Dieta z niskim indeksem glikemicznym. Zasady są bardzo proste i pozwolą schudnąć bez bólu

Wybór produktów z niskim indeksem glikemicznym jest zalecany szczególnie osobom, które chorują na cukrzycę typu 2., borykają się z zaburzoną tolerancją glukozy, hipertriglicerydemią czy hiperlipidemią mieszaną. Dieta ta to także doskonały pomysł dla wszystkich, którzy planują zrzucenie zbędnych kilogramów. Tłumaczymy, które produkty warto wybrać, a z których zrezygnować.

Więcej o zasadach zdrowego żywienia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Indeks glikemiczny oznaczany w skrócie jako IG to pojęcie wprowadzone na początku lat 80. przez Jenkinsa i Wolevera, a aktualna definicja obowiązuje od 1998 roku. Pod pojęciem tym kryje się "wartość pola powierzchni pod krzywą stężenia glukozy we krwi po 2 godzinach od spożycia określonego produktu zawierającego 50 g przyswajalnych cukrów, którą należy odnieść do wartości pola powierzchni krzywej powstałej po spożyciu 50 gramów czystej glukozy".

Prościej rzecz ujmując, to pewien sposób przyporządkowania produktów żywnościowych do różnych grup, w zależności od ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu około 2 godzin po ich spożyciu.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym. Polub się z tymi produktami

Jeśli wprowadzimy do naszej diety posiłki oparte na niskim IG, będziemy w stanie uniknąć gwałtownych wahań glikemii, a tym samym utrzymać stałą sytość i zapobiec podjadaniu. Pamiętajmy, że każde duże zmiany w diecie, powinniśmy skonsultować z lekarzem. Jeśli specjalista uzna, że nie ma przeciwskazań, byśmy wprowadzili dietę o niskim indeksie glikemicznym w życie, powinniśmy szczególnie polubić następujące produkty:

  • ryby, jaja,
  • owoce morza,
  • owoce: truskawki, kiwi, gruszki, śliwki,
  • warzywa: cebula, oliwki, pomidory, cukinia,
  • rośliny strączkowe: fasola, soczewica, cieciorka,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • mleko sojowe, 
  • kasza gryczana, makaron ryżowy, kuskus.

Tych produktów unikaj

Przy diecie z niskim indeksem glikemicznym, najlepiej zrezygnować lub zdecydowanie ograniczyć spożycie następujących produktów:

  • biały ryż,
  • zwykły makaron,
  • wafle ryżowe,
  • alkohol,
  • owoce suszone,
  • słodycze,
  • słodzone napoje,
  • jasne pieczywo, 
  • pikantne przekąski.
Więcej o: