Jakie owoce można jeść przy cukrzycy bez ograniczeń? Lista najzdrowszych produktów

Kluczem do diety u osób z cukrzycą jest spożywanie różnorodnej, zdrowej żywności ze wszystkich grup, w tym warzyw i owoców, przy czym sięgając po produkty zawierające węglowodany, w tym po owoce, musimy uwzględnić je w planie posiłków. - Pamiętaj, aby rozłożyć spożycie owoców na cały dzień, aby nie spożywać dużej ilości węglowodanów za jednym razem - radzą diabetykom eksperci.

Owoce są bardzo ważną pozycją w diecie cukrzycowej. Są źródłem błonnika, a także minerałów i witamin. - To, że w owocach znajdziemy cukier, nie oznacza, że nie możesz ich jeść. Cukier obecny w całych owocach nie wlicza się do wolnych cukrów, więc nie jest to rodzaj cukru, który musimy ograniczać. Różni się od wolnego cukru, takiego jak ten, który jest w napojach, czekoladzie, ciastach i herbatnikach, a także w sokach owocowych i miodzie - czytamy na stronie diabetes.org.uk.

Największy wpływ na poziom glukozy we krwi po jedzeniu mają węglowodany. Jeżeli musimy stosować dietę niskowęglowodanową, jak to się dzieje przy cukrzycy, ważne jest, aby wybierać te źródła węglowodanów, które są zdrowe, a w zamian zrezygnować z czekolady, słodkich napojów, ciast i podobnych przekąsek. Innymi słowy, ponieważ potrzebujemy węglowodanów jako źródła energii, lepiej je pozyskiwać z owoców, które dodatkowo zapewnią nam mnóstwo ważnych dla funkcjonowania organizmu związków, których nie znajdziemy na przykład w przekąskach. Należy jednak zachować rozsądek i pewien umiar.

Owoce w planie posiłków

- Owoce zawierają węglowodany, więc należy je uwzględnić w planie posiłków. Kawałek świeżego owocu lub sałatka owocowa na deser to świetny sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze i uzyskanie dodatkowej wartości odżywczej - piszą eksperci American Diabetes Associsation (ADA).

Najlepiej jest wybierać owoce świeże, mrożone lub z puszki, ale bez dodatku cukru (czytajmy etykiety!). Można też sięgnąć po suszone owoce i niedosładzany sok owocowy, z tym że w tym przypadku musimy zwrócić uwagę na to, aby zjadać czy wypijać niewielkie porcje.

- Dwie łyżki suszonych owoców, takich jak rodzynki lub suszone wiśnie, zawierają 15 gramów węglowodanów, więc uważaj na wielkość porcji! - ostrzega ADA.

Większość owoców ma niski indeks glikemiczny (IG) ze względu na zawartość fruktozy i błonnika. Mały kawałek całego owocu lub około pół szklanki mrożonych lub konserwowanych owoców to jakieś 15 gramów węglowodanów. Owoce można jeść także w zamian za inne źródła węglowodanów, takie jak skrobia, zboża lub nabiał. 

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Najlepsze owoce dla diabetyków

Przy cukrzycy zaleca się jeść przede wszystkim świeże owoce, nie soki, które zwykle są uboższe, jeśli chodzi o zawartość błonnika. Ważna jest różnorodność, ponieważ owoce o różnych kolorach zawierają własną unikalną mieszankę witamin i minerałów.

Wybierajmy takie owoce jak:

  • jabłka
  • morele
  • awokado
  • banany
  • jeżyny
  • jagody
  • kantalupa (odmiana melona cukrowego)
  • wiśnie
  • grejpfruty
  • winogrona
  • melon miodowy
  • kiwi
  • mango
  • nektarynki
  • pomarańcze
  • papaja
  • brzoskwinie
  • gruszki
  • ananas
  • śliwki
  • maliny
  • truskawki
  • mandarynki
  • arbuz

Suszone owoce, takie jak wiśnie, żurawina, daktyle, figi, śliwki, rodzynki także możemy jeść, pamiętając jednak o umiarze. Porcja suszonych owoców to około 30 g. To mniej więcej jedna czubata łyżka rodzynek, porzeczek lub sułtanek, jedna łyżka mieszanych owoców, dwie figi, trzy śliwki lub garść suszonych chipsów bananowych.

Źródła: diabetes.org, diabetes.org.uk,

Więcej o: