Kefir to sfermentowany napój z mleka, najczęściej krowiego lub koziego. Powstaje poprzez dodanie do mleka specjalnych granulek, zwanych ziarnami kefirowymi, które zawierają kultury drożdży oraz bakterie kwasu mlekowego. Charakterystyczny, lekko kwaśny smak kefiru nie wszystkim przypada do gustu, ale warto włączyć go do swojej diety ze względu na cenne składniki, jakie dostarcza organizmowi.
Skład kefiru może się różnić w zależności od pochodzenia mleka i jego zawartości tłuszczu, niemniej jednak znajdziemy w nim takie związki jak: witamina A, B1, B12, K, kwas foliowy oraz biotyna. Kefir to również cenne źródło wapnia i magnezu oraz tryptofanu - aminokwasu, który wspiera pracę układu nerwowego i odpowiada za regulację cyklu dobowego, a także poprawia odporność na stres.
Kefir jest napojem niskokalorycznym, w 100 g produktu kryje się zaledwie ok. 60 kalorii. Cechuje się też niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że mogą go spożywać osoby borykające się z cukrzycą i insulinoopornością. Działa zbawiennie na jelita: wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza perystaltykę jelit i reguluje florę bakteryjną.
W kefirze znajdziemy liczne kultury "dobrych" bakterii, które działają jako naturalny probiotyk - znacznie silniejszy niż inne produkty mleczne np. jogurt naturalny czy maślanka. Kefir wzmacnia układ pokarmowy. Co więcej, udowodniono, że jest w stanie załagodzić nieprzyjemne dolegliwości wynikające z wrzodów oraz zespołu jelita drażliwego.
Regularne spożywanie kefiru wzmocni kości i zmniejszy ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ponadto wzmocnieniu ulegnie także układ immunologiczny, który dzięki probiotykom może być elementem skutecznej profilaktyki antynowotworowej. Warto również pamiętać, że kefir potrafi załagodzić objawy alergii i - co ciekawe - może być bezpiecznie spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
Kefir może być wypijany zamiast kawy lub herbaty, ale może też towarzyszyć nam przy lekkostrawnym obiedzie. Jeśli chcemy poprawić walory smakowe kefiru, możemy go wykorzystać jako bazę do koktajli czy chłodników. Można go zblendować z ulubionymi owocami i wypić jako popołudniową przekąskę.
Lekarze zalecają, aby sfermentowane produkty mleczne - w tym właśnie kefir - spożywały zwłaszcza dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące. Dostarczą w ten sposób potrzebnego im wapnia, lecytyny oraz witamin z grupy B. Szklanka kefiru dziennie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl