indeks glikemiczny
-
Marchewka - samo zdrowie? Niewskazana przy bardzo częstej chorobie Polaków
Marchewka to dietetyczny skarb, przyjaciółka pięknej skóry, sojuszniczka kierowców, niezastąpiona w profilaktyce nowotworowej. A jednak dla wielu osób to także bohaterka dziecięcych koszmarów z przedszkola i z domowych obiadków. Okazuje się, że mo...
-
Co na kolację, aby mieć niski cukier rano? Ważna jest jedna kluczowa zmiana
Kontrola cukru we krwi to jedna z pierwszych czynności o poranku wśród osób borykającym się z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym. Codzienna dieta ma wpływ na wynik, dlatego, aby rano poziom cukru był niższy, należy zwrócić uwagę na to, co jemy n...
-
Truskawki pełne zdrowia? Czy osoby z cukrzycą i alergią muszą na nie uważać?
Truskawka to z pewnością królowa polskiego czerwca. Pyszna, zdrowa, pożywna. Trudno sobie wyobrazić bez niej początek lata, chociaż ceny nie kuszą - te owoce także nie obroniły się przed inflacją i są droższe o kilkadziesiąt procent w stosunku do...
-
Dieta z niskim indeksem glikemicznym. Zasady są bardzo proste i pozwolą schudnąć bez bólu
Wybór produktów z niskim indeksem glikemicznym jest zalecany szczególnie osobom, które chorują na cukrzycę typu 2., borykają się z zaburzoną tolerancją glukozy, hipertriglicerydemią czy hiperlipidemią mieszaną. Dieta ta to także doskonały pomysł d...
-
Dieta z niskim indeksem glikemicznym. Zrezygnuj z kilku produktów
Wprowadzenie zmian w nawykach żywieniowych to często element walki z różnymi chorobami. Pacjentom z cukrzycą lub otyłością, lekarze zalecają często dietę z niskim indeksem glikemicznym. W dużym skrócie, jej zasady sprowadzają się do kontrolowania...
-
Granadilla - właściwości, smak, jak jeść?
Granadilla, znana bardziej pod nazwą marakuja, to tropikalny owoc o charakterystycznym smaku i wielu właściwościach prozdrowotnych. Jak jeść marakuję? Jak można wykorzystywać ten owoc i jakie ma on właściwości?
-
Sharon - co to jest, jak smakuje, jakie ma właściwości?
Sharon, bardziej znane pod nazwami kaki oraz persymona, to owoc zawierający wiele cennych witamin, błonnika pokarmowego oraz innych ważnych dla organizmu substancji. Jakie właściwości ma ten owoc? Jak smakuje kaki i jak ją jeść?
-
Czerwone banany - właściwości, smak, zastosowanie
Czerwone banany to mniej popularny krewniak powszechnie dostępnych żółtych bananów. Są one krótsze i grubsze, mają ciemną skórkę i jasny, kremowy w konsystencji miąższ. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy oraz składniki...
-
Truskawki: mało kalorii, wiele witamin
Truskawki mają wiele wartości odżywczych i bardzo niewiele kalorii. Są dobre dla osób, które borykają się z problemami sercowymi, ponieważ obniżają ciśnienie tętnicze. Zbijają także poziom cholesterolu. Jakie jeszcze właściwości mają truskawki?
-
Makaron sojowy - wartości odżywcze, sposoby przyrządzania
Makaron sojowy, obok makaronu ryżowego, to bardzo popularny składnik kuchni azjatyckiej. Jest on smaczny i łatwy w przygotowaniu, w związku z czym zyskuje coraz więcej miłośników. Z czego powstaje makaron sojowy i jak można go przyrządzić? Jakie...
-
Jesteś na diecie? Ten prosty napój świetnie wspomaga odchudzanie
-
Pestki tego owocu mają w sobie trującą substancję. Nigdy ich nie połykaj
-
Dzień dziecka powinien być każdego dnia. Jak okazywać wsparcie dzieciom na co dzień, nie tylko od święta?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czy jazda na rowerze wyszczupla brzuch? To nie jest takie jednoznaczne
-
Co jeść na obiad przy cukrzycy? Czy ziemniaki lepiej odstawić?
- Napój, który uwielbiają trenerki fitness. Podkręca metabolizm i oczyszcza organizm
- W szkole byłeś kiepski z biologii? Sprawdź, czy w tym quizie pójdzie ci lepiej
- Jedzenie truskawek wywołuje pasożyty w mózgu? Tylko tych niemytych
- Widzisz u siebie te symptomy? Prawdopodobnie wątroba ci wysiada
- Codzienne kąpiele wcale nie są tak zdrowe. Lepiej myć wybrane części ciała