Grzybek tybetański jest to skupisko symbiotycznych drożdży i bakterii. Grzybek składa się w większości z bakterii kwasu mlekowego, a oprócz tego w jego skład wchodzą bakterie kwasu octowego oraz drożdże. To tylko niektóre, najbardziej znaczące składniki grzybka, ponieważ jego skład nie został jeszcze do końca poznany. Grzybek tybetański wygląda podobnie do małych różyczek kalafiora, ma nieregularne kształty i białą lub biało żółtą barwę. Ziarna grzybka tybetańskiego mają średnice od około 0,2 do 2 cm.
Grzybek tybetański jest stosowany i doceniany w Tybecie już od dawna, a to nie bez przyczyny. Napój pozyskany z użyciem grzybka tybetańskiego zawiera wiele substancji odżywczych, takich jak wapń, witaminy B1, B3,B5, B7, B9 oraz B12, witaminę K, magnez, fosfor oraz wartościowe białko. Oprócz tego, kefir zawiera cenne probiotyki, które są głównym składnikiem wpływającym na dobroczynne działanie kefiru. Jak kefir tybetański wpływa na zdrowie?
Co ważne, kefir jest napojem, który wywołuje uczulenie pokarmowe znacznie rzadziej niż mleko, więc z jego właściwości mogą korzystać nawet niektóre osoby niespożywające mleka.
Do przygotowania kefiru tybetańskiego potrzebne są dwie łyżeczki grzybka oraz szklanka tłustego mleka (najlepiej niepasteryzowanego). Oprócz tego, niezbędne są: kubek albo miseczka, w którym będzie odbywała się fermentacja, łyżeczka, sitko oraz gaza. Żadne z używanych naczyń czy narzędzi nie może być metalowe, dlatego należy używać akcesoriów szklanych, drewnianych albo plastikowych.
Na początek czystego grzybka (jeżeli już wcześniej był on używany do przygotowania kefiru, należy go przepłukać pod bieżącą wodą) należy umieścić w miseczce, zalać mlekiem i przykryć naczynie gazą. Następnie naczynie trzeba odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach napój jest gotowy i można go wymieszać oraz przecedzić go przez sitko, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Na każdym etapie wytwarzania kefiru tybetańskiego należy dbać o zachowanie czystości, tak aby nie doszło do zakażenia napoju chorobotwórczymi grzybami.
Kefir tybetański ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, dlatego, jeżeli komuś on nie odpowiada, do napoju można dodać syrop owocowy albo miód, które nieco osłabią smak kefiru. Kuracja napojem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni, po czym konieczne jest zrobienie dziesięciodniowej przerwy.
Spożycie grzybka tybetańskiego może wywołać pewne działania niepożądane, jednak u osób, które nie wykazują nadwrażliwości na składniki kefiru przyrządzonego z grzybkiem tybetańskim, skutki uboczne nie powinny się pojawić. Ze względu na dużą zawartość kultur bakterii, u niektórych osób po spożyciu kefiru tybetańskiego mogą wystąpić objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka czy ból brzucha. Szczególnie ostrożne przy spożywaniu napoju z grzybkiem tybetańskim powinny być osoby cierpiące na choroby związane z osłabieniem układu odpornościowego.
Mimo, że grzybek tybetański ma wiele cennych składników i na większość osób jego spożywanie działa pozytywnie, jest pewna grupa osób, która nie powinna go stosować. Przeciwwskazaniem do stosowania grzybka tybetańskiego jest między innymi cukrzyca, a także inne przewlekłe choroby. Osoby cierpiące na takie choroby, przed spożyciem grzybka tybetańskiego powinny skonsultować się z lekarzem.
Napoju z grzybka tybetańskiego nie powinny spożywać osoby, które nadużywają alkoholu, a także kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i dzieci. Nie zaleca się spożywania grzybka podczas kuracji antybiotykami, a także w trakcie przyjmowaniu innych leków. Co ważne, nawet osoby zdrowe, nie przyjmujące żadnych leków, nie powinny stosować napoju z grzybka zbyt często.
To również może cię zainteresować: