Owoce można wykorzystywać do wytwarzania ciast, konfitur, soków oraz nalewek. Roślina jest bardzo łatwa w uprawie, ponieważ nie ma wygórowanych wymagań dotyczących gleby ani warunków klimatycznych.
Jagoda kamczacka to przede wszystkim bogate źródło witaminy C. W 100 gramach świeżych owoców zawarte jest od 30,5 do 185,5 mg kwasu askorbinowego. Porównywalną ilość witaminy C można znaleźć w popularnych owocach, które znane są jako “bomby witaminowe”, czyli na przykład w pomarańczach, czerwonej porzeczce oraz kiwi. Inne cenne składniki zawarte w owocach wiciokrzewu to:
Flawonoidy, kwasy fenolowe, antocyjany oraz proantocyjanidy są zaliczane do grupy związków fenolowych. Substancje te są silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu chronią organizm przed wieloma chorobami, których głównym źródłem jest stres oksydacyjny. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu, a także cukrzycy.
Dodatkowo, ekstrakt antycyjanowy może chronić komórki ludzkiego naskórka przed szkodliwym promieniowaniem UV-A i UV-B, a nawet przed promieniowaniem radioaktywnym. Na razie badania potwierdzające takie działanie wykonywane były na wyizolowanych komórkach oraz na myszach, ale wyniki są naprawdę obiecujące.
Właściwości lecznicze jagody kamczackiej są cenione już od dawna - roślina ta była znana i wykorzystywana w ludowej medycynie Japonii, Chin oraz północnej Rosji. Małe, niebieskie owoce są od wieków stosowane jako środek wzmacniający organizm, obniżający ciśnienie tętnicze, a także redukujący ryzyko wystąpienia poważnych, przewlekłych chorób.
Oprócz tego, owoce mogą zapobiegać anemii, łagodzić nieprzyjemne dolegliwości związane z chorobami układu pokarmowego i zakażeniami o charakterze bakteryjnym. Wykazano, że ekstrakty pozyskane z jagód kamczackich wykazują aktywność przeciwko szczepom chorobotwórczym wielu bakterii, wśród których są na przykład paciorkowiec kałowy, bakterie Echerichia coli, dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych oraz bakterie gronkowca.
Poza tym, owoce mają dobry wpływ na oczy, gdyż spowalniają rozwój jaskry. Napary przygotowywane z kwiatów jagody kamczackiej są stosowane w przypadku przeziębienia, infekcji górnych dróg oddechowych oraz grypy. Napary stosuje się również do płukania gardła oraz dziąseł w przypadku stanów zapalnych. Co więcej, sok z owoców jagody łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową. Sok wykorzystuje się także do leczenia chorób skórnych.
Owoce jagody kamczackiej mają słodko-kwaśny smak, przypominający smak zwykłych leśnych jagód, przez co nadają się doskonale do jedzenia na surowo. Owoce można również z powodzeniem suszyć oraz mrozić. Produkuje się z nich dżemy, konfitury, soki, a nawet wino i lecznicze nalewki. Ze względu na wyjątkowy smak, owoce dodawane są również do przetworów mlecznych, takich jak na przykład jogurty, a także do ciast, deserów i innych słodyczy.
Wiciokrzew kamczacki pochodzi z obszarów północno-wschodniej Azji, gdzie jest bardzo popularną rośliną. Krzew nie ma dużych wymagań, dlatego może być z powodzeniem hodowany na innych obszarach, w tym w Polsce. Hodowanie wiciokrzewu kamczackiego jest bardzo łatwe, choć roślina rośnie najlepiej na dobrze nasłonecznionych stanowiskach, na żyznej, umiarkowanie kwaśnej i wilgotnej glebie. Wiciokrzew dobrze znosi mróz, a nawet suszę. Jest odporny na szkodniki oraz choroby roślin, więc nie trzeba stosować na niego żadnych chemicznych środków chroniących przed chorobami.
Jest to krzew długowieczny, a zaczyna owocować zazwyczaj na drugi rok po posadzeniu. Pierwsze kwiaty pojawiają się na krzewie na początku kwietnia, a roślina owocuje stosunkowo wcześnie. Kolejne owoce dojrzewają stopniowo, w różnym czasie, a więc zbiory przeprowadza się partiami. Dojrzałe owoce są wydłużone, fioletowo-granatowe, pokryte osadem.