kwas mlekowy
-
Gastroenterolodzy właśnie odkryli, że probiotyki mogą powodować poważne skutki uboczne. Te z jogurtu też
Probiotyki - w odpowiednich dawkach - pozytywnie wpływają na organizm i odporność. Okazuje się jednak, że mają też swoją ciemniejszą stronę: oprócz uciążliwych wzdęć mogą też negatywnie odbić się na pracy mózgu.
-
Czym jest kwas mlekowy? Jakie ma zastosowanie?
Kwas mlekowy to jeden z hydroksykwasów, które powstają w organizmie w wyniku spalania glukozy i braku odpowiedniej ilości tlenu. Jest obecny w mięśniach, pojawia się podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Jest mylnie kojarzony z tzw. "zakwasami"...
-
LDH-dehydrogenaza mleczanowa
LDH-dehydrogenaza mleczanowa to jeden z enzymów występujących w wątrobie, mięśniach oraz jelitach. W organizmie człowieka odpowiada przede wszystkim na przemianę kwasu mlekowego.