Więcej o zasadach zdrowego żywienia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Indeks glikemiczny oznaczany w skrócie jako IG to pojęcie wprowadzone na początku lat 80. przez Jenkinsa i Wolevera, a aktualna definicja obowiązuje od 1998 roku. Pod pojęciem tym kryje się "wartość pola powierzchni pod krzywą stężenia glukozy we krwi po 2 godzinach od spożycia określonego produktu zawierającego 50 g przyswajalnych cukrów, którą należy odnieść do wartości pola powierzchni krzywej powstałej po spożyciu 50 gramów czystej glukozy".
Prościej rzecz ujmując, to pewien sposób przyporządkowania produktów żywnościowych do różnych grup, w zależności od ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu około 2 godzin po ich spożyciu.
Jeśli wprowadzimy do naszej diety posiłki oparte na niskim IG, będziemy w stanie uniknąć gwałtownych wahań glikemii, a tym samym utrzymać stałą sytość i zapobiec podjadaniu. Pamiętajmy, że każde duże zmiany w diecie, powinniśmy skonsultować z lekarzem. Jeśli specjalista uzna, że nie ma przeciwskazań, byśmy wprowadzili dietę o niskim indeksie glikemicznym w życie, powinniśmy szczególnie polubić następujące produkty:
Przy diecie z niskim indeksem glikemicznym, najlepiej zrezygnować lub zdecydowanie ograniczyć spożycie następujących produktów: