Ranking diet przygotowuje U.S. News & World Report i ogłasza werdykt na początku roku. W 2023 roku, po raz kolejny, doceniono dietę śródziemnomorską, na kolejnych miejscach znalazły się dieta DASH i fleksitariańska. Na czym opiera się fenomen diety śródziemnomorskiej?
- Dieta śródziemnomorska opiera się na tradycyjnym sposobie odżywiania w 21 krajach leżących nad Morzem Śródziemnym, w tym w Grecji, Włoszech i Turcji. Chociaż ludzie mieszkający na tym zróżnicowanym obszarze żywią się różnymi rodzajami żywności, ich dieta składa się głównie z produktów roślinnych, produktów pełnoziarnistych, fasoli, orzechów, owoców morza, chudego drobiu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozyskiwanych z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - piszą autorzy rankingu.
Liczne badania wykazały, że dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, wysokiego poziomu cholesterolu, demencji, zaburzeń pamięci, depresji i raka piersi. Sprzyja zdrowiu serca, kości i została powiązana z dłuższym życiem. Włosi i Hiszpanie od lat należą do najzdrowszych narodów na świecie.
Dieta śródziemnomorska to nie tyle restrykcyjna dieta w ścisłym sensie tego słowa, a bardziej styl odżywiania połączony ze zdrowym stylem życia (ruch fizyczny, kontakty społeczne, celebrowanie jedzenia). Koncentruje się na jakości jedzenia, a nie na jednej grupie składników odżywczych lub jednej grupie żywności. To dieta o niskiej zawartości niezdrowego tłuszczu, niewiele w niej tłuszczów nasyconych, cukru i soli.
Przy czym należy zdawać sobie sprawę, że nie ma jednej "kanonicznej" diety śródziemnomorskiej. Włosi jedzą inaczej niż Grecy czy Turcy lub Hiszpanie. Jednak ich jadłospisy mają sporo wspólnych zasad. Najważniejsze z nich to:
Eksperci wypowiedzieli się także w kwestii odchudzania. Czy da się schudnąć na diecie śródziemnomorskiej? Odpowiedź jest twierdząca, z zastrzeżeniem, że musimy przy tym dokonywać mądrych wyborów i zwracać uwagę na wielkość porcji.
Naukowcy już wielokrotnie badali ten temat i zdobyli sporo dowodów, że dieta śródziemnomorska może pomóc w utracie wagi. Jest pełnowartościową dietą sprzyjającą dobremu zdrowiu, a zatem może być stosowana przez długi czas (w przeciwieństwie choćby do diety niskokalorycznej czy keto). Najlepiej, aby już na stałe zagościła w naszej kuchni.
- Jeśli chodzi o zawartość makroskładników, tradycyjna dieta śródziemnomorska to 40 proc. węglowodanów, 40 proc. tłuszczu i około 20 proc. białka. Wykazano, że ta kombinacja jest nie tylko idealna dla długoterminowej utraty wagi, ale wiąże się z niższymi wskaźnikami śmiertelności. Ponieważ dieta jest bogata w warzywa, fasolę i oliwę z oliwek, zapewnia dobre uczucie sytości - mówi Elena Paravantes-Hargitt, zarejestrowana dietetyczka specjalizująca się w diecie śródziemnomorskiej.
Źródła: health.usnews.com, MedicalNewsToday.com