gluten
-
Seitan: co to jest, jak smakuje, czy jest zdrowy
Seitan składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Zaleca się go osobom niejedzącym mięsa jako źródło białka. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej. Jego smak zależy o...
-
GIS wycofuje wegańskie cukierki. Mogą szkodzić alergikom [OSTRZEŻENIE PUBLICZNE]
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W wegańskich truflach o smaku Irish Cream wykryto alergeny mleka, które mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na ten składnik.
-
Celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Czy zmiana diety wystarczy, aby ją opanować?
Celiakia, nazywana też chorobą trzewną, to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, wywołane nietolerancją glutenu - białka występującego w nasionach owsa, pszenicy, jęczmienia i żyta. Jakie objawy daje ta dolegliwość? Jak przebiega proces jej...
-
Jaka dieta, taka cera, czyli błędy dietetyczne, które widać na skórze twarzy
Wypryski, przebarwienia, opuchlizna - zmiany na twojej skórze mogą mieć różne przyczyny, ale często są skutkiem błędów dietetycznych. Poznaj cztery częste typy twarzy i dowiedz się, czego zapewne jest za dużo w twojej diecie, skoro na skórze...
-
Czy dieta bezglutenowa przynosi korzyści zdrowotne? Czasami może wręcz szkodzić
Dieta bezglutenowa, jak podpowiada jej nazwa, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w wielu produktach zbożowych. Czy taka dieta jest dla nas dobra? W tym przypadku warto...
-
Gluten: w czym występuje? Co wywołuje nadwrażliwość na gluten?
Gluten to substancja, o której ostatnio jest głośno w kontekście m.in. alergii i nietolerancji. Co to jest gluten? Przeczytaj, poznaj jego definicję, dowiedz się w czym jest gluten oraz które produkty spożywcze są od niego wolne.
-
W czym jest gluten? Kto nie powinien go spożywać? Gdzie go znajdziemy [LISTA]
Czym jest gluten i komu może zaszkodzić? Czy powinniśmy unikać tego składnika? Gdzie znajdziemy najwięcej glutenu? Sprawdź naszą listę produktów zawierających gluten.
-
Słynni truciciele w naszej diecie. Jest się czego bać?
Niewłaściwe odżywianie ma znaczny wpływ na powstawanie wielu groźnych chorób, a nawet przedwczesne zgony. Nic zatem dziwnego, że obawiamy się różnych substancji obecnych w codziennej diecie, które szkodzą. Rzecz w tym, że lista naszych...
-
Glutaminian sodu - nauka kontra mity
Glutaminian sodu to związek chemiczny odpowiedzialny za piąty smak, czyli smak umami (nazywany czasem rosołowym). Znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym tych naturalnych, takich jak mięso czy pomidory lub sery oraz w...
-
Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrządzić?
Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej, jest polecany jako źródło białka osobom nie spożywającym mięsa. Składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Jego smak zależy od...
-
Nie udało się (tym razem). Smutny finał zbiórki medyków Ambulansu z Serca
-
Koniec ery silikonu? Nowa metoda rekonstrukcji piersi wchodzi w fazę badań na ludziach
-
Clexane, Neocate Junior, Berodual - Minister Zdrowia zapowiada, że w lipcu może zabraknąć 215 leków
-
Objawy późnej boreliozy mogą pojawić się nawet po 20 latach od zakażenia przez kleszcza. Jak je rozpoznać?
-
Kurzajki na dłoniach i stopach - skąd się biorą i jak się ich pozbyć
- Dziś sprawdzamy Waszą wiedzę ogólną, ale skupiliśmy się na medycynie. Łatwe? Chyba nie dacie rady
- Częste mycie skraca życie? Lekarze twierdzą, że codziennie należy myć tylko 3 części ciała
- Do lekarza do... Biedronki? W supermarketach mają powstać punkty medyczne
- Spierzchnięte, suche, pękające usta - nie zawsze problem wyłącznie estetyczny. Jak sobie z tym radzić?
- Jak uzyskać wymarzoną sylwetkę?Woda alkaliczna, która wspiera cele treningowe