Oliwa z oliwek: zdrowy tłuszcz i witaminy

Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów, jest pozbawiona cholesterolu. Poza tym oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na stosunek dobrego i złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Oliwa z oliwek to doskonały dodatek do sałatek, pieczywa czy dań na ciepło, ale poza walorami smakowymi, warto wprowadzić oliwę do swojej diety ze względów zdrowotnych. Spożywanie oliwy z oliwek, zwłaszcza na zimno, niesie ze sobą wiele korzyści, a tłuszcz ten może być również wykorzystywany w celach kosmetycznych.

Oliwa z oliwek - właściwości

Jakie jeszcze właściwości ma oliwa z oliwek?

  1. Wspomaga walkę z zaparciami oraz problemami z układem pokarmowym, takimi jak wrzody żołądka czy kamica żółciowa. W związku z pobudzeniem trawienia, oliwa z oliwek powoduje oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów zalegających w układzie pokarmowym.
  2. Przeciwdziała starzeniu się komórek ciała dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy E oraz polifenoli wpływa na zahamowanie rozwoju wolnych rodników.
  3. Zawiera kwas oleinowy, który redukuje alergiczne zapalenie błony śluzowej i ogranicza ryzyko wystąpienia astmy. Co ciekawe, spożywanie oliwy z oliwek przez kobietę w ciąży chroni przed astmą i alergią jej dziecko.
  4. Jest źródłem witamin, między innymi A, D, E oraz K.
  5. Zmniejsza odczuwanie głodu, przez co wspomaga odchudzanie.

Oliwa z oliwek kalorie

Oliwa z oliwek, tak jak wszystkie tłuszcze, jest produktem wysokokalorycznym. W 100 g tego produktu jest prawie 900 kalorii. Warto jednak pamiętać, że oliwy używa się jedynie jako dodatku do dań, na przykład sałatek, ryżu czy makaronu, w związku z czym, nawet osoby dbające o linię nie muszą rezygnować z jej jedzenia.

Poza tym oliwa z oliwek jest jednym z głównych produktów uważanej za jedną ze zdrowszych diet, czyli diety śródziemnomorskiej, a liczne badania na ten temat udowodniły, że oliwa nie powoduje wzrostu masy ciała.

Zobacz wideo Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Oliwa z oliwek na twarz

Oliwa z oliwek ze względu na lekką konsystencję i liczne dobroczynne składniki, jest chętnie używana nie tylko w kuchni, ale również jako olejek nawilżający do całego ciała. Oliwa przede wszystkim przywraca barierę lipidową naskórka, przez co zapobiega utracie wilgoci.

Poza tym oliwa z oliwek jest odpowiednia dla osób, które cierpią na choroby skóry, takie jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy alergie. Oliwę można wykorzystywać na wiele sposobów – jako składnik maseczek do twarzy, peelingów czy też bezpośrednio na skórę. Można ją również stosować jako delikatny, ale niezwykle skuteczny środek do demakijażu twarzy.

Warto zaznaczyć, że oliwa działa jak naturalny krem przeciwsłoneczny i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Oliwę z oliwek można nakładać również na paznokcie.

Oliwa z oliwek na włosy

Oliwa z oliwek to również dobry sposób na zniszczone, przesuszone włosy. Oliwna maseczka odżywi włosy, nawilży je i wspomoże walkę z łupieżem. Odrobinę oliwy należy nałożyć na włosy (jeżeli skóra głowy ma tendencje do przetłuszczania się, jedynie na końcówki) i zostawić na włosach na co najmniej pół godziny. Żeby uzyskać lepszy efekt, włosy można owinąć folią oraz ciepłym ręcznikiem. Po upływie pół godziny należy dokładnie umyć włosy, aby zapobiec ich przeciążeniu i przetłuszczaniu. W przypadku bardzo zniszczonych włosów zaleca się powtarzać zabieg dwa razy w tygodniu.

Najlepsza oliwa z oliwek

Wybór oliwy z oliwek zależy w dużej mierze od upodobań. W zależności od odmiany oliwek, jakie zostały użyte do produkcji oliwy, oliwa ma inny smak oraz zapach. Oliwa, która ma jasny, słomkowy odcień, jest zazwyczaj bardziej łagodna w smaku, natomiast oliwa o zielonym kolorze ma bardziej intensywny smak. Niekiedy oliwa jest gorzkawa, co nie zawsze oznacza, że jest ona zepsuta. Oliwa jest zjełczała i nie nadaje się do spożycia, jeżeli ma nieco metaliczny posmak i pomarańczowe zabarwienie.

W sklepach dostępnych jest kilka rodzajów oliwy z oliwek, między innymi oliwa extra virgin, oliwa virgin, oliwa z wytłoczyn oraz oliwa rafinowana. Niezależnie od ulubionego smaku oliwy, warto wybierać oliwę extra virgin, która odznacza się najwyższą jakością. Taka oliwa jest otrzymywana podczas tłoczenia na zimno i ma najwięcej cennych składników. Oliwa extra virgin jest delikatnie mętna i ma charakterystyczny aromat. Najlepsze oliwy są dodatkowo oznaczane certyfikatami PGI (protected geographical indication) oraz PDO (protected destination of origin).

Oliwę extra virgin najlepiej spożywać na zimno, a do smażenia czy pieczenia dodawać oliwę rafinowaną gorszej jakości.

Więcej o: