Owoce kumkwatu są małe, o jajowatym kształcie. Mają cienką, intensywnie pomarańczową skórkę. Owoce nadają się do spożycia na surowo bez konieczności obierania ze skórki (przed spożyciem należy jedynie dokładnie umyć owoc). Surowe kumkwaty można dodawać do wielu potraw, na przykład sałatek oraz deserów. Owoce są bardzo aromatyczne, a ich smak orzeźwiający, dlatego stanowią świetny dodatek do wielu innych produktów. Nadają się one również jako dodatek do dań mięsnych. Oprócz tego, z owoców można przygotowywać różne przetwory. Dość popularny jest kandyzowany kumkwat. Z owoców robi się także dżemy, marmolady oraz kompoty. Owoce te wykorzystuje się nawet do produkcji alkoholi.
Kumkwat oprócz swoich walorów smakowych jest ceniony ze względu na właściwości zdrowotne. Owoce zawierają wiele cennych substancji odżywczych, takich jak:
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C kumkwat wpływa pozytywnie na naszą odporność, a także spowalnia procesy starzenia się skóry. Witamina ta wspomaga proces produkcji kolagenu, a poza tym jest przeciwutleniaczem, w związku z czym neutralizuje działanie wolnych rodników, które uszkadzają tkanki organizmu. Dodatkowo kumkwat ma działanie przeciwgrzybiczne oraz bakteriobójcze, przez co pomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami. Witamina C wykazuje również działanie ochronne i zmniejsza szkodliwy wpływ promieniowania UV na naszą skórę. Pozytywny wpływ na wygląd skóry ma także witamina A, której w owocach kumkwatu nie brakuje. Dodatkowo, witamina A działa ochronnie na oczy i pomaga zapobiegać takim chorobom oczu, jak kurza ślepota, jaskra oraz zaćma.
Zawarte w owocach flawonoidy poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, a także wykazują działanie antynowotworowe. Spożywanie owoców kumkwatu jest zalecane również osobom cierpiącym na problemy trawienne, przede wszystkim zaparcia. Owoce regulują przemianę materii oraz przyspieszają oczyszczanie organizmu.
Ze względu na wysoką zawartość witamin, spożywanie owoców kumkwatu jest zalecane również kobietom w ciąży. Mogą go bez obaw jeść osoby chore na cukrzycę, ponieważ owoc ten nie ma zbyt wysokiego indeksu glikemicznego. Co więcej, owoce kumkwatu są niskokaloryczne (w 100 gramach owoców znajduje się około 70 kcal), w związku z czym mogą go jeść osoby będące na diecie i chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Kumkwatów nie uprawia się w Polsce, jednak można je kupić w sklepach, chociaż ich cena jest dość wysoka. Za kilogram owoców trzeba zapłacić około 30 złotych. Najlepiej wybierać owoce o jędrnej skórce i ładnym, intensywnym kolorze. Nie należy kupować owoców, które są uszkodzone i poobijane, nie będą one smaczne i szybciej się zepsują. W temperaturze pokojowej owoce można przechowywać przez około 5 dni, a w lodówce nawet do miesiąca.
Kumkwat jest rośliną wiecznie zieloną, rośnie jako krzew lub niewielkich rozmiarów drzewo. Krajem jej pochodzenia są Chiny, ale może być ona uprawiana także w innych krajach o ciepłym klimacie. Najczęściej spotyka się ją w Japonii, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, a także w krajach śródziemnomorskich. Często rośliny te są uprawiane jako rośliny ozdobne, czasami nawet w pojemnikach. Małe krzewy kumkwatu można kupić już za około 60 złotych, natomiast za większe okazy oraz drzewka trzeba zapłacić kilkaset złotych.
Roślina występuje w sześciu gatunkach, z których najbardziej popularne są Fortunellamargarita oraz Fortunellajaponica. Można je uprawiać nawet w mieszkaniu i nadawać im różne formy, robiąc z nich bonsai. Rośliny te można uprawiać na zewnątrz, nawet w chłodniejszych warunkach, gdyż wytrzymują one temperaturę do –10 stopni Celsjusza.
Drzewa kumkwatu dorastają maksymalnie do dwóch metrów wysokości. Tworzą one gęstą koronę, a w miejscu, gdzie liście wyrastają z pędów często pojawiają się kolce. Liście kumkwatu są niewielkie, intensywnie zielone i przyjmują jajowaty kształt. W okresie kwitnienia na roślinie pojawiają się białe kwiaty o intensywnym zapachu. Drzewo kwitnie bardzo obficie, po czym zawiązuje małe owoce.