produkty spożywcze

Więcej o:

produkty spożywcze

  • Fosforany - niezdrowy składnik znany nam z etykiet produktów spożywczych

    barwę. Do grupy najczęściej stosowanych fosforanów, które znaleźć można na etykietach produktów spożywczych zaliczyć można: kwas fosforowy (E338), fosforany sodu (E339), fosforany potasu (E340), fosforany wapnia (E341), fosforany magnezu (E343), difosforany (E450), trifosforany (E451), polifosforany

  • Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?

    Dopiero od 2016 roku na etykietach będą musiały się znajdować informacje o wartości odżywczej tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych

  • Witamina A - skąd się bierze, jak wpływa na nasz organizm

    Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, prowitamina A natomiast obecna jest w roślinach, a więc m.in. w owocach i warzywach. Najpopularniejszą prowitaminą A jest beta-karoten. Witamina A - dwa rodzaje witaminy Witamina A to ogólna nazwa związków z grupy retinoidów rozpuszczalnych

  • Dieta śródziemnomorska: zasady, zalety i wady

    mamy do dyspozycji wiele dobrych restauracji specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej, możemy zatem nie zmieniać nawyków nawet będąc z dala od własnej kuchni. Dieta śródziemnomorska - czy ma jakieś wady? Cóż, jest dość droga. Dobrej jakości produkty spożywcze mają swoją cenę. Dieta

  • Cienie pod oczami - skąd się biorą i jak się ich pozbyć?

    składniki kosmetyków, chemię, sierść zwierząt domowych, kurz, roztocza czy niektóre produkty spożywcze. Nie bez znaczenia dla wyglądu naszych oczu jest również styl życia. Przypadłość ta może się także uwidocznić u palaczy lub osób nadużywających alkoholu czy kawy. Wśród czynników wywołujących cienie pod

  • Piramida żywienia: sposób na zdrowe życie. Jak wygląda piramida żywieniowa?

    piramidy znalazła się aktywność fizyczna, której przypisuje się ogromną rolę w dbałości o dobre zdrowie. Rangę najważniejszych produktów spożywczych w codziennym jadłospisie uzyskały warzywa, ponadto warzywa i owoce przesunięto w piramidzie przed produkty zbożowe, których ilość w diecie zdaniem naukowców