Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Las dębowy, czyli kwercetyna to jeden z flawonoli (pochodne flawonoidów, więcej o tym związku i jego zastosowaniach przeczytasz tutaj ). Charakterystyczną cechą wszystkich związków aromatycznych, do których należy, jest zdolność tworzenia tzw. układów aromatycznych. Dzięki temu poszczególne cząsteczki żyją dłużej i mają znacznie trwalszą strukturę. Obok zastosowania w lecznictwie kwercetyna doskonale sprawdza się jako barwnik. Pozwala nadać tkaninie pomarańczowy, brązowoczerwony lub oliwkowoczarny odcień.
Farbowanie tkanin to nie jedyna właściwość kwercetyny. Dzięki zdolności hamowania wydzielania histaminy, czyli jednego z podstawowych czynników odpowiedzialnych za występowanie reakcji alergicznej, bardzo często jest jednym z głównych składników łagodzących skutki alergii. Dodatkowo zapobiega niektórym stanom zapalnym, szczególnie tym towarzyszącym astmie czy nieżycie nosa . Dzieje się tak dzięki regulacji wydzielania enzymów odpowiedzialnych za ten rodzaj odpowiedzi immunologicznej.
Kwercetyna występuje przede wszystkich w warzywach i owocach. Najwięcej dostarczymy jej jedząc truskawki (357,5 mg/100 g), szpinak (172/100 g) lub kalafiora (160 mg/100 g). Jej bogatym źródłem jest także cebula (35-120 mg/100 g) oraz jarmuż (30-60 mg/100 g).
Łagodzenie objawów to nie jedyne zastosowanie do jakiego kwercetyna jest wykorzystywana. Kolejne badania wykazały, że może w pewnym stopniu hamować rozwój miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego (działa przeciwzakrzepowo, reguluje ciśnienie krwi ). Chroni także oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Dodatkowo kontroluje poziom sorbitrolu, który w nadmiarze może uszkadzać układ nerwowy, oczy oraz nerki przede wszystkim u osób z cukrzyca. Niektóre badania przypisują jej znaczne niwelowanie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II-ego . Kwercetyna, podobnie jak inne flawonoidy ułatwia przyswajanie witaminy C, a regularnie przyjmowanie zawierających ją leków znacznie zmniejsza częstotliwość występowania ataków astmy.