zboża
-
Gryka zwyczajna - źródło minerałów i witamin. Dlaczego warto ją włączyć do diety
Gryka słynie nie tylko z właściwości odżywczych, ale również leczniczych. Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białka, ale to nie wszystko. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego moż...
-
W czym jest gluten? Kto nie powinien go spożywać? Gdzie go znajdziemy [LISTA]
Czym jest gluten i komu może zaszkodzić? Czy powinniśmy unikać tego składnika? Gdzie znajdziemy najwięcej glutenu? Sprawdź naszą listę produktów zawierających gluten.
-
Pełne ziarno zbóż - pominięte źródło zrównoważonego białka
Zwiększenie spożycia zbóż, które w dużym stopniu mogą zastąpić żywność pochodzenia zwierzęcego, a także innowacje na rynku żywnościowym, to droga do zrównoważonego rozwoju i ochrony klimatu. Pełne ziarno zbóż to cenny "magazyn" składników...
-
Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu
Świeża kukurydza w sezonie kusi nas na niemal każdym straganie. Przez cały rok jest dostępna importowana, "prawie" świeża, mrożona, w puszce... Kino wydaje się nie móc bez niej żyć. Choć uprawiana od siedmiu tysięcy lat, w Polsce w ubiegłym wieku...
-
Dieta oparta na prosie może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 i pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi
Najnowsze badania sugerują, że posiłki na bazie prosa obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Na świecie uprawia się 13 gatunków prosa, ale w znacznie mniejszych ilościach niż pszenicę, ryż, czy kukurydzę. A przecież zalety prosa są niebagatelne....
-
Amarantus - przedstawiciel superfood: właściwości, zastosowanie
Amarantus nazywany jest też szarłatem. Jest jednym z najstarszych gatunków zboża (choć według klasyfikacji botanicznej nie jest zaliczany do zbóż) i jedną z najstarszych roślin uprawnych. Przez lata zapomniany, obecnie zdobywa ogromną popularność....
-
Płatki gryczane: właściwości odżywcze, kaloryczność
Płatki gryczane wytwarzane są z całych ziaren gryki zwyczajnej. Dzięki temu zachowują większość cennych składników rośliny. Mają mnóstwo witamin, soli mineralnych, dobrze przyswajalnego białka oraz sporo błonnika. Płatki gryczane nie zawierają też...
-
Gryka zwyczajna - źródło cennych minerałów i witamin
Zalicza się ją do grupy zbóż rzekomych, ponieważ nie jest trawą, ale wytwarza nasiona, które są podobne do ziaren zbóż. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego można wykorzystywać grykę?
-
Dziki ryż: właściwości. Jak gotować dziki ryż?
Dziki ryż jest rośliną zbożową pochodzącą z Ameryki Północnej, gdzie początkowo był zbierany z dziko rosnących roślin przez rdzennych mieszkańców kontynentu. Potem stał się rośliną uprawną, rosnącą głównie na terenie Kanady i w niektórych rejonach...
-
Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"
Nie jesz pieczywa ani makaronu, bo nie tolerujesz glutenu? Możliwe, że to nie on jest tu winny - naukowcy podejrzewają fruktany obecne w produktach zbożowych i nie tylko.
-
Co pić na czczo, żeby łatwiej zrobić kupę? Wystarczy dodać listek
-
Napoje, które wspierają zdrowie serca
-
Ta kobieta ma nietypową pasję. "To jest bardzo wciągająca dyscyplina"MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak zrzucić wagę normalnymi sposobami?
-
Niepozorna przyprawa wymiecie załogi z jelit i sprawi, że waga poleci w dół
- Słowa wypadają ci z głowy? To jeszcze nie powód do zmartwień
- Dowiedz się, które nowotwory nawracają najczęściej i od czego to zależy
- Depilacja intymna bez podrażnień i bólu? Może być ciężko
- Wiesz, czym zajmuje się ortopeda? Świetnie, masz już punkt w quizie o lekarzach!
- Bolą cię stawy? Sprawdź szafkę z przyprawami i przygotuj prosty napar