kwas-mlekowy

Kwas-mlekowy

Kwas mlekowy jest związkiem chemicznym, który powstaje w mięśniach najczęściej po intensywnym wysiłku sportowym. Jest on wynikiem procesu beztlenowej glikolizy. Powstawanie kwasu mlekowego jest nierozerwalnie związane z wytwarzaniem energii z glukozy, która ma miejsce podczas wysiłku fizycznego. Kwas mlekowy, podczas klasycznej reakcji, powinien zostać od razu przekształcony w kwas cytrynowy. W przypadku deficytu tlenu w organizmie kwas mlekowy pozostaje w obrębie mięśni. Zanika jednak po upływie nie większym niż 2-3 godziny. Na co wpływa kwas mlekowy? Mylnie sądzi się, że kwas mlekowy odpowiada za "zakwasy", czyli ból mięśni występujący na kilkanaście godzin po bardzo intensywnym wysiłku fizycznym. Wiadomo jednak, że ból ten jest wynikiem uszkodzeń włókien mięśniowych. Do czego wykorzystywany jest kwas mlekowy? Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków. Jest on przede wszystkim składnikiem żeli do higieny intymnej, które pozwalają otrzymywać prawidłowy poziom pH miejsc intymnych. Substancja ta stanowi również istotny składnik leków dopochwowych. Kwas mlekowy w większych stężeniach może być również stosowany jako środek złuszczający naskórek.

kwas mlekowy

Więcej o:

kwas mlekowy

  • Czym jest kwas mlekowy? Jakie ma zastosowanie?

    Tak naprawdę kwas mlekowy w mięśniach ma zadanie wspierające różnorakie procesy fizjologiczne. Dzięki niemu organizm lepiej znosi obciążenia. Żeby mięśnie mogły pracować, są zaopatrywane w glukozę. Podczas pracy ulega ona rozkładowi. Końcowym produktem rozpadu jest jon mleczanu

  • Kwasica mleczanowa: objawy, przyczyny, leczenie

    Kwasica mleczanowa - przyczyny Kwasica mleczanowa jest zaburzeniem metabolicznym, które charakteryzuje się nadmierną produkcją kwasu mlekowego w organizmie. Może wystąpić o osób chorych na cukrzycę, gdy dojdzie u nich do niewydolności serca, wstrząsu, sepsy, niewydolności oddechowej, a także w

  • Badanie czystości pochwy. Jakie znaczenie ma flora bakteryjna pochwy?

    jest tutaj obecność i liczba pałeczek kwasu mlekowego, a także szczepów chorobotwórczych oraz leukocytów, czyli białych krwinek w rozmazie. Stopnie czystości pochwy: stopień I ? wynik jest prawidłowy, znaleziono liczne pałeczki kwasu mlekowego stopień II ? w wymazie znajdują się pałeczki kwasu mlekowego

  • Fermentacja mlekowa, czyli kiszenie. Kiszonki: smaczne i zdrowe

    Na czym polega fermentacja mlekowa? Fermentacja mlekowa jest procesem beztlenowym, który polega na enzymatycznym rozkładzie substancji organicznych do prostszych związków. Proces zachodzi przy udziale bakterii, które metabolizują cukry proste do kwasu mlekowego oraz kwasu octowego. Produktem

  • Dobre bakterie dla odporności

    probiotyki. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w tych produktach pomagają odbudować i wzmocnić naturalną florę bakteryjną obecną w jelitach. Żeby produkt faktycznie mógł zostać uznany za probiotyczny, powinien zawierać odpowiednią ilość bakterii - powyżej 10 mln żywych komórek bakterii w 1 ml

  • Skąd się bierze nieprzyjemna suchość w pochwie?

    potrzebnych do rozwoju naturalnej flory bakteryjnej, głównie pałeczek kwasu mlekowego. To właśnie te pałeczki są "strażnikiem" przed wszelkiego rodzaju zakażeniami. Gdy pochwa jest sucha, łatwiej dochodzi w niej do otarć (np. w czasie współżycia), a w konsekwencji - do stanów zapalnych, bo pałeczek kwasu

  • Globulki dopochwowe - czym są, jak działają?

    substancji zwalczających bakterie, grzyby lub wirusy, globulki dopochwowe zawierają inne składniki, takie jak na przykład kwas mlekowy, które wpływają na zachowanie naturalnego środowiska pochwy o kwaśnym pH. Globulki dopochwowe ? jak działają? Działanie globulek dopochwowych jest różne, w zależności od

  • Kapusta kiszona: walory zdrowotne. Czy kapusta kiszona jest dobra dla każdego

    kiszonej kapuście znajdują się bowiem duże ilości pałeczek kwasu mlekowego, które nie tylko zapobiegają gniciu kapusty, ale także stabilizują florę bakteryjną układu pokarmowego, chroniąc bakterie ważne w procesie trawienia i zwalczając te, które mogą nam szkodzić. Błonnik daje ponadto uczucie sytości