Dieta śródziemnomorska: zasady, zalety i wady

Zdaniem wielu ekspertów to dieta numer 1 w kategorii najlepszych diet ogółem. Pomaga utrzymać zdrowie, chroni przed chorobami przewlekłymi, w tym przed chorobami serca czy cukrzycą, sprzyja bowiem utrzymaniu prawidłowej masy ciała i dostarcza wielu dobrej jakości składników odżywczych.

Nie ma jednej "diety śródziemnomorskiej". Włosi, Grecy, Francuzi czy Hiszpanie jedzą nieco inaczej, hołdują jednak wielu wspólnym zasadom. W dodatku Hiszpanie i Włosi to narody należące do nacji uznawanych za jedne z najzdrowszych na świecie, co zawdzięczają, między innymi, zdrowym posiłkom. Rzadziej cierpią z powodu chorób krążenia czy raka, niż na przykład Amerykanie. Oprócz prozdrowotnej diety stoi za tym też aktywny tryb życia, niska waga ciała i życie w sprzyjającym środowisku.

Główne zasady diety śródziemnomorskiej

Najważniejsze zasady tej diety to mało czerwonego mięsa, mało cukru i mało tłuszczów nasyconych.  W zamian za to obfitość świeżych warzyw, owoców, orzechów oraz tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych (królową jest tutaj oliwa z oliwek).

Co zatem ląduje na talerzu?

Do tego dużo ruchu fizycznego i lampka czerwonego wina dla kobiet, a dwie lampki dla mężczyzn (to maksymalne dawki dzienne, zgodnie z aktualną wiedzą medyczną).

Zobacz wideo Bakłażan, czyli gruszka miłości. Dlaczego jest taki zdrowy?

Czy dieta śródziemnomorska pomaga schudnąć?

Stosowanie się do zasad tej diety oraz systematyczny wysiłek z pewnością okażą się pomocne, jeśli chcemy zrzucić parę kilo. Ponadto jest to na tyle pojemna dieta (a właściwie schemat żywieniowy, a nie ustrukturyzowana dieta w sensie ścisłym), że dość łatwo można ją dostroić do naszego gustu. Jest to ważne, gdy chcemy wprowadzić nowe dania do naszej kuchni i to na dłuższy czas. Tylko wtedy doświadczymy dobroczynnych skutków diety śródziemnomorskiej, gdy stanie się naszą codziennością na wiele lat.

Dieta śródziemnomorska - zalety

Na pierwszym miejscu należy wymienić działanie prozdrowotne, sprzyjające dłuższemu życiu. Taka dieta chroni nasze serce i cały układ krwionośny, zawiera też wiele antyoksydantów (a te bronią nas przed rozwojem raka). Pełnoziarniste pieczywo zawiera dość błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Sprzyja utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. A oliwa z oliwek zapewnia uczucie sytości.

No i jeszcze jedna niebagatelna zaleta: dania kuchni śródziemnomorskiej są po prostu pyszne. W dodatku na całym świecie mamy do dyspozycji wiele dobrych restauracji specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej, możemy zatem nie zmieniać nawyków nawet będąc z dala od własnej kuchni.

Dieta śródziemnomorska - czy ma jakieś wady?

Cóż, jest dość droga. Dobrej jakości produkty spożywcze mają swoją cenę. Dieta śródziemnomorska opiera się na świeżych warzywach (a nie na żywności przetworzonej). Oliwa z oliwek nie należy też do najtańszych tłuszczów. Najlepiej, aby ta używana do sałatek była z pierwszego tłoczenia, czyli zachowała maksimum prozdrowotnych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. A warzywa i owoce najlepiej kupować na targu lub w innym miejscu, które zapewnia dostawę świeżych i - w miarę możliwości - lokalnych produktów. Orzechy i ryby oraz owoce morza, tak ważne w tej diecie, także pozostają drogie. 

Więcej o: