Granadilla - właściwości, smak, jak jeść?

Granadilla, znana bardziej pod nazwą marakuja, to tropikalny owoc o charakterystycznym smaku i wielu właściwościach prozdrowotnych. Jak jeść marakuję? Jak można wykorzystywać ten owoc i jakie ma on właściwości?
Zobacz wideo

Granadilla, inaczej marakuja, jest znana również pod nazwami męczennica jadalna oraz passiflora. Obszarem pochodzenia rośliny jest Ameryka Południowa, ale obecnie uprawia się ją również na Hawajach, w Nowej Zelandii oraz w Afryce. Roślinę hoduje się ze względu na dawane przez nią owoce, ale czasami także jako roślinę ozdobną, granadilla ma bowiem piękne, dekoracyjne kwiaty. Znane są dwie odmiany passiflory - żółta oraz fioletowa.

Granadilla jak jeść

Marakuja jest owocem, który można jeść bez wcześniejszego przygotowania, ważny jest jednak odpowiedni wybór owocu. Kupując passiflorę należy wybierać dojrzałe owoce, które są twarde i ciężkie. Jeżeli kupimy niedojrzały owoc, należy poczekać kilka dni aż dojrzeje. W pełni dojrzała marakuja ma żółtą, czerwonawą lub fioletową, delikatnie pomarszczoną skórkę. Skórka dojrzałych owoców może być nawet odrobinę wysuszona i mogą się na niej znajdować ciemne plamy. Dojrzałe owoce można przechowywać w lodówce przez około 7 dni.

Żeby przygotować granadillę do spożycia należy ją umyć i przekroić na pół. Następnie można wyjadać miąższ owocu łyżeczką. Miąższ można jeść z nasionami lub usunąć nasiona przeciskając owoc na sicie. Miąższ marakui pozbawiony nasion nadaje się idealnie jako dodatek do ciast lub innych deserów. Można z niego przygotować dżemy, marmolady oraz inne przetwory. Owoce można dodawać również do potraw wytrawnych, na przykład do dań z kurczaka, wieprzowiny lub ryb.

Granadilla- smak

Smak passiflory jest bardzo charakterystyczny i nieporównywalny ze smakiem żadnego innego owocu. Jest on słodki z delikatnie kwaskowatymi nutami i ma wyjątkowy egzotyczny aromat. Męczennica jadalna jest od dawna ceniona ze względu na swoje właściwości. Owoce te są bogate w składniki odżywcze, takie jak:

Granadilla wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu owoc przeciwdziała rozwojowi wielu chorób, między innymi chorób nowotworowych. Dodatkowo, antyoksydanty zawarte w passiflorze wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego. Owoce regulują ciśnienie tętnicze, przez co zapobiegają nadciśnieniu i poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego.

Te tropikalne owoce zmniejszają również ryzyko zachorowania na poważne choroby takie jak cukrzyca, miażdżyca, łuszczyca, demencja, choroba Alzheimera, choroba niedokrwienna oraz stany zapalne jelit. Owoce mogą być stosowane w terapii astmy, a także jako środek łagodzący uporczywy kaszel oraz uczucie duszności. Poza tym, męczennica jadalna wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, dezynfekujące oraz ściągające. Ze względu na te właściwości ekstrakt z marakui przyspiesza gojenie ran i procesy regeneracji. Oprócz tego, ekstrakty z granadilli są stosowane w preparatach o działaniu rozkurczowym, przeciwdrgawkowym oraz uspokajającym. Sok z owoców passiflory stosuje się z kolei jako środek łagodzący problemy trawienne, nawet jeżeli ich podłożem jest wysoki poziom stresu.

Z passiflory pozyskuje się nawet olejek, który znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olejek można stosować do pielęgnacji różnych rodzajów skóry, a w szczególności do skóry naczynkowej. Regularne stosowanie olejku z granadilli uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne w skórze, a także zwiększa ich elastyczność. Olejek wpływa również na poprawę nawilżenia skóry, wygładza ją, przywraca jędrność oraz poprawia elastyczność skóry.

Granadilla kalorie

Porcja 100 gramów marakui dostarcza około 23 gramy węglowodanów, 10,4 g błonnika oraz 2,2 g białka. Owoce zawierają również śladowe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. W takiej ilości owoców znajduje się około 100 kcal. Jest to dość dużo, w związku z czym passiflorę należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Szczególnie uważać powinny osoby będące na diecie odchudzającej. Mimo wysokiej kaloryczności, owoce te wspomagają odchudzanie dzięki dość wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cholesterolu oraz poziom cukru we krwi. Męczennica jadalna ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 16.

Więcej o: