masło
-
To mają być znakomite połączenia żywieniowe - na pewno wyjdą ci na zdrowie?
Gotowana marchewka z odrobiną masła, fasola z czerwoną papryką, a kiełbasa z chrzanem? Na pewno słyszałeś o połączeniach kulinarnych, które polecają czasem babcie, ale też dietetycy. To działa? Co ma nam zapewnić? Przedstawiamy pięć słynnych...
-
Masło klarowane - jak je zrobić. Właściwości, zastosowanie
Masło klarowane to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, ale po odpowiedniej obróbce cieplnej. Podgrzewając tłuszcz na wolnym ogniu pozbywamy się białka oraz laktozy i wody. W ten sposób zwykłe masło nabiera nowych właściwości.
-
Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia?
Smażone potrawy są niewątpliwie smaczne i często goszczą na naszych stołach. Jednocześnie budzą pewien niepokój: dietetycy ostrzegają, że smażenie nie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Na czym smażyć, aby jeść możliwie najzdrowiej? Za najlepsze i...
-
Rewolucja: "najgorszy tłuszcz świata" ma zniknąć ze sklepów. WHO: To toksyczne chemikalia, które zabijają
Światowa Organizacja Zdrowia wypowiada wojnę "najgorszemu tłuszczowi świata". To produkowane na masową skalę i dodawane do wielu produktów tłuszcze trans, które mają fatalny wpływ na zdrowie. W ciągu 5 lat mają zostać wyeliminowane.
-
10 ton masła skażonego E. coli na polskim rynku? Sprawą zajęła się prokuratura
W "Wiadomościach Wrzesińskich" pojawiła się informacja, jakoby Spółdzielnia Mleczarska Września wypuściła na rynek 10 ton masła z bakterią E. coli. Do akcji wkroczyła już prokuratura.
-
Jesz produkty "bez laktozy"? Naukowcy: zamiast pomóc, możesz sobie zaszkodzić
Unikanie produktów z laktozą to jeden z najpopularniejszych obecnie trendów żywieniowych. Według ekspertów, w wielu przypadkach jest to wynik "chwytu marketingowego" i na dłuższą metę może nam nawet szkodzić.
-
Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno
Poznaj popularne duety w kuchni i sprawdź czy są korzystne dla organizmu, czy wręcz przeciwnie. Niektóre goszczą na naszych stołach od wieków. Gospodynie wiedzą, co robią?
-
Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia
To, że jedno jest dobre, nie oznacza, że drugie jest złe. Niby oczywiste, a jednak wciąż żywy jest spór, głównie w kwestii najlepszego produktu do smarowania pieczywa. Walory smakowe, zdrowotne: nie brakuje obrońców masła, ani margaryny. Tymczasem...