Im organizm jest starszy, tym więcej składników odżywczych potrzebuje. Dlatego tak ważne jest, by wybierać odpowiednie produkty, które będą zdrowe i sycące. Na całe szczęście istnieje produkt, który doskonale nada się do przekąsek, deserów i dań głównych. Na jego punkcie oszaleli wszyscy miłośnicy fitnessu, a teraz nadszedł czas, by szansę dali mu również emeryci.
Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego, lepiej wybrać ten typu islandzkiego. Ma on o wiele większą zawartość białka, dzięki czemu jest bardziej sycące, a jednocześnie wspiera rozwój tkanki mięśniowej. W 100 gramach jogurtu znajdziemy aż 12 gramów białka, 100 miligramów wapnia, 190 miligramów fosforu oraz wysoką zawartość witamin z grupy B. Dzięki temu skyr jest doskonałym wyborem dla osób, które wyeliminowały ze swojej diety mięso. To, co zadowoli wiele osób to również niska kaloryczność tego produktu. Dzięki temu możemy zjeść go więcej, bez obaw, że stworzymy tym samym nadwyżkę kaloryczną. Jednocześnie, dzięki wysokiej zawartości protein, nasyci on nas na wiele godzin. Warto dodawać więc skyr do owsianek, deserów owocowych, musli, a nawet jeść prosto z kubeczka.
Oczywiście skyr jest zdrowy i będzie dobrym wyborem w codziennej diecie. Dlaczego jednak jest to tak ważne, by to właśnie ta konkretna grupa osób, seniorzy, spożywała go tak często? Otóż skyr bogaty jest również w bakterie z grupy S. thermophilus, które zwiększają możliwości organizmu do wchłaniania cennych i potrzebnych minerałów. Dzięki regularnemu spożywaniu islandzkiego jogurtu nasz organizm będzie w lepszej kondycji, a z posiłku przyswoimy jeszcze więcej składników odżywczych niż zazwyczaj.
Dodatkowo niezwykle istotna jest wysoka zawartość wapnia. To ten element wpływa na zdrowie kości, które jest niezwykle ważne w późniejszym wieku. Jego częste spożywanie może zapobiegać rozwojowi osteoporozy oraz chorób reumatycznych. Ponadto skyr nie zawiera też wiele laktozy, dzięki czemu nie powinien negatywnie wpływać na układ trawienny starszych osób. Jest to więc naprawdę ogromna konkurencja dla zwykłego jogurtu naturalnego i warto dać temu stosunkowo nowemu na rynku produktowi szansę.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl