Mózgi ludzi, którzy stosują zdrową dietę, mają większą objętość

Zdrowe nawyki żywieniowe, jeśli hołdujemy im przez całe życie, a już szczególnie w wieku średnim, mogą nas uchronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi na starość - przekonują naukowcy. Zauważyli, że u osób w wieku 40-65 lat, jakość diety powiązana była z objętością mózgu. Ta zależność była bardziej wyraźna w przypadku mężczyzn.

Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl

Zespół naukowców z Deakin University (Australia) przyjrzał się zależnościom pomiędzy nawykami żywieniowymi a objętością mózgu u osób w wieku od 40 do 65 lat. Naukowcy porównali mózgi ludzi przestrzegających zasad zrównoważonej diety z mózgami tych, którzy odżywiali się mniej zdrowo. Zauważyli pewną prawidłowość - mózgi osób z tych dwóch grup różniły się objętością. Ludzie jedzący zdrowo mieli więcej istoty szarej mózgu, czyli substancji szarej będącej skupiskiem komórek nerwowych, które razem z istotą białą tworzą ośrodkowy układ nerwowy.

- Nie ma takiego badania krwi, które mogłoby wykryć początki demencji już w wieku średnim, ale objętość mózgu może być ważnym wskaźnikiem. Mózg zmniejsza się bowiem wraz z wiekiem, wiemy też, że przyspieszone kurczenie się mózgu może poprzedzać demencję - mówi dr. Helen Macpherson, kierująca badaniami.

Dieta wyższej jakości może wiązać się z niższymi wskaźnikami demencji. Średni wiek to krytyczny etap w naszym życiu. Wówczas to pojawiają się pierwsze oznaki niedyspozycji mózgu oraz szereg czynników ryzyka, które na starość mogą skutkować demencją. Australijscy naukowcy postawili sobie pytanie, czy jakość diety może być związana ze strukturą mózgu w średnim wieku i czy różni się w zależności od płci.

Do analiz wykorzystano dane medyczne obejmujące grupę ponad 19 tysięcy osób w średnim wieku. Tych danych dostarczył brytyjski Biobank, dysponujący informacjami genetycznymi oraz dotyczącymi zdrowia ponad pół miliona ludzi. Pomiary mózgu wykonano przy pomocy MRI (rezonans magnetyczny). Oceniano objętość całkowitą mózgu, a także wielkość istoty szarej, białej oraz hipokampu. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Journal of Alzheimer's".

Kluczowy wiek średni

Zastosowano trzy miary jakości diety: wskaźnik zdrowej diety (HDS), wskaźnik zalecanej żywności (RFS) i wskaźnik diety śródziemnomorskiej (MDS).

- Dieta lepszej jakości była we wszystkich pomiarach istotnie powiązana z większą objętością istoty szarej - piszą naukowcy w artykule. Te zależności były jeszcze bardziej wyraźne w przypadku mężczyzn.

Wśród wzorców żywieniowych przyjrzano się bliżej diecie śródziemnomorskiej oraz diecie zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Te diety zachęcają do jedzenia dużej ilości warzyw, owoców, zbóż, niskotłuszczowych produktów mlecznych, chudego mięsa i unikanie żywności wysoko przetworzonej. Dieta śródziemnomorska to także większa ilość ryb, a ograniczone spożycie czerwonego mięsa. Oba te wzorce okazały się korzystne dla zdrowia mózgu.

Te badania mówią nam, że jakością diety należy się zająć na długo przed starością, aby dać sobie możliwie największą szansę na uniknięcie demencji

- mówi autorka badania.

Zobacz wideo Stymulacja mózgu w walce z przewlekłym bólem i chorobą Parkinsona: zobacz fragment operacji

Źródła: MedicalXPress.com, Journal of Alzheimer's Disease

Więcej o: