kukurydza
-
Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu
Świeża kukurydza w sezonie kusi nas na niemal każdym straganie. Przez cały rok jest dostępna importowana, "prawie" świeża, mrożona, w puszce... Kino wydaje się nie móc bez niej żyć. Choć uprawiana od siedmiu tysięcy lat, w Polsce w ubiegłym wieku...
-
Mąka kukurydziana: wartości odżywcze, przepisy
Maka kukurydziana powstaje ze zmielonych ziaren kukurydzy. Jest produktem lekkostrawnym, nie zawierającym glutenu, a pełnym wartości odżywczych. Ma charakterystyczne żółte zabarwienie, które zawdzięcza karotenoidom. Jako zamiennik mąki pszennej...
-
Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?
Gluten występuje w naszej diecie od niepamiętnych czasów i nie do końca słusznie trafił na listę niewskazanych składników żywności. Zarazem: rzeczywiście, nie wszystkim służy. Bezglutenowe zboża i kasze też są smaczne i zdrowe. Warto wprowadzić je...
-
Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy
Młoda i smukła w sezonie kusi nas na niemal każdym straganie. Przez cały rok jest dostępna importowana, "prawie" świeża, mrożona, w puszce. Kino wydaje się nie móc bez niej żyć. Choć uprawiana od 7 tysięcy lat, w Polsce jeszcze kilkanaście lat tem...