diabetyk

Więcej o:

diabetyk

  • Zdrowie jamy ustnej u diabetyka

    uzębienia. Dodatkowo diabetycy są szczególnie narażeni na szereg takich problemów, jak: choroby przyzębia, ropnie dziąseł, zakażenia grzybicze, np. pleśniawki, owrzodzenie jamy ustnej, zaburzenia smaku, suchość i pieczenie w ustach. Najczęstsze problemy Kserostomia, czyli suchość w ustach to częsty objaw

  • Indeks glikemiczny (IG) - ważny wskaźnik nie tylko dla diabetyków

    Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem klasyfikującym produkty spożywcze na podstawie ich wpływu na podniesienie poziomu glukozy we krwi na około 2 do 3 godzin po spożytym posiłku. Punktem odniesienia w przypadku określania indeksu glikemicznego jest glukoza, której IG wynosi 100. Ze względu na

  • Dieta cukrzycowa. Jak powinien wyglądać jadłospis diabetyka?

    cukrzycy dla wielu osób może okazać się zaskoczeniem i wielkim ciosem. Wiąże się ona bowiem z koniecznością całkowitej zmiany trybu życiu, w tym również nawyków żywieniowych. Na początku w diecie dla cukrzyka trudna może okazać się przede wszystkim konieczność regularności. Zaleca się bowiem, aby diabetycy

  • Masz problem z zębami lub dziąsłami? Przyczyną może być cukrzyca

    cukrzycy Cukrzyca i problemy w jamie ustnej Do charakterystycznych objawów w jamie ustnej, za które może odpowiadać cukrzyca, należą m.in.: szybko postępująca próchnica, infekcje i choroby dziąseł, paradontopatyczne odsłonięcie szyjek zębowych, nadmierna ruchomość zębów. Diabetycy mają także tendencję

  • Arbuz a cukrzyca. Jakich owoców sezonowych cukrzyk powinien unikać? Lista

    na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi po spożyciu. Im wskaźnik jest niższy, tym lepiej i zdrowiej dla diabetyka. Produkty spożywcze dzieli się na trzy grupy: żywność o niskim IG (poniżej 55), żywność o średnim IG (od 56 do 70), żywność o wysokim IG (powyżej 70). Osoby chorujące na cukrzycę