Tych produktów unikaj jak ognia, jeśli chcesz mieć płaski brzuch i wąską talię. Dietetycy są zgodni
Gdy dbamy o smukłą sylwetkę ważne jest nie tylko pilnowanie kalorii, ale także spożywanie produktów, które dostarczają wszystkich potrzebnych składników pokarmowych, a więc białka, węglowodanów, błonnika oraz zdrowych tłuszczów. Wiadomo też, jakie potrawy i produkty omijać z daleka. Istnieją bowiem artykuły spożywcze, które mogą zrujnować odchudzanie.
Najlepszym sposobem na utratę wagi jest wybranie zrównoważonej, zdrowej diety, a nie wykluczenie określonych pokarmów. Jednak świadomość, które produkty spożywcze są szczególnie kaloryczne może pomóc w planowaniu posiłków - przypominają dietetycy. Podkreśla się też, że przy diecie odchudzającej nie chodzi tylko o to, aby unikać wysokokalorycznych pokarmów, ale aby wybierać te niskokaloryczne lecz bogate w składniki odżywcze i sycące (zwróćmy uwagę na zawartość białka i błonnika). Inaczej będziemy stale odczuwać głód i szukać okazji do podjadania.
Jakie produkty utrudnią nam odchudzanie?
- Frytki - są pełne kalorii pochodzących głównie z tłuszczu (to tłuszcze trans), w którym są smażone. Wyniki kilku poważnych badań sugerują, że dieta bogata w tłuszcze trans zwiększa ryzyko otyłości. Nie mówiąc już o dodatku majonezu (to jeden z najbardziej tuczących i wysokoprzetworzonych produktów w sklepach). A brak błonnika i białka we frytkach oznacza, że nie dadzą nam uczucia sytości na dłużej.
- Napoje słodzone cukrem - takie jak napoje gazowane i napoje energetyczne, to drugi w kolejności rodzaj żywności, który powiązano z szybszym przyrostem wagi. Tak zwane "płynne kalorie" nie dają uczucia sytości, mimo iż zawierają masę kalorii. Uwaga też na cukier, który dodajemy do kawy, herbaty czy drinków.
- Wypieki, czyli ciasta i ciasteczka oraz gotowe desery - co to dużo mówić, to po prostu bomby kaloryczne z powodu zawartości cukru oraz tłuszczu.
- Hamburgery z restauracji typu fast food - mogą zawierać nadmierną ilość kalorii, pochodzących głównie z tłuszczu.
- Krakersy i chipsy - należą do wysokoprzetworzonej żywności i "grzeszą" nadmiarem tłuszczu, soli i cukru.
- Białe pieczywo i biały makaron - są wyrabiane białej, rafinowanej mąki, czyli oczyszczonej z wartościowych dodatków, w tym błonnika. Mogą też zawierać dodatek cukru. Zamiast więc białego chleba lepiej jest sięgać po pieczywo z mąki pełnoziarnistej, a zamiast białego ryżu jeść ryż niełuskany (brązowy ryż) czy komosę ryżową, ponieważ zawierają cenny błonnik.
- Przetworzone mięso, w tym bekon, kiełbasy, suszone mięso, parówki, salami i szynka - to rodzaje mięsa zawierające dużo soli i tłuszczów nasyconych.
- Batony energetyczne, batoniki i inne podobne wyroby - mają zwykle całą masę cukru oraz tłuszczu, mało natomiast składników odżywczych.
- Słodzony jogurt, jogurty smakowe - nie są absolutnie pokarmami niskokalorycznymi.
- Lody - to mnóstwo cukru i kalorii, w dodatku łatwo jest przesadzić z wielkością porcji.
- Pizza - zwykle jest wysokokaloryczna, jeśli jest zrobiona ze składników takich jak rafinowana mąka i przetworzone mięso.
- Napoje kawowe, które zawierają nadmierne ilości śmietanki i cukru
- Słodkie płatki śniadaniowe czy granola - to nie najlepszy wybór na śniadanie, ponieważ te produkty zawierają cukier (i to prawdopodobnie w większych ilościach).
- Niektóre rodzaje alkoholu, w tym przede wszystkim piwo czy drinki - zawierają dodatki typu cukier, syrop itp.
Zobacz wideo
Bardzo tuczące przysmaki lata. Wiesz, ile to ma kalorii?