Jesz produkty "bez laktozy"? Naukowcy: zamiast pomc, moesz sobie zaszkodzi

Unikanie produktw z laktoz to jeden z najpopularniejszych obecnie trendw ywieniowych. Wedug ekspertw, w wielu przypadkach jest to wynik "chwytu marketingowego" i na dusz met moe nam nawet szkodzi.

Trend na unikanie laktozy w produktach spoywczych to pokosie informacji, ktra w ostatnich latach trafia do szerszej wiadomoci. Doroli ludzie trawi cukier mleczny sabiej ni niemowlta, a u czci ta zdolno cakowicie zanika. Nie znaczy to jednak, e wszyscy powinni jej unika.

Laktoza, czyli cukier mleczny, to dwucukier skadajcy si z glukozy i galaktozy. W naturalnej postaci wystpuje jedynie w mleku ssakw. Jest rdem atwo przyswajalnej energii, stymuluje rozwj zmysu smaku, wpywa na gospodark hormonaln i regulacj aknienia.

Mona j znale przede wszystkim w mleku (krowim, kozim, owczym i sproszkowanym), a take w jogurtach, kefirze, malance, serach (biaym, tym, fecie), serkach homogenizowanych, wiejskich i topionych, lodach, mietanie i innych produktach mlecznych.

Czy detoks to dobry pomys? [NaZdrowie]

Do prawidowego przetrawienia laktozy potrzebna jest laktaza, czyli enzym rozkadajcy j na cukry proste. Jeli organizm wytwarza go mao lub wcale i nie radzi sobie z trawieniem laktozy, mwimy o jej nietolerancji. Ta zwykle jest nabyta i wynika ze zniszczenia nabonka oraz kosmkw jelita cienkiego.

CZYTAJ WICEJ >>  Laktoza - co to jest i na czym polega jej nietolerancja?

Mleko nie dla Azjatw

U Azjatw nietolerancja laktozy faktycznie jest bardzo powszechna, ale u narodowoci mieszkajcych w Europie - w tym w Polsce - wrcz przeciwnie (dotyczy tylko ok. 5-17 proc. dorosych). Ma to zwizek z tym, e w przeszoci miso, mleko i bazujce na nim produkty stanowiy wan cz diety mieszkacw tego rejonu, przez co ewolucyjnie jestemy lepiej przystosowani do trawienia laktozy.

Tymczasem sprzeda nabiau pozbawionego laktozy ronie. Wedug dwch specjalistw, prof. Wodzimierza Bednarskiego i prof. Zygmunta Zandera z Uniwersytetu Warmisko-Mazurskiego, to niepokojcy trend. W rozmowie z Portalem Spoywczym eksperci wyjaniaj, dlaczego.

Krok wstecz na drodze ewolucji

- Gdybymy zaoyli, e wszyscy bdziemy konsumowa wycznie produkty bez laktozy, to nasz enzym odpowiedzialny za jej trawienie rozleniwi si i przestanie by aktywny. W sensie ewolucyjnym uwstecznimy si - zauwaa prof. Bednarski. Innymi sowy sami zafundujemy sobie nietolerancj.

Specjalista uwaa, e spoywanie nabiau bez laktozy dziaa "na szkod konsumentw". Trend na tak diet ma wedug niego "sens tylko marketingowy", bo biaka wprowadzane do ywnoci w zastpstwie laktozy mog szkodzi bardziej ni ona sama. Jako przykad podaje galaktoz, ktra rwnie moe nie by trawiona ju przez niemowlta, ale skutki tej nietolerancji s o wiele powaniejsze.

Tym, ktrzy cierpi na nietolerancj cukru mlecznego i chc j zwalczy zaleca, by stopniowo zwiksza spoycie zawierajcych go produktw. W ten sposb organizm przyzwyczai si do jego trawienia.

Wypowied eksperta uzupenia prof. Zander. Specjalista radzi, by w takiej sytuacji wczy do diety produkty fermentowane, co ma by zdrowsze dla organizmu. Sam mod na ywno bez laktozy uwaa za wykorzystywanie niewiedzy konsumentw.

Rozsdek to podstawa

Obaj specjalici zaznaczaj, e najwaniejszy jest rozsdek. - Wikszo konsumentw uwaa, e produkt bez laktozy jest lepszy ni normalny, a to tak nie jest. On jest lepszy tylko dla osb, ktre rzeczywicie maj stwierdzon nietolerancj laktozy. Innym moe to tylko zaszkodzi – podsumowuje prof. Bednarski.

Zobacz te: