Dieta paleo - czego nie powinniśmy jeść? Czy jest to zdrowa dieta?

Dieta paleo bazuje na naturalnych produktach, eliminuje żywność przetworzoną. Bywa nazywana również dietą człowieka epoki kamiennej, choć nie ma wiele wspólnego z posiłkiem naszych przodków. Jakie są zasady diety paleo, na co zwracać uwagę?

Zasady diety paleo (paleolitycznej) opierają się na przekonaniu, że nasz organizm nie jest przystosowany do pokarmów przetworzonych, poddanych obróbce technologicznej. Przodkowie z epoki paleolitu zajmowali się łowiectwem i zbieractwem, jedli głównie surowe produkty. Zwolennicy diety paleo zwracają uwagę, że w społecznościach łowców i zbieraczy rzadko występowały nadciśnienie tętnicze, nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2.  Badania potwierdzają, że kości homininów żyjących w późnym paleolicie wykazują cechy typowe dla współcześnych sportowców wyczynowych.

Pierwszym lekarzem, który zwrócił uwagę  na sposób żywienia zbliżony do tego z ery paleolitu był gastroenterolog Walter L. Voegtlin. Skutecznie w ten sposób leczył takie choroby, jak zespół jelita wrażliwego, wrzody.

Do tej pory przeprowadzono dwa badania, które oceniały skuteczność i bezpieczeństwa tego sposobu żywienia. Mimo obiecujących wyników konieczne jest przeprowadzenia długoterminowych badań randomizowanych.

Dieta paleo - co możemy jeść

Chude mięso oraz ryby: najlepiej, gdyby było to mięso dzikich zwierząt takie jak: sarnina, dziczyzna, mięso przepiórek, zajęcy. Powinniśmy unikać jedzenia wieprzowiny. Ze zwierząt hodowlanych najlepsza w tej diecie jest wołowina, cielęcina, jagnięcina, konina oraz mięso królika. Polecany drób to kurczaki, indyki, kaczki, gęsi.

Ryby, akceptowane w diecie paleo to słodkowodny pstrąg oraz ryby morskie, takie jak śledzie, flądra, sola, sardynki, tuńczyk, dorsz, halibut. Można jeść także owoce morza.

Cenne są jajka, owoce, warzywa oraz nasiona i orzechy. Sporo przepisów w diecie uwzględnia jajka, jako bazę wielu posiłków. Jajka powinny być od kur z tzw. z wolnego wybiegu, ponieważ tylko wtedy ich pożywienie jest w miarę zbliżone do naturalnego. Owoce dopuszczalne w diecie paleo to min: owoce leśne, jagody, jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, banany, cytryny, pomarańcze, grejpfruty. Natomiast z warzyw zaleca się: marchew, pietruszkę, sałatę, seler, burak, kalafior, brokuły, bakłażan, szpinak, koper włoski, jarmuż.

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Dieta paleo - czego nie wolno jeść

Dieta paleo eliminuje produkty przetworzone. Powinniśmy zrezygnować z:

  • chleba i pokarmów przygotowanych na bazie mąki zbożowej oraz ryżu
  • makaronów, kasz, ryżu
  • nabiału: serów, masła, śmietany, jogurtu, innych przetworów mlecznych
  • warzyw z dużą zawartością skrobi, np. ziemniaków
  • cukru i produktów słodzonych
  • olejów rafinowanych
  • roślin strączkowych
  • orzeszków ziemnych
  • soli
  • wszelkich produktów przetworzonych

Dieta paleo: zalety i wady 

Zwolennicy tej diety uważają, że dieta paleo jest w stanie wyeliminować choroby cywilizacyjne, a przynajmniej niektóre z nich. Dieta paleo ma sporo zalet, pod warunkiem, że uwzględni się indywidualne potrzeby organizmu. Jak przy każdej diecie, trzeba obserwować reakcję organizmu i w razie potrzeby, modyfikować posiłki.

Zalety diety paleo: 

  • produkty nieprzetworzone są źródłem znacząco większych ilości witamin i składników mineralnych niż produkty przetworzone
  • ograniczenie skrobi i cukrów rafinowanych co sprzyja zmniejszaniu wagi
  • mniejsza ilość sodu w diecie,
  • mały ładunek glikemiczny diety.

Wady diety paleo:

  • niedostarczanie organizmowi wystarczającej ilości wapnia, w efekcie eliminacji nabiału
  • nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych, a zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych
  • niedostarczanie pożądanych w diecie, np. nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych
  • trudność w stosowaniu z powodu ograniczenia produktów zbożowych, które są podstawowym źródłem kalorii.

Wysokobiałkowa dieta paleo powinna być stosowana pod nadzorem dietetyka, ponieważ nie jest to dieta zbilansowana. Zbyt długo stosowana dieta paleo może grozić rozwojem osteoporozy, chorób wątroby, chorób nerek, a nawet nowotworami jelita grubego. Możemy też nabawić się hipercholesterolemii.

Więcej o: