indeks glikemiczny

Więcej o:

indeks glikemiczny

  • Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

    Indeks glikemiczny to wartość, za pomocą której wyraża się wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych w porównaniu ze wzrostem, który następuje po spożyciu tzw. produktu

  • Indeks glikemiczny (IG) - ważny wskaźnik nie tylko dla diabetyków

    Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem klasyfikującym produkty spożywcze na podstawie ich wpływu na podniesienie poziomu glukozy we krwi na około 2 do 3 godzin po spożytym posiłku. Punktem odniesienia w przypadku określania indeksu glikemicznego jest glukoza, której IG wynosi 100. Ze względu na

  • Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

    . Dotyczy to przede wszystkim chorych na cukrzycę . Winny jest wysoki indeks glikemiczny owocu. Im jest wyższy, tym szybciej podnosi się poziom cukru w organizmie, a w tym przypadku może to mieć groźne konsekwencje.

  • Asystent Google Cukrzyca.pl - aplikacja dla chorych na cukrzycę

    pracochłonnego sprawdzania w tabelach danych, dotyczących chociażby indeksu glikemicznego składników. Cukrzyca jest chorobą wymagającą nieustannej uważności ze strony chorego i aktywnego zaangażowania się w proces leczenia. Od jego wiedzy na temat żywności i dbałości o to, co i w jakiej ilości spożywa, zależy

  • Sałata: właściwości, rodzaje. Wartości odżywcze sałaty

    występujące w warzywie). Jej liście są małe i delikatne. Mimo że znana jest od wieków, to jej regularną uprawę rozpoczęto dopiero w XX wieku. Roszponka powinna na dobre zagościć w diecie osób chorujących na cukrzyce lub zagrożonych tym schorzeniem, ponieważ posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Podobnie

  • Poliole (słodziki): rodzaje, właściwości. Czy są zdrowe?

    ) - właściwości Poliole (słodziki) charakteryzują się: niską kaloryczności niskim indeksem glikemicznym nie podnoszą gwałtownie poziomu stężenia glukozy we krwi, a więc nie pobudzają produkcji insuliny nie powodują próchnicy, a ksylitol efektywnie zwalcza bakterie Streptococus mutans Poliole są inaczej

  • Dziki ryż: właściwości. Jak gotować dziki ryż?

    . W porównaniu do białego ryżu ma też niższy indeks glikemiczny. Ma oryginalny smak i zapach, świetnie komponujący się z białym lub czarnym ryżem, a także jako dodatek do sałat czy do dań mięsnych i rybnych. Dziki ryż - jak gotować dziki ryż? Ziarna można po prostu ugotować, tak jak gotuje się kasze