gluten

Więcej o:

gluten

  • Gluten: w czym występuje? Co wywołuje nadwrażliwość na gluten?

    Gluten ? co to jest? Gluten jest substancją, która w ostatnim czasie wzbudza wiele dyskusji wśród dietetyków i propagatorów zdrowego stylu życia. Dzieje się tak również ze względu na fakt, że jedną z chorób coraz częściej diagnozowanych w XX wieku jest jego nietolerancja, która objawia

  • Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gluten: co to takiego? Gluten to białko roślinne, które występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten może pojawić się również w owsie poprzez zanieczyszczenie tego zboża innymi ziarnami. Gluten zbudowany jest z dwóch typów białek, gliadyny i gluteniny. W

  • Uczulenie na gluten - jakie daje objawy

    Uczulenie na gluten - objawy zależą od wieku U dorosłych i dzieci uczulenie na gluten objawia się w inny sposób. Uczulenie na gluten u niemowlaka i dzieci zazwyczaj objawia się takimi problemami, jak: atopowe zapalenie skóry (najczęstszy objaw) problemy ze strony układu pokarmowego (biegunka

  • Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?

    Nietolerancja glutenu - czym jest ta choroba? Nietolerancja glutenu, zwana również celiakią, jest uwarunkowana genetycznie i objawić się może w każdym wieku. Jest to - w dużym skrócie - nieprawidłowa reakcja immunologiczna na gluten zawarty w pokarmie. W wyniku tej reakcji zanikają kosmki jelitowe