Cherimoya to owoc drzewa o nazwie flaszowiec peruwiański. Jak naprowadza nas jego nazwa, owoc pochodzi z regionów Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie uprawia się go również w innych miejscach na świecie.
Cherimoya smakuje niczym słodki krem budyniowy, choć wyczuwalne są w nim również nuty kwaskowate. Mimo swojej słodyczy owoc nie jest kaloryczny. W 100 gramach jest około 75 kalorii.
Cherimoya ma wiele cennych właściwości. Jest źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy B. W owocu znajdziemy wiele minerałów, m.in. potas, magnez i wapń. Poza tym cherimoya zawiera antyoksydanty i błonnik, wykazuje działanie antybakteryjne i działa antynowotworowo.
Cherimoya, przez wysoką zawartość potasu, świetnie działa na nasz układ sercowo-naczyniowy. Wpływa na wysokość ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu. Owoc stanowi również naturalny antybiotyk, dlatego warto go jeść w czasie przeziębień.
Choć cherimoya zawiera niewiele tłuszczu i kalorii, powoduje, że po jej zjedzeniu czujemy się syci. Dlatego to sprzymierzeniec osób, które są na diecie odchudzającej. Oprócz tego jedzenie tego pysznego owocu pozytywnie wpływa na naszą psychikę – koi układ nerwowy. Zawiera alkaloid, składnik odpowiadający za równowagę chemiczną, którego brak w organizmie może prowadzić do depresji.
Cherimoya jest zalecana w diecie kobiet w ciąży, ponieważ dostarcza płodowi wielu niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników. Warto, by jadły ją osoby o wybuchowym temperamencie, niemogące opanować złości, ponieważ cherimoya koi tego typu stany. Duża ilość minerałów w owocu sprzyja profilaktyce osteoporozy. Pozytywnie działa na układ trawienny. Chroni nasz organizm przed powstawaniem nowotworów.
Przy jedzeniu owocu flaszowca peruwiańskiego należy uważać, ponieważ skórka nie nadaje się do spożycia. Owoc jest miękki, miąższ łatwo się z niego wydobywa, dlatego najbardziej zalecane jest przekrojenie go na pół i jedzenie łyżeczką. Należy również pozbyć się pestek, ponieważ ich spożycie może być szkodliwe.
Przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, by skórka wybieranego owocu nie była cała brązowa, ponieważ oznacza to, że jest on przejrzały. Dojrzały i odpowiedni do spożycia owoc jest miękki i lekko ugina się pod palcami. Jeśli jednak sprawia wrażenie, jakby miał się zaraz rozpaść, lepiej poszukać świeższego egzemplarza.