Czereśnie a cukrzyca typu 2. Które owoce sezonowe może jeść cukrzyk?

- Owoce są kluczowym elementem zdrowej diety i dostarczają ważnych składników odżywczych. Zastąpienie słodkich lub przetworzonych przekąsek owocami to świetny sposób na zwiększenie ilości błonnika, witamin i minerałów w diecie - piszą eksperci. Kluczem jest umiar. A ponieważ każdy diabetyk ma nieco inną tolerancją na cukier, dlatego radzi się także, aby podczas sięgania po artykuły spożywcze zawierające cukier, w tym po owoce, zmierzyć sobie cukier przed i po posiłku.

Czereśnie należą do jednych z najzdrowszych owoców, którymi możemy się delektować w sezonie letnim. Zawierają takie witaminy jak: A, C, PP, a także szereg witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12). Do tego jest źródłem składników mineralnych, w tym sporej ilości potasu, a także fosforu, magnezu, wapnia, chloru, siarki, sodu, jodu, miedzi, cynku, żelaza i manganu. Ich wartość odżywczą wspierają związki o działaniu przeciwzapalnym, czyli antocyjany. Są to naturalne barwniki roślinne, zaliczane do flawonoidów. Nadają roślinom kolory: ciemnoczerwony, fioletowy i niebieski.

Potwierdzone doświadczeniami korzyści zdrowotne przypisywane antocyjanom to obniżanie ciśnienia krwi, zmniejszanie ryzyka chorób serca, poprawianie funkcji mózgu, działanie przeciwrakowe. To wszystko już wystarczy, by doceniać czereśnie jako składnik zdrowej diety. Czy jednak cukrzycy (potoczna nazwa osób zmagających się z cukrzycą) też mogą się cieszyć tymi owocami?

Czereśnie a cukrzyca

Czereśnie należą do owoców zawierających sporo cukrów prostych (fruktozy), a więc pozornie mogą diabetykom zaszkodzić podnosząc gwałtownie poziom cukru we krwi. Jednak nie odradza się zjadania tych owoców osobom z cukrzycą, jeżeli tylko zachowają umiar, jeśli chodzi o wielkość porcji oraz uwzględnią zdobyte w ten sposób węglowodany w swoich planach żywieniowych.

- Trzymaj się wielkości porcji od 1/2 do 1 szklanki świeżych czereśni na raz i połącz je ze źródłem białka lub zdrowego tłuszczu (takim jak orzechy lub jogurt grecki), aby spowolnić wchłanianie cukru do krwioobiegu - radzą eksperci z diabetes.co.uk.

- Owoce, które są czerwone, fioletowe lub niebieskie, są zwykle bogate w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać stanom zapalnym w organizmie, które prowadzą do chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 - piszą eksperci z verywell.com.

Zobacz wideo To mit, że popijane wodą powodują ból brzucha. Są zdrowe i pyszne!

Które owoce sezonowe może jeść osoba z cukrzycą?

Obecnie eksperci ds. zdrowia uważają, nie ma jednej określonej diety cukrzycowej, należy stosować indywidualne podejście, a osoba z cukrzycą musi przede wszystkim zadbać o różnorodność posiłków (czyli o zróżnicowane źródła składników odżywczych, tak aby zapewnić organizmowi jak najszersze spektrum). Ważne jest, aby wybierać zdrowe, zbilansowane posiłki, zapewniające wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Przy cukrzycy typu 2 radzi się oczywiście, aby ograniczać węglowodany (natomiast osoby z cukrzycą typu 2 lub leczone insuliną muszą dodatkowo liczyć węglowodany).

To nieprawda, że diabetycy nie mogą jeść owoców, muszą tylko zachować umiar. Owoce często zawierają składniki odżywcze, których nie mają inne produkty spożywcze, są źródłem nie tylko witamin i minerałów, ale i cennego błonnika oraz przeciwutleniaczy. Potrawy bogate w błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny mogą spowolnić wchłanianie cukru i pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, a owoce są szczególnie zasobne w błonnik, zwłaszcza gdy zjada się je w całości, czyli miąższ wraz ze skórką. Oznacza to, że diabetyk może i powinien codziennie sięgać po owoce i to możliwie najbardziej różnorodne.

- Owoce są kluczowym elementem zdrowej diety i dostarczają ważnych składników odżywczych. Zastąpienie słodkich lub przetworzonych przekąsek owocami to świetny sposób na zwiększenie ilości błonnika, witamin i minerałów w diecie - piszą eksperci z MedicalNewsToday.com.

Najlepsze sezonowe owoce dla diabetyka (korzystniej jest wybierać owoce z jadalną skórką):

  • jabłka
  • jagody
  • jeżyny
  • morele
  • wiśnie
  • czereśnie
  • winogrona
  • truskawki
  • maliny

Osoby z cukrzycą powinny ograniczać ilość zjadanych owoców suszonych czy kandyzowanych (które mają za dużo cukru), a także soków (mają o wiele mniej błonnika niż świeże owoce). Jeżeli natomiast kierujemy się w diecie indeksem glikemicznym (IG) to pamiętajmy, że im dojrzalszy owoc, tym wyższe IG. Przykłady owoców o wysokim IG: ananas (IG = 56), banan (IG = 58), arbuz (IG = 72). Najniższe IG mają natomiast jeżyny (IG = 4). Czereśnie charakteryzuje niski indeks glikemiczny wynoszący 23.

Źródła: MedicalNewsToday.com, verywell.com

Więcej o: