białka roślinne

Więcej o:

białka roślinne

  • Kleiki i kaszki glutenowe oraz bezglutenowe - co warto o nich wiedzieć?

    Cała prawda o glutenie Gluten to białko, które naturalnie występuje w wybranych gatunkach zbóż, np. pszenicy, jęczmieniu czy życie. Wszystkie produkty otrzymywane z tych zbóż zawierają ten składnik, ale są też ważnym elementem urozmaiconej diety dziecka. Tylko u niektórych maluszków może wystąpić

  • Pełne ziarno zbóż - pominięte źródło zrównoważonego białka

    Więcej tematów o ludzkiej diecie na stronie głównej Gazeta.pl Produkty zbożowe są jednym z ważniejszych składników codziennej diety człowieka. To główne źródło energii, węglowodanów, błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Tym, co martwi ekspertów, jest fakt, że obecnie mniej niż połowa

  • Weganizm - na czym polega i czy jest bezpieczny?

    się jakichkolwiek niedoborów pokarmowych. Konieczne jest również przyswajanie białka roślinnego w obecności witaminy C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Dzięki temu można się ustrzec przed niedoborem tego pierwiastka. Należy również pamiętać o suplementacji witaminy B12, w którą obfituje mięso. Będąc weganinem

  • Groch to wartościowa roślina strączkowa. Dlaczego warto ją jeść?

    Ciekawostka: wiele źródeł podaje, że groch to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Znany był już 7 tysięcy lat przed naszą erą. Do Europy, podobnie jak pozostałe rośliny strączkowe, trafił z terenów Bliskiego Wschodu. Właściwości odżywcze grochu Groch jest źródłem cennego białka roślinnego

  • Wysmuklacze

    właściwości mają pomarańcze. * Ziarna zbóż. Doskonałe źródło energii (węglowodany złożone) i białka roślinnego. Dostarczają błonnika pokarmowego, z których jedne regulują przemiany cholesterolu i cukrów, inne regulują pracę jelita grubego, zapobiegając zaparciom, a także nowotworom. Pobudzają przemianę