Owoce sezonowe, które powinieneś jeść garściami. Pozbędziesz się toksyn i pomożesz wątrobie

Nadszedł czas na świeże i pyszne owoce jagodowe, które warto polecić każdemu także z myślą o zdrowej wątrobie. Nie żałujmy sobie jagód, malin, żurawiny, winogron, a także owoców egzotycznych, takich jak cytrusy czy nawet owoce opuncji.

Jagody pełne przeciwutleniaczy

Ciemne i kolorowe jagody, takie jak borówki, maliny i żurawina, zawierają związki zwane antocyjanami. Są to tak zwane przeciwutleniacze, które wykazują działanie hemoprotekcyjne, czyli wydają się chronić wątrobę przed uszkodzeniami. Wskazują na to badania prowadzone na zwierzętach, które - do pewnego tylko stopnia - można ekstrapolować na ludzi. Niemniej jednak tego typu eksperymenty mają wartość poznawczą i często stają się przyczynkiem do większych badań medycznych, prowadzonych już z udziałem ludzi.

Badanie zrealizowane w 2013 roku na szczurach sugeruje, że suplementy soku z jagód mogą zwiększyć zdolność antyoksydacyjną wątroby. Wyniki wskazują ponadto, że sok z jagód pomaga w przypadku zwłóknienia wątroby, czyli rozwoju tkanki bliznowatej (badania były prowadzone w Katedrze Mikrobiologii Klinicznej i Immunologii Szpitala Stowarzyszonego Guiyang Medical College w Chinach). Istnieje też badanie, które sugeruje, że ekstrakt z jagód może wspierać proces leczenia raka wątroby. Nawet jeśli te wyniki są na wyrost i wymagają jeszcze potwierdzenia, to i tak wydaje się, że warto wziąć pod uwagę jagody, jako owoce niezwykle przyjazne dla wątroby.

Winogrona i pestki winogron

Wśród owoców "przyjaznych" wątrobie znajdują się też zielone oraz ciemne winogrona. One także, podobnie jak owoce jagodowe, są pełne przeciwutleniaczy. Radzi się, aby jeść całe winogrona, czyli wraz ze skórką i pestkami, bardzo cennymi z punktu widzenia zdrowia. Można też popijać sok wyciśnięty z winogron, a z pestek wytłoczyć olej.

Zobacz wideo Wino gronowe jest dobre dla serca, a rodzynki to źródło błonnika

Owoce cytrusowe plus opuncja

Pomarańcze, mandarynki, cytryny, pomelo, grejpfruty to źródło witamin oraz cennych polifenoli, a te, jak wiemy działają ochronnie na wątrobę. I tak, w przypadku grejpfrutów znów można posiłkować się badaniami, chociaż prowadzonymi na zwierzętach. Te doświadczenia pokazują, że przyjmowanie ekstraktu z grejpfruta zmniejsza stan zapalny i chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami.

Chodzi o to, że owoce cytrusowe, takie jak właśnie grejpfrut, zawierają przeciwutleniacze (naryngenina i naringina), które chronią wątrobę. Naryngenina to organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, wzmacnia ponadto naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jedzenie grejpfruta przed posiłkiem może pomóc w ograniczaniu apetytu, a zatem pomaga się odchudzić. Grejpfrut jest ponadto bogaty w błonnik rozpuszczalny, który obniża poziom cukru we krwi i wspomaga regularne wypróżnienia.

Opuncja to owoc pochodzący z jadalnego kaktusa, który można dostać w niektórych polskich sklepach. Opuncja też jest owocem przyjaznym dla wątroby. Jedno badanie prowadzone na myszach wykazało, że spożywanie ekstraktu z opuncji może osłabiać proces gromadzenia się tłuszczu w wątrobie i zmniejszyć stan zapalny narządu. Inne badanie, w którym wykorzystano wyhodowane sztucznie komórki wątroby, wykazało, że niektóre związki przeciwutleniające, występujące w opuncji, mogą ochronić wątrobę przed uszkodzeniem przez alkohol.

Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, heathline.com, ncbi.nlm.nih.gov

Więcej o: