Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny, które występują w ziarnach niektórych zbóż, m.in.: pszenicy, żyta czy jęczmienia. Gluten występuje więc w wielu daniach, które są przygotowywane w naszych domach przez mamy i babcie. Na jakie potrawy i produkty powinni uważać chorzy na celiakię? Czego unikać w diecie, jeśli stwierdzono nietolerancję glutenu?
Przeczytaj więcej podobnych informacji na temat żywności stronie głównej Gazeta.pl.
Większość produktów, które znajdujemy w sklepie, zwierają gluten, jednak jeśli nie jesteśmy na niego uczuleni, nie mamy nietolerancji oraz nie chorujemy na Celiakię, nie istnieje potrzeba wykluczania tego składnika z diety. Gluten pszenny występuje nie tylko w produktach mącznych; znajdziemy go również m.in. w słodyczach czy wędlinach. Najwięcej glutenu jest jednak w żywności, której głównym składnikiem jest pszenica, m.in.: makaron, pierogi, pieczywo, pizza, ciasta na bazie mąki, czy alkohole wytwarzane na bazie zbóż np. wódka.
Niestety gluten jest obecny w wielu produktach powszechnie uznawanych za podstawowe. Przykładem może być chleb, który w wielu domach stanowi podstawę śniadań lub kolacji. Na co jeszcze powinni uważać chorzy na celiakię oraz uczuleni na gluten? Poniżej znajduje się lista produktów zawierających gluten:
Gluten możemy znaleźć także w wielu innych produktach m.in. w: wędlinach, konserwach, jogurtach, nabiale, sosach, sałatach, słodyczach, przyprawach, chińskich zupach, smakowych alkoholach, aromatach, suplementach diety, piwie czy chipsach i słonych przekąskach. Aby mieć pewność, że dany produkt nie zawiera glutenu, należy dokładnie sprawdzić skład, ponieważ często jego śladowe ilości są dodawane do żywności.
Na żywności bezglutenowej często znajduje się znak przekreślonego kłosa - oznacza to, że nie znajdziemy w nim glutenu. Poniżej znajduje się lista produktów bezglutenowych, w których nie ma glutenu (jeśli nie są przetworzone):
Zobacz też: Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić