Dziki ryż to inaczej zizania wodna (łac. Zizania aquatica), roślina trawiasta należąca do rodziny wiechlinowatych. Popularne nazwy zizanii to właśnie dziki ryż lub owies wodny. Polska nazwa brzmi ostruda. W sensie ściśle biologicznym dziki ryż nie jest ryżem, a zbożem, któremu bliżej jest do komosy ryżowej. Roślina wywodzi się z Ameryki Północnej, głównie z terenu dzisiejszej Kanady. Jest jednoroczną trawą o wysokości dochodzącej do 2 metrów, zakończoną wiechą, w której znajdują się kłoski z owocami, a dokładniej z ziarnami. Jest to tzw. ziarniak, podobnie jak w tradycyjnych nasionach zbóż, tylko w przypadku zizanii jest koloru brązowego i ma podłużny, igiełkowaty kształt. Początkowo rdzenni Amerykanie zbierali ziarna z dziko rosnących roślin (stąd dziki ryż). Potem zaczęto go uprawiać na podmokłych terenach, np. pobliżu stawów rybnych. Indianie uznawali dziki ryż nie tylko za znakomitą potrawę, ale także za roślinę leczniczą, która miała pomóc przy chorobach płuc, nerek, układu krążenia oraz w niestrawności. Współcześnie dziki ryż uprawia się w Kanadzie, w Stanach Zjednoczonych, w Australii, a w Europie uprawy dzikiego ryżu spotkamy na Węgrzech.
Dziki ryż nie zawiera glutenu. Posiada znacznie więcej wartości odżywczych niż np. zwykły biały ryż. W 100 gramach dzikiego ryżu znajduje się bowiem 14-15 g białka, 75 g węglowodanów oraz 1,30 g tłuszczu i ma około 346 kcal.
Ponadto dziki ryż zawiera:
Dziki ryż sprawdza się znakomicie jako danie wegetariańskie, a także w diecie bezglutenowej. W porównaniu do białego ryżu ma też niższy indeks glikemiczny. Ma oryginalny smak i zapach, świetnie komponujący się z białym lub czarnym ryżem, a także jako dodatek do sałat czy do dań mięsnych i rybnych.
Ziarna można po prostu ugotować, tak jak gotuje się kasze czy biały lub brązowy ryż. Świetnie smakuje polany masłem i podawany jako dodatek do mięsa. Poleca się także serwowanie dzikiego ryżu jako dodatek do gotowanych lub smażonych warzyw. Ponadto pasują do niego ryby, owoce morza, dziczyzna. Dziki ryż świetnie nadaje się także do dań kuchni wschodniej. Aby ugotować dziki ryż wrzucamy go do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości, czyli około 45 minut.
W kulinarnym serwisie Ugotuj.to znajdziemy kilka potraw z dzikim ryżem. A poniżej przykładowy przepis.
Pilaw z dzikim ryżem
Składniki:
1 szklanka opłukanego dzikiego ryżu
1 litr bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki masła
1,5 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek lub innych grzybów
1 szklanka posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
Należy wymieszać ryż z bulionem i solą i zagotować, częściowo przykrywając. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy ryż około 45-55 minut, aż stanie się pulchny, miękki i wchłonie prawie cały bulion. Teraz zdejmujemy garnek z ognia i osączamy ryż na sitku, zabezpieczając przed wystygnięciem. Rozgrzewamy połowę masła w rondlu. Gdy się spieni, dodajemy cebulę i seler, dusimy do miękkości, ale nie podsmażamy. Dodajemy czosnek, podgrzewamy jeszcze 2 minuty i mieszamy z ryżem. Na patelni, na której smażyła się cebula z selerem i czosnkiem, rozgrzewamy resztę masła, podsmażamy grzyby i dodajemy je do ryżu. Na koniec wsypujemy natkę i tymianek oraz inne przyprawy do smaku. Pilaw można podawać jako oddzielne danie, a także jako nadzienie do indyka.
Po więcej przepisów zapraszamy do serwisu Ugotuj.to.