kwas mlekowy

Więcej o:

kwas mlekowy

  • Czym jest kwas mlekowy? Jakie ma zastosowanie?

    Tak naprawdę kwas mlekowy w mięśniach ma zadanie wspierające różnorakie procesy fizjologiczne. Dzięki niemu organizm lepiej znosi obciążenia. Żeby mięśnie mogły pracować, są zaopatrywane w glukozę . Podczas pracy ulega ona rozkładowi. Końcowym produktem rozpadu jest jon mleczanu, który - jeśli nie

  • Poziom kwasu mlekowego

    Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Przyczyn podwyższonego stężenia mleczanów jest bardzo dużo. Nie jest to specyficzny wynik świadczący tylko o jednej chorobie. Najczęściej do jego podwyższonego stężenia dochodzi w wyniku zmniejszonego dostarczania

  • "Nawilżanie jest seksi" Naturalne sprawy, o które kobiety same mogą zadbać

    prebiotykiem PRO-pH™ i kwasem mlekowym, które wspierają rozwój dobrych bakterii odpowiedzialnych za utrzymywanie zrównoważonego pH pochwy. Lubrykanty mogą znacząco wpłynąć na jakość seksu. Mogą zwiększyć satysfakcję płynącą ze zbliżenia, a co za tym idzie – pozytywnie oddziaływać na ogólne

  • Kwasica mleczanowa: objawy, przyczyny, leczenie

    Kwasica mleczanowa - przyczyny Kwasica mleczanowa jest zaburzeniem metabolicznym, które charakteryzuje się nadmierną produkcją kwasu mlekowego w organizmie. Może wystąpić o osób chorych na cukrzycę , gdy dojdzie u nich do niewydolności serca, wstrząsu, sepsy , niewydolności oddechowej, a także

  • Naturalnie jogurt!

    ; - poprawiają tolerancję na mleko krowie; - obniżają ryzyko nowotworów jelita grubego. Naturalne, ale dobrane Wytwarzanie fermentowanych napojów mlecznych wymaga sterylnych warunków. Nie można polegać na bakteriach kwasu mlekowego

  • Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

    barszcz biały? Wszystko dla bakterii Smakosze twierdzą, że zakwas żytni sprawia, że żurek ma ostrzejszy smak od barszczu białego, robionego na zakwasie pszennym. Z drugiej strony: wiele osób nie widzi różnicy w smaku samego zakwasu, a raczej w sposobie przyprawienia. Atutem obu zakwasów jest kwas mlekowy

  • Pierzga pszczela: właściwości odżywcze

    Pierzga pszczela - co to takiego? Pierzga to mieszanina pyłku kwiatowego, śliny pszczół oraz miodu, poddana fermentacji przy pomocy bakterii kwasu mlekowego. Jak zatem powstaje pierzga pszczela? Najpierw pszczele robotnice zbierają pyłek kwiatowy, zbijają go w tzw. grudki pyłkowe (nazywane też

  • Chcą nas pożreć żywcem. Czy da się uciec przed chmarą komarów?

    , węsząc w powietrzu za śladami wydychanego przez nas dwutlenku węgla oraz za wonią potu. Rozpoznają także zapach kwasu mlekowego  produkowanego przez pracujące mięśnie. Ponadto sprawnie posługują się termodetekcją, czyli znajdują nas dzięki wrażliwości na temperaturę. Aparat gębowy komarów

  • LDH-dehydrogenaza mleczanowa

    Dołącz do nas na Facebooku! Norma 120-240 U/L Wzrost Zwiększenie stężenia może być powodowane każdym urazem uszkadzającym komórki