jogurt
-
Jogurt: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto sięgać po jogurt
Jogurt jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy. Zawiera bowien żywe kultury przyjaznych organizmowi bakterii. Naturalny jogurt zawiera łatwo przyswajalne białko, więcej witamin z grupy B niż mleko, a także uzupełnia zapasy wapnia, żelaza i...
-
Gastroenterolodzy właśnie odkryli, że probiotyki mogą powodować poważne skutki uboczne. Te z jogurtu też
Probiotyki - w odpowiednich dawkach - pozytywnie wpływają na organizm i odporność. Okazuje się jednak, że mają też swoją ciemniejszą stronę: oprócz uciążliwych wzdęć mogą też negatywnie odbić się na pracy mózgu.
-
Jesz produkty "bez laktozy"? Naukowcy: zamiast pomóc, możesz sobie zaszkodzić
Unikanie produktów z laktozą to jeden z najpopularniejszych obecnie trendów żywieniowych. Według ekspertów, w wielu przypadkach jest to wynik "chwytu marketingowego" i na dłuższą metę może nam nawet szkodzić.
-
Śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Co jeść rano i dlaczego?
Po prawie 10 godzinach przerwy nocnej nasz organizm wprost domaga się doładowania baterii składnikami odżywczymi. Czym go skutecznie nakarmić, gdy czujesz, że opadasz z sił, a twoje nerwy są mocno nadszarpnięte? Oto nasza propozycja: lekka i zdrowa
-
DASH - prawidłowa dieta w nadciśnieniu
Prawidłowa dieta to jeden z najważniejszych czynników które mogą ochronić człowieka przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. Dieta to jednak również jeden z najlepszych sposobów na walkę z już rozpoznanym nadciśnieniem
-
Cholesterol pod kontrolą
Święta nie sprzyjają przestrzeganiu diety. Pamiętajmy jednak, że jedząc zbyt tłusto, fundujemy sobie sporą dawkę cholesterolu, a to, niestety, wróży kłopoty...
-
Probiotyki, czyli dobre bakterie
Dorosły człowiek nosi ze sobą 2 kg bakterii. Gdybyśmy się ich pozbyli - umarlibyśmy
-
Śniadanie powinno być królewskie
Obiad trzeba jeść książęcy, a kolację - taką jak biedacy. Tak mówi stare porzekadło. I jak każda mądrość ludowa kryje ono w sobie wiele prawdy.
-
Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą
Fermentowane mleczne napoje odkryto przypadkiem. Mleko, które Beduini przed wiekami wozili przez pustynię, do celu podróży docierało kwaśne, ale za to orzeźwiające w smaku. Okazało się, że jest nawet zdrowsze niż świeże.
-
Naturalnie jogurt!
Pij także kefir, maślankę, zsiadłe mleko. Mają dobroczynny wpływ na organizm. Skąd bierze się ich moc? Zawdzięczają ją obecności bakterii kwasu mlekowego, czyli tzw. probiotyków.
-
Co jeść na śniadanie, żeby mieć niski cukier? Zacznij od prostego nawyku
-
Kolacja, która pomoże kontrolować poziom glukozy we krwi
-
Zamień mycie w zabawę. Sposoby na udaną kąpiel maluchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
-
Właściwości biologiczne morwy białej
- Jak zbić cukier? Nie uda ci się to, jak tak będzie wyglądał twój talerz
- Anemia. Jakie badania należy zrobić by ją rozpoznać?
- Jakie badania na Alzheimera? Co zrobić, aby wykryć chorobę na wczesnym etapie?
- Czego nie lubi trzustka? Lista produktów, które już dziś wyrzuć ze swojego menu
- Podwyższony cukier - objawy, które powinny cię zmartwić