gluten

Więcej o:

gluten

  • Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gluten: co to takiego? Gluten to białko roślinne, które występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten może pojawić się również w owsie poprzez zanieczyszczenie tego zboża innymi ziarnami. Gluten zbudowany jest z dwóch typów białek, gliadyny i gluteniny. W

  • Uczulenie na gluten - jakie daje objawy

    Uczulenie na gluten - objawy zależą od wieku U dorosłych i dzieci uczulenie na gluten objawia się w inny sposób. Uczulenie na gluten u niemowlaka i dzieci zazwyczaj objawia się takimi problemami, jak: atopowe zapalenie skóry (najczęstszy objaw) problemy ze strony układu pokarmowego (biegunka

  • Skaza białkowa a alergia na gluten

    kolei charakteryzuje się dużą zmiennością osobniczą i bardzo często obecne są jedynie tzw. atypowe objawy. Jeżeli dobrze zrozumiałem Pani/Pana pytanie to z diety wyłączone zostało zarówno białko mleka krowiego jak i gluten. W takiej sytuacji możliwa jest wyłącznie diagnostyka

  • Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?

    Nietolerancja glutenu - czym jest ta choroba? Nietolerancja glutenu, zwana również celiakią, jest uwarunkowana genetycznie i objawić się może w każdym wieku. Jest to - w dużym skrócie - nieprawidłowa reakcja immunologiczna na gluten zawarty w pokarmie. W wyniku tej reakcji zanikają kosmki jelitowe

  • Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

    , nerwów, dla skóry... Kukurydza to ceniony element diety osób chorych na celiakię lub rezygnujących z glutenu z innego powodu (alergia, czasem zespół Aspergera). Sprawdza się na śniadanie (w postaci płatków), umożliwia przygotowanie bezpiecznych wypieków (mąka kukurydziana jest dość łatwo dostępna), może

  • Jak spalić tłuszcz z brzucha? Unikaj powszechnego błędu osób na diecie

    oczekiwanych efektów. Odpowiadają za to między innymi różne nietolerancje pokarmowe. Może to być na przykład nietolerancja glutenu czy laktozy.  Kolejna przyczyna to nadmiar wody w organizmie. Aby temu zapobiec, warto ograniczyć spożywanie soli. Powód? Sól zatrzymuje wodę w organizmie. W