Zamień tradycyjne masło na tę zdrową pastę. Pożegnasz tłuszczyk i ponadprogramowe kilogramy w mgnieniu oka

Chudnięcie nie należy do najłatwiejszych procesów. Jest ono dodatkowo utrudnione, jeśli nie zmienimy codziennych nawyków żywieniowych. To w tych drobnych zmianach tkwi klucz do sukcesu. Zmiana lubianego przez Polaków smarowidła, jakim jest masło, na tę zdrową i tłustą pastę będzie doskonałym pomysłem. Waga będzie spadać o wiele szybciej niż dotychczas.

Zdrowa dieta, bogata w wartościowe składniki odżywcze, odpowiada za proces utraty masy ciała aż w 70 procentach. Oznacza to, że bez zmiany nawyków żywieniowych o wiele trudniej będzie nam zgubić ponadprogramowe kilogramy, które spędzają nam sen z powiek i obniżają samoocenę. Na całe szczęście produkty używane na co dzień, łatwo zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Jednym z nich jest niezastąpiona pasta z awokado. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Wiedziałeś, że awokado to po polsku smaczliwka? Sprawdź, co jeszcze warto o nim wiedzieć

Próbujesz schudnąć? Zamiast eliminować, postaw na zdrowe alternatywy

Gdy przechodzimy na dietę odchudzająca, zdecydowana większość z nas niepotrzebnie eliminuje z jadłospisu produkty, które błędnie uważane są za szkodliwe. Tak też niektórzy rezygnują z jedzenia pieczywa, ziemniaków, czy makaronu. Nie jest to jednak w żadne sposób uzasadnione, a często dieta eliminacyjna prowadzona bez nadzoru lekarza specjalisty może skończyć się efektem jo-jo lub niedoborami składników odżywczych. Warto więc szukać zdrowszych, mniej przetworzonych zamienników i nie rezygnować z żadnych makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów, możesz nadal zajadać się znakomitymi kanapkami. Warto jednak zamienić masło na zdrowszą opcję, jaką jest pasta z awokado, nazywana również "masłem bogów". Samo awokado uważa się za boski owoc, który jest dla ludzi tym, czym mleko matki dla nowo narodzonego dziecka. Jego dodatek w codziennej diecie nie tylko wyjdzie nam na dobre w kwestii zdrowia, ale pomoże zgubić parę kilo. 

Zdrowy zamiennik masła przygotujesz samodzielnie w domu

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • pół soczystej cytryny,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Przygotowanie pasty z awokado jest dziecinnie proste. Dojrzałe awokado należy przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestkę. Następnie łyżką stołową wyciągami miękki, tłusty miąższ i przekładamy do miski. Tam ugniatamy awokado widelcem i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Na koniec wyciskamy ząbek czosnku i całość ponownie ugniatamy na jednolitą masę. Takim tłustym smarowidłem możemy śmiało smarować pieczywo. Pasta z awokado może być zamiennikiem masła, lub dodatkiem na kanapki samym w sobie. Jeśli nie przeszkadzają nam nieco pikantniejsze smaki, warto dodać również suszonych płatków chilli. Będzie wyśmienicie i bardzo zdrowo.

Każdy powinien włączyć do diety awokado. Jego wartości odżywcze są nieocenione

Awokado to skarbnica witamin i minerałów. Ten egzotyczny owoc jest doskonałym źródłem witaminy A, C, E, K, H, oraz kilku witamin z grupy B. Awokado jest również bogate w kwas foliowy, dzięki czemu uważa się go za owoc idealny dla kobiet ciężarnych lub planujących ciąże. To, co charakteryzuje ten owoc to przede wszystkim tłuszcz. Nie trzeba się go jednak obawiać, nawet na diecie. Tłuszcze, które znaleźć można w awokado to przede wszystkim zdrowe tłuszcze nienasycone, a proporcje kwasów omega 3 do omega 6 są naprawdę dobre. Dzięki temu awokado jest sycącym owocem, a kwasy omega 3 odpowiadają za powolny rozkład węglowodanów. Jest to niezwykle ważne w procesie utraty masy ciała. Im wolniejszy jest rozkład węglowodanów, tym stabilniejsze są poziomy cukru. Dzięki temu nie musimy walczyć ze zmęczeniem, sennością, czy nadmiernym apetytem, a chudnięcie przebiega gładko i bezproblemowo. Lekarze są więc w tej kwestii jednogłośni. Awokado to samo zdrowie i warto sięgać po nie zdecydowanie częściej. Niestety uprawa awokado stanowi duży problem środowiskowy, a aktywiści coraz częściej zwracają uwagę na karczowanie lasów pod uprawę tego owocu. Kwestia etyczna pozostaje więc nadal dość kłopotliwa i warto sięgać po owoce ze sprawdzonych upraw np. z certyfikatem Rainforest Alliance.

Więcej o: