zboża

Więcej o:

zboża

  • Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

    Więcej o zbożach bezglutenowych na Gazeta.pl Artykuł aktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się jesienią 2020 roku. Tak naprawdę nie jest ani warzywem, ani owocem, chociaż czasem załapuje się do tych kategorii, ze względu na zastosowanie czy zawartość cukru (zwłaszcza kukurydza cukrowa). Kukurydza

  • UE wpuści amerykańskie zboże

    We wtorek Unia Europejska postanowiła zawiesić cła na importowane zboże. Nie wiadomo jeszcze, od kiedy (prawdopodobnie od 1 stycznia 2008 r.), ale wiadomo, że zerowa stawka celna pozostanie najdalej do końca czerwca 2008 r. To dobra wiadomość dla konsumentów, oznaczać może

  • Cła na import zboża

    O przywróceniu ceł zdecydowała Komisja Europejska na wniosek Polski, która chciała chronić się przed zalewem taniego zboża z Ukrainy i Rosji i ustabilizować sytuację na unijnym rynku. Cła zostały zniesione w listopadzie ubiegłego roku, kiedy zbiory w

  • Lepper przeprosi za wysypanie zboża

    Andrzej Lepper ma przeprosić za słowa wypowiedziane z trybuny sejmowej w czerwcu 2002 r. podczas debaty o polityce rolnej. Zarzucił firmie, w której udziały ma Komorowski (jej obecna nazwa to Polskie Młyny), że sprowadza z Niemiec złej jakości zboże

  • Bonda oskarżony o przywłaszczenie zboża

    do prywatnych przedsiębiorców. Dodatkowy zarzut - wyłudzenie blisko 50 tys. zł państwowych dopłat do skupu zbóż. Jego syn 21-letni Łukasz B. odpowie za zagarnięcie 3,8 tys. ton zboża wartego 1,7 mln zł. Aferę zbożową ujawniła "Gazeta" w maju 2003 r. Pisaliśmy, że

  • Sawicki: Brak zboża nam nie grozi

    Marek Sawicki, który był gościem Sygnałów Dnia, poinformował że tegoroczne plony będą mniej więcej o 7 procent mniejsze niż w roku poprzednim. Mimo to na polskim rynku jest wciąż dużo zboża, przez co jego cena jest dość niska. Szef resortu rolnictwa

  • Dramat ze zbożem w UE

    Ceny zboża i kłopoty z jego sprzedażą mogą odegrać dużą rolę polityczną. Zwłaszcza w Polsce i zwłaszcza tuż przed wyborami. Jeśli w czasie żniw rolnicy nie będą mogli sprzedać ziarna, bo magazyny będą zawalone zeszłorocznymi zapasami, jeśli cena zacznie spadać na łeb na szyję

  • Miso, właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty sfermentowane?

    jest mielona i mieszana z koji, co zapoczątkowuje proces fermentacji. Do tej masy sojowej dodaje się odpowiednie ilości soli oraz wybrane dodatki, w tym ryż, jęczmień, grykę, proso, pszenicę i inne zboża, a czasem nawet nasiona konopi. Receptury zależą od regionu, w którym miso jest wytwarzane. Każdy