fast food
-
Często ci smutno i czujesz się niespokojny? Winne mogą być chipsy, frytki i parówki
Wysokoprzetworzona żywność potrafi zniszczyć nasze zdrowie psychiczne. Łagodna depresja czy ogarniające na uczucie niepokoju to może być efekt nadmiaru zjedzonych chipsów, hot-dogów czy frytek.
-
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, typu fast food, osłabia kontrolę apetytu i pamięć - dowodzą badania
Gdy żywimy się tzw. śmieciowym jedzeniem zaburzamy pracę naszego mózgu - twierdzą naukowcy. Żywność z wysoką zawartością tłuszczu i cukru upośledza funkcję hipokampa, czyli tej części mózgu, która odpowiada za kontrolę apetytu oraz za pamięć. Z...
-
Glutaminian sodu - nauka kontra mity
Glutaminian sodu to związek chemiczny odpowiedzialny za piąty smak, czyli smak umami (nazywany czasem rosołowym). Znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym tych naturalnych, takich jak mięso czy pomidory lub sery oraz w...
-
Rewolucja: "najgorszy tłuszcz świata" ma zniknąć ze sklepów. WHO: To toksyczne chemikalia, które zabijają
Światowa Organizacja Zdrowia wypowiada wojnę "najgorszemu tłuszczowi świata". To produkowane na masową skalę i dodawane do wielu produktów tłuszcze trans, które mają fatalny wpływ na zdrowie. W ciągu 5 lat mają zostać wyeliminowane.
-
Grupa Amerykanów przez 2 tygodnie stosowała "afrykańską" dietę. Efekt? Tak zdrowi nie byli chyba nigdy
Dwa tygodnie wystarczą, by zmiana diety znacząco wpłynęła na stan zdrowia. Przekonali się o tym uczestnicy eksperymentu, w którym mieszkańcy afrykańskich wsi przez 14 dni żywili się jak typowi Amerykanie i odwrotnie.
-
To, w czym dostajesz frytki lub hamburgera, trafia do jedzenia. I jest bardzo szkodliwe - przyznają badacze
Jedzenie typu fast food zawiera mnóstwo "pustych" kalorii oraz rakotwórcze tłuszcze trans. Jak się okazuje, również opakowania, w których jest ono sprzedawane, mogą stanowić dla naszego zdrowia realne zagrożenie.
-
Fast food w wydaniu slow, czyli burger z ambicjami
Moda na fast foody w duchu slow food wkracza nie tylko do prywatnych kuchni, ale też na ulice. W większych miastach niczym grzyby po deszczu powstają tzw. "burgerownie" szczycące się najwyższej klasy składnikami. Nie tylko mięsem, choć to podstawa...