Nie ma jednej "diety śródziemnomorskiej". Włosi, Grecy, Francuzi czy Hiszpanie jedzą nieco inaczej, hołdują jednak wielu wspólnym zasadom. W dodatku Hiszpanie i Włosi to narody należące do nacji uznawanych za jedne z najzdrowszych na świecie, co zawdzięczają, między innymi, zdrowym posiłkom. Rzadziej cierpią z powodu chorób krążenia czy raka, niż na przykład Amerykanie. Oprócz prozdrowotnej diety stoi za tym też aktywny tryb życia, niska waga ciała i życie w sprzyjającym środowisku.
Najważniejsze zasady tej diety to mało czerwonego mięsa, mało cukru i mało tłuszczów nasyconych. W zamian za to obfitość świeżych warzyw, owoców, orzechów oraz tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych (królową jest tutaj oliwa z oliwek).
Co zatem ląduje na talerzu?
Do tego dużo ruchu fizycznego i lampka czerwonego wina dla kobiet, a dwie lampki dla mężczyzn (to maksymalne dawki dzienne, zgodnie z aktualną wiedzą medyczną).
Stosowanie się do zasad tej diety oraz systematyczny wysiłek z pewnością okażą się pomocne, jeśli chcemy zrzucić parę kilo. Ponadto jest to na tyle pojemna dieta (a właściwie schemat żywieniowy, a nie ustrukturyzowana dieta w sensie ścisłym), że dość łatwo można ją dostroić do naszego gustu. Jest to ważne, gdy chcemy wprowadzić nowe dania do naszej kuchni i to na dłuższy czas. Tylko wtedy doświadczymy dobroczynnych skutków diety śródziemnomorskiej, gdy stanie się naszą codziennością na wiele lat.
Na pierwszym miejscu należy wymienić działanie prozdrowotne, sprzyjające dłuższemu życiu. Taka dieta chroni nasze serce i cały układ krwionośny, zawiera też wiele antyoksydantów (a te bronią nas przed rozwojem raka). Pełnoziarniste pieczywo zawiera dość błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Sprzyja utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. A oliwa z oliwek zapewnia uczucie sytości.
No i jeszcze jedna niebagatelna zaleta: dania kuchni śródziemnomorskiej są po prostu pyszne. W dodatku na całym świecie mamy do dyspozycji wiele dobrych restauracji specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej, możemy zatem nie zmieniać nawyków nawet będąc z dala od własnej kuchni.
Cóż, jest dość droga. Dobrej jakości produkty spożywcze mają swoją cenę. Dieta śródziemnomorska opiera się na świeżych warzywach (a nie na żywności przetworzonej). Oliwa z oliwek nie należy też do najtańszych tłuszczów. Najlepiej, aby ta używana do sałatek była z pierwszego tłoczenia, czyli zachowała maksimum prozdrowotnych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. A warzywa i owoce najlepiej kupować na targu lub w innym miejscu, które zapewnia dostawę świeżych i - w miarę możliwości - lokalnych produktów. Orzechy i ryby oraz owoce morza, tak ważne w tej diecie, także pozostają drogie.