Związki flawonowe , to organiczne związki chemiczne, które występują w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych. Nadają im intensywny żółty kolor, chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego oraz atakami owadów i grzybów. Dodatkowo spełniają funkcję przeciwutleniaczy. Do najbardziej znanych związków flawonowych należy rutyna oraz kwercetyna. Zdaniem badaczy w przyrodzie występuje blisko 8000 rodzajów związków flawonowych, z czego lepiej znanych nauce jest zaledwie 500 typów.
Zawartym w ziołach (m.in. fiołek trójbarwny, jaszota biała, arnika górska) flawonoidach przypisuje się najwięcej właściwości zdrowotnych i wykorzystuje się je do leczenia szeregu dolegliwości. Związki flawonowe mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne. Ponadto wpływają korzystnie na układ krwionośny i uszczelniają naczynia krwionośne (miłorząb japoński). Dodatkowo przypisuje się im właściwości rozkurczowe oraz moczopędne (skrzyp polny, brzoza brodawkowata).
Te cenne dla zdrowia związki można spotkać nie tylko w ziołach. Flawonoidy, choć w różnych ilościach, obecne są w owocach cytrusowych, roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, młodym pieprzu, burakach, pomidorach, papryce oraz w czerwonym winie.
Preparaty bogate we flawonoidy wspomagają leczenie hemoroidów, krwawień podskórnych oraz żylaków . Przypisuje się im również działanie uodparniające, ułatwiają także przyswajanie witamin. Zapobiegają utlenianiu witaminy C, zwiększając tym samym jej skuteczność. Chronią przez zakrzepami, które stanowią jedną z głównych przyczyn występowania udaru mózgu. Niektóre badania wykazują, że flawonoidy mają działanie przeciwnowotworowe. Znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi i okrężnicy, hamują rozwój nowotworu płuc, a także obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca. Dzięki flawonoidom organizm łatwiej i dużo szybciej usuwa takie toksyny jak np. ołów. Zwiększają wydzielanie estrogenu, który m.in. łagodzi skutki menopauzy.
Z dobrodziejstwa płynącego z flawonoidów korzysta przede wszystkim przemysł kosmetyczny. Dzięki nim możliwe jest opóźnienie procesów starzenia się skóry. Zabezpieczają przed destrukcją DNA komórek, korzystnie wpływają na biosyntezę kolagenu, poprawiają stabilność tkanki łącznej oraz chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA. Flawonoidy obecne są przed wszystkim w kremach przeciwzmarszczkowych oraz w kosmetykach przeciwtrądzikowych.