Śliwki mają wiele odmian i kolorów. Śliwy pochodzą ze Wschodu, ale w dzisiejszych czasach uprawia się je niemal na całym świecie. Te pyszne owoce dostarczają wielu składników odżywczych, są niskokaloryczne (jedna śliwka to około 30 kcal, jednak - uwaga - suszona ma prawie dwa razy więcej). W śliwce zawarte jest średnio 7 g węglowodanów, 0,9 g błonnika, 0,58 g białka.
To także prawdziwe bogactwo witamin, takich jak witamina A, C, B6, E oraz witamina K. W tych owocach znajdziemy też niacynę (witamina B3), ryboflawinę (witamina B2), kwas pantotenowy (witamina B5) oraz tiaminę (witamina B1), a także takie minerały jak: żelazo, potas, magnez, mangan, fosfor, miedź i cynk. Ich skórka ma ponadto ma całkiem sporo pektyn.
Są to zatem owoce, obok których nie sposób przejść obojętnie, jeśli się dba o korzystną dla organizmu dietę. A mamy w czym wybierać: na świecie uprawia się około 2 tys. odmian śliw.
Śliwki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Przeciwutleniacze są to związki, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, cząsteczkami które uszkadzają komórki i odpowiadają za proces starzenia. Rzecz w tym, że z biegiem czasu te uszkodzenia kumulują się i mogą doprowadzić do rozwoju takich chorób jak rak, cukrzyca, zapalenie stawów i demencja. Chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, związki obecne w śliwkach, w tym flawonoidy, poprawiają zdrowie mózgu i pomagają zachować na dłużej sprawność poznawczą i pamięć oraz chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Jako znakomite źródło witaminy A śliwki są dobre dla wzroku, układu odpornościowego, reprodukcji, a także dla zdrowia serca, płuc i nerek. Witamina C z kolei to przeciwutleniacz, powstrzymujący procesy starzenia się, pomaga też w produkcji kolagenu, jest potrzebna układowi odpornościowemu, a ponadto zwiększa wchłanianie żelaza przez organizm.
Suszone śliwki zawierają związki organiczne, które chronią nas przed starzeniem, obniżając stan zapalny i ryzyko osteoporozy - czego dowiodły badania, które omawiano w tym roku (tj. 2022) na konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Fizjologicznego.
Nasze badania sugerują, że spożywanie od 6 do 12 suszonych śliwek dziennie może zredukować mediatory prozapalne, które przyczyniają się do utraty masy kostnej u kobiet po menopauzie
- mówiła Janhavi Damani, jedna z autorek badania, zrealizowanego na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii w USA.
O tym, że suszone śliwki zapobiegają utracie masy kostnej, mówiono już kilka lat temu. Badania z 2016, prowadzone w San Diego State University, zakończyły się następującym wynikiem:
- Uzyskane wyniki potwierdzają zdolność suszonej śliwki do zapobiegania utracie całkowitej masy ciała u starszych kobiet po menopauzie z osteopenią (...) Może to częściowo wynikać ze zdolności suszonych śliwek do hamowania resorpcji kości - czytamy w artykule opublikowanym w czasopiśmie "Osteoporosis International".
Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Lepsza perystaltyka jelit i łatwiejsze wypróżnienia to skutek zawartych w śliwkach pektyn, rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który ma wpływ na odpowiednią strukturę masy kałowej.
Świeże i suszone śliwki mają całkiem sporo błonnika, a suszone owoce zawierają ponadto duże ilości sorbitolu, alkoholu cukrowego o właściwościach przeczyszczających. Ponadto po zjedzeniu śliwek, także suszonych, poczujemy się pełniejsi, a więc mniej skłonni do przejadania się. Suszone śliwki wspierają ponadto korzystną dla zdrowia florę bakteryjna jelit.
Śliwki i suszone śliwki są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny. Spożywanie śliwek wspomaga rozwój pożytecznych bakterii jelitowych, zmniejsza odkładanie się tłuszczu w tkankach, poprawia metabolizm lipidów i glukozy oraz zmniejsza stany zapalne
- przekonują naukowcy z Virginia State University (USA).
Pektyny, poza wspomnianym już korzystnym wpływem na układ trawienny, hamują wchłanianie cholesterolu, a potem pomagają go usunąć z organizmu. W taki sposób zapobiegają miażdżycy i chorobom sercowo-naczyniowym.
Źródła: MedicalXPress.com, Osteoporosis International, MedicalNewsToday.com, Journal of Obesity and Therapeutics,