy nam nie zrobi. Kukurydza dla serca, nerwów, dla skóry... Kukurydza to ceniony element diety osób chorych na celiakię lub rezygnujących z glutenu z innego