marchewka
-
Marchewka - samo zdrowie? Niewskazana przy bardzo częstej chorobie Polaków
Marchewka to dietetyczny skarb, przyjaciółka pięknej skóry, sojuszniczka kierowców, niezastąpiona w profilaktyce nowotworowej. A jednak dla wielu osób to także bohaterka dziecięcych koszmarów z przedszkola i z domowych obiadków. Okazuje się, że mo...
-
To mają być znakomite połączenia żywieniowe - na pewno wyjdą ci na zdrowie?
Gotowana marchewka z odrobiną masła, fasola z czerwoną papryką, a kiełbasa z chrzanem? Na pewno słyszałeś o połączeniach kulinarnych, które polecają czasem babcie, ale też dietetycy. To działa? Co ma nam zapewnić? Przedstawiamy pięć słynnych...
-
Marchewka: jakie ma właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to źródło wielu innych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest surowa marchewka, dobrze jest jeść ją z niewielkim dodatkiem np. oliwy, ze względu na to, że zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach....
-
Marchewka: właściwości odżywcze. Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka jest u nas jednym z najpopularniejszych warzyw w kuchni. Podobno zjadamy jej prawie tyle samo co ziemniaków. Jeśli tak, to robimy wielką przysługę naszym organizmom, gwarantujemy sobie zdrowe oczy i dobry wygląd skóry. Najcenniejszy w...
-
Prowitamina A (beta-karoten) - dla zdrowia i urody. Działanie i źródła beta-karotenu
Prowitamina A (beta-karoten) przekształca się w naszym organizmie w witaminę A, jednak nawet ta, która nie ulegnie przetworzeniu, ma właściwości zdrowotne. Prowitamina A ma dobry wpływ zarówno na nasze wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny.
-
Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia
Dobrze schłodzone, pełne zdrowia, na pewno sprawdzą się w gorące dni. Zarazem, w zależności od składników, pomogą się zrelaksować, bądź zregenerować, pobudzą, wzmocnią odporność. Poznaj nasze cztery propozycje - moc dobrej energii.
-
Dużo minerałów, mało kalorii - zalety marchewki
Marchew podobno pochodzi z Chin. Tam jedzono ją już kilka tysięcy lat temu. Potem jej nasiona rozwiał wiatr po całym świecie. Chętniej jedzą ją Europejczycy niż ludzie Wschodu. A kto je marchewkę, ma piękną skórę.