nabiał
-
Jaka dieta, taka cera, czyli błędy dietetyczne, które widać na skórze twarzy
Wypryski, przebarwienia, opuchlizna - zmiany na twojej skórze mogą mieć różne przyczyny, ale często są skutkiem błędów dietetycznych. Poznaj cztery częste typy twarzy i dowiedz się, czego zapewne jest za dużo w twojej diecie, skoro na skórze...
-
Czy chudy nabiał jest dobry dla serca? Dieta Szwedów pokazuje, że niekoniecznie
Wydaje się, że jedząc wysokotłuszczowe produkty mleczne, nie zaszkodzimy zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Takie wnioski płyną z badań, przeprowadzonych w Szwecji. A jest to kraj o jednym z najwyższych wskaźników spożycia nabiału na świecie.
-
Kefir: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kefir?
Kefir to naturalny probiotyk, mający dobroczynne działanie na przewód pokarmowy. Poprawia proces trawienia, powoduje że lepiej przyswajamy białko. Jest ponadto produktem posiadającym wysokie walory odżywcze, wzmacnia także naszą odporność i pomaga...
-
Grzybek tybetański - co to jest i jakie ma właściwości?
Grzybek tybetański to tak naprawdę kultury bakterii i grzybów, które dodane do mleka powodują rozpoczęcie procesu fermentacji, na skutek czego otrzymywany jest kefir. Napój ten ma wiele dobroczynnych właściwości, a kefir otrzymywany z użyciem...
-
Rewolucja: "najgorszy tłuszcz świata" ma zniknąć ze sklepów. WHO: To toksyczne chemikalia, które zabijają
Światowa Organizacja Zdrowia wypowiada wojnę "najgorszemu tłuszczowi świata". To produkowane na masową skalę i dodawane do wielu produktów tłuszcze trans, które mają fatalny wpływ na zdrowie. W ciągu 5 lat mają zostać wyeliminowane.
-
Przyczyna reumatoidalnego zapalenia stawów może leżeć w... twojej lodówce. Dosłownie
Bakterie, które znajdują się w nabiale i wołowinie, mogą przyspieszać rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów u osób mających genetyczne predyspozycje do tej choroby. Tak twierdzą naukowcy z Florydy.
-
Jesz produkty "bez laktozy"? Naukowcy: zamiast pomóc, możesz sobie zaszkodzić
Unikanie produktów z laktozą to jeden z najpopularniejszych obecnie trendów żywieniowych. Według ekspertów, w wielu przypadkach jest to wynik "chwytu marketingowego" i na dłuższą metę może nam nawet szkodzić.
-
Ser topiony - tani przysmak czy niezdrowa podróbka sera? Jakie są plusy i minusy serków topionych?
Ser topiony na białej bułce - prosty przysmak, który daje wiele szczęścia. Niestety, nie jest zbyt zdrowy. Co kryje w sobie ser topiony?
-
Jajecznica czy sadzone? To, w jaki sposób przyrządzasz jajka, świadczy o Twojej osobowości
Naukowcy z Mindlab International twierdzą, że to, w jaki sposób przyrządzasz jajka, mówi o tobie więcej, niż można byłoby się spodziewać. Masz ochotę sprawdzić, co?
-
Nie bój się nabiału! Dlaczego i skąd się biorą niedobory wapnia?
Wapń wpływa na prawidłowy rozwój układu kostnego oraz zębów. Poprawia pracę jelit, a nawet przyspiesza odchudzanie. Mimo tylu zalet, nadal w codziennej diecie Polaków jest go zdecydowanie za mało. Dlaczego mimo apeli i ogólnopolskich akcji stronim...
-
Flegma w gardle. Chrząkanie, chrypka, zalegająca flegma nie zawsze oznaczają infekcję
-
Opieka medyczna dla uchodźców z Ukrainy: "Przysługuje to samo, co Polakom". I tu zaczynają się schody
-
Pamiętacie Antosia? Chłopiec już jest po operacji. Ma się świetnie!
-
Kurzajki na dłoniach i stopach - skąd się biorą i jak się ich pozbyć
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
- Mikcja - czym jest, jakie są normy oddawania moczu?
- Śmierć z przepracowania grozi nie tylko Japończykom
- Pierwszy na świecie podwójny przeszczep dłoni u pacjenta ze sklerodermią. "Wreszcie mogę pogłaskać ukochanego psa"
- Półpasiec oczny, czyli najgroźniejsza odmiana półpaśca [objawy, leczenie, powikłania]
- Homofob: kim jest? Skąd bierze się lęk przed odmiennością?