Miedź

Miedź to jeden z cenniejszych dla człowieka mikroelementów. Wpływa na pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Nieprawidłowe stężenie tego pierwiastka we krwi może prowadzić do poważnego uszkodzenia wątroby.

Dołącz do nas na Facebooku!

Podstawowe informacje

Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych i w powstawaniu RNA (kwasu rybonukleinowego).

Zapotrzebowanie

Choć nie są stworzone normy dotyczące dziennego zapotrzebowania na miedź, uważa się, że dorośli powinni spożywać od 1,5 do 3mg dziennie.

Źródła:

Zboże

Orzeszki ziemne

Małże

Wątróbka

Płatki

Żółtka jaj

Ważne informacje

Jeżeli do gotowania czerwonej kapusty, buraków używasz miedzianego garnka, czerwony barwnik zawarty w tych warzywach (antycyjnek) zmieni zabarwienie potrawy na kolor niebieskawy.

Czytaj także:

Koktajl witaminowy

Antyoksydanty twoja tajna broń

Moc witamin w szklance soku

Potas

Cynk

Więcej o: