mięso
-
Zastąp to mięso innym produktem. Ograniczysz ryzyko zachorowania na cukrzycę
"Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych badaczy, osobom pragnącym zadbać o swoje zdrowie możemy powiedzieć, że warto ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do jednej porcji tygodniowo" - mówią naukowcy z Harvardu, autorzy...
-
Zamienniki mięsa na bazie roślin są naprawdę zdrowsze - sugeruje nowy przegląd
Roślinne zamienniki mięsa i produktów mlecznych są zdrowsze od prawdziwego mięsa, masła czy sera. I to zarówno dla człowieka, jak i dla planety.
-
Specjaliści ostrzegają, a mięsożercy swoje. Dietą karniwora i tezami Kressera w cholesterol
Wysoki poziom cholesterolu jest korzystny, błonnik człowiekowi zbędny, a medycyna funkcjonalna zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie - to tylko niektóre zdumiewające tezy, które propagują obrońcy tłuszczu. Niestety, znajdują akceptację u wielu osó...
-
Jesz do syta i chudniesz? Te produkty pożerają tłuszcz
Prawdziwych pogromców tłuszczu znajdziesz we własnej kuchni. Wśród produktów, które wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej, znajdują się i takie, których nie uznamy za ogólnie zdrowe, więc warto uważać i nie przesadzić z ich ilością w diecie.
-
Dieta paleo - czego nie powinniśmy jeść? Czy jest to zdrowa dieta?
Dieta paleo bazuje na naturalnych produktach, eliminuje żywność przetworzoną. Bywa nazywana również dietą człowieka epoki kamiennej, choć nie ma wiele wspólnego z posiłkiem naszych przodków. Jakie są zasady diety paleo, na co zwracać uwagę?
-
Diety niskomięsne - to mniejsze ryzyko zachorowania na raka. Są mocne dowody
Tych danych nie da się zlekceważyć. Badania na grupie niemal 500 tys. ludzi pokazały, że dieta niskomięsna oraz wegetariańska obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, raka piersi po menopauzie oraz raka prostaty.
-
Zmiana diety może wydłużyć życie nawet o 10 lat
To, jak się odżywiamy ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia, a trwała zmiana diety może przynieść korzyści zdrowotne ludziom w każdym wieku i znacznie wydłużyć życie. A im wcześniej zmienimy nasze nawyki żywieniowe, tym efekty będą lepsze.
-
Słynni truciciele w naszej diecie. Jest się czego bać?
Niewłaściwe odżywianie ma znaczny wpływ na powstawanie wielu groźnych chorób, a nawet przedwczesne zgony. Nic zatem dziwnego, że obawiamy się różnych substancji obecnych w codziennej diecie, które szkodzą. Rzecz w tym, że lista naszych...
-
Mięso kurczaka wyhodowane w laboratorium wkrótce w restauracjach w Singapurze
Mięso z kurczaka, które będzie można zjeść w singapurskej restauracji, nie pochodzi z uboju zwierząt. Wyhodowano je w bioreaktorze z komórek pobranych od żywych zwierząt. Natomiast pożywkę, w której rozwijały się komórki kurczaka, pozyskano z...
-
Lekarze znaleźli setki tasiemców w mózgu mężczyzny. Winna wieprzowina
Źródłem choroby stał się niedogotowany kawałek wieprzowiny, w którym znajdowały się larwy tasiemca. Po przedostaniu się do przewodu pokarmowego rozpoczęły wędrówkę po ciele, przemieszczając się do mięśni oraz do mózgu.
-
Rak jelita grubego - najważniejsze objawy. Badania, które mogą ratować życie
-
Wypij ten napój zaraz po przebudzeniu. Działa lepiej niż kawa
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
-
Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Co najlepiej pić przy bólu gardła? Pomoże napar, który przygotujesz w kilka minut
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Krępujące, choć robią to wszyscy. Dowiedz się, dlaczego puszczamy bąki
- Tak zachowuje się osoba z "cichą depresją". Nie ignoruj tych symptomów