masło

Więcej o:

masło

  • Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

    Masło orzechowe - ile to kalorii? Masło orzechowe to produkt wysokokaloryczny. W 100 gramach masła orzechowego jest aż 600 kcal, jednak jeżeli wybierze się masło dobrej jakości, nie są to puste kalorie. Zdrowe masło orzechowe Masło orzechowe dobrej jakości ma wiele dobroczynnych właściwości

  • Producenci sprzedają nam olej zamiast masła

    Naukowcy i studenci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wzięli po lupę masła, które są na warszawskim rynku. Przebadali do tej pory blisko 30 produktów. I co? Prof. Andrzej Stołyhwo z SGGW opowiada: - Mamy na rynku potworną liczbę masła m.in. ekstra, które jest ordynarnie fałszowane dodatkiem

  • Masło klarowane - jak je zrobić. Właściwości, zastosowanie

    Więcej tekstów na temat odżywiania się znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl. Masło klarowane zrobimy sami bez większego trudu. Aby go otrzymać należy bardzo powoli podgrzewać krowie masło na niedużym ogniu, usuwając pojawiające się na jego powierzchni szumowiny oraz oddzielając wytrącający

  • Masło shea - do skóry przesuszonej i opalania

    Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku Masło shea, zwane także masłem karité lub masłem galam, pozyskuje się z nasion Masłosza Parki, zwanego również drzewem masłowym. W porównaniu do innych tłuszczów roślinnych zawiera ono znikomą ilość witaminy E, zwanej również "witaminą młodości" - cennego

  • Masło, sery i mleko ostro w dół. To tylko korekta

    Jeszcze w październiku za kilogram odtłuszczonego mleka w proszku mleczarnie dostawały po 14 zł, dziś nie mogą sprzedać nawet za 8 zł. Masło staniało w tym samym czasie z 13,5-14 zł do niecałych 9 zł za kilogram, zaś sery żółte z przeciętnych 16 zł do 12 zł za kilogram. To oznacza, że ceny głównych

  • Masło kakaowe - smaczny kosmetyk

    Masło kakaowe (znane także jako olej kakaowy) to tłuszcz roślinny, otrzymywany z dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Aby je pozyskać, owoce najpierw poddaje się fermentacji. W jej wyniku otrzymuje się ziarna, które następnie tłoczy się na ciepło. Po zebraniu tłuszczu pozostaje z nich tzw. kuch