Zasady diety paleo (paleolitycznej) opierają się na przekonaniu, że nasz organizm nie jest przystosowany do pokarmów przetworzonych, poddanych obróbce technologicznej. Przodkowie z epoki paleolitu zajmowali się łowiectwem i zbieractwem, jedli głównie surowe produkty. Zwolennicy diety paleo zwracają uwagę, że w społecznościach łowców i zbieraczy rzadko występowały nadciśnienie tętnicze, nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2. Badania potwierdzają, że kości homininów żyjących w późnym paleolicie wykazują cechy typowe dla współcześnych sportowców wyczynowych.
Pierwszym lekarzem, który zwrócił uwagę na sposób żywienia zbliżony do tego z ery paleolitu był gastroenterolog Walter L. Voegtlin. Skutecznie w ten sposób leczył takie choroby, jak zespół jelita wrażliwego, wrzody.
Do tej pory przeprowadzono dwa badania, które oceniały skuteczność i bezpieczeństwa tego sposobu żywienia. Mimo obiecujących wyników konieczne jest przeprowadzenia długoterminowych badań randomizowanych.
Chude mięso oraz ryby: najlepiej, gdyby było to mięso dzikich zwierząt takie jak: sarnina, dziczyzna, mięso przepiórek, zajęcy. Powinniśmy unikać jedzenia wieprzowiny. Ze zwierząt hodowlanych najlepsza w tej diecie jest wołowina, cielęcina, jagnięcina, konina oraz mięso królika. Polecany drób to kurczaki, indyki, kaczki, gęsi.
Ryby, akceptowane w diecie paleo to słodkowodny pstrąg oraz ryby morskie, takie jak śledzie, flądra, sola, sardynki, tuńczyk, dorsz, halibut. Można jeść także owoce morza.
Cenne są jajka, owoce, warzywa oraz nasiona i orzechy. Sporo przepisów w diecie uwzględnia jajka, jako bazę wielu posiłków. Jajka powinny być od kur z tzw. z wolnego wybiegu, ponieważ tylko wtedy ich pożywienie jest w miarę zbliżone do naturalnego. Owoce dopuszczalne w diecie paleo to min: owoce leśne, jagody, jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, banany, cytryny, pomarańcze, grejpfruty. Natomiast z warzyw zaleca się: marchew, pietruszkę, sałatę, seler, burak, kalafior, brokuły, bakłażan, szpinak, koper włoski, jarmuż.
Dieta paleo eliminuje produkty przetworzone. Powinniśmy zrezygnować z:
Zwolennicy tej diety uważają, że dieta paleo jest w stanie wyeliminować choroby cywilizacyjne, a przynajmniej niektóre z nich. Dieta paleo ma sporo zalet, pod warunkiem, że uwzględni się indywidualne potrzeby organizmu. Jak przy każdej diecie, trzeba obserwować reakcję organizmu i w razie potrzeby, modyfikować posiłki.
Zalety diety paleo:
Wady diety paleo:
Wysokobiałkowa dieta paleo powinna być stosowana pod nadzorem dietetyka, ponieważ nie jest to dieta zbilansowana. Zbyt długo stosowana dieta paleo może grozić rozwojem osteoporozy, chorób wątroby, chorób nerek, a nawet nowotworami jelita grubego. Możemy też nabawić się hipercholesterolemii.