Nakarm swoje wosy

Nie ma jednej cudownej witaminy, ktra zapewni naszym wosom urod i si. Aby rosn zdrowo potrzebuj one biaek, tuszczw, mikroelementw i witamin. Ktrych konkretnie i dlaczego?
Docz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Stan wosw jest doskonaym odbiciem kondycji naszego organizmu. Gdy chorujemy, zazwyczaj odbija si to na naszej fryzurze. Wosy staj si cienkie, przesuszone, le si ukadaj, a w kocu zaczynaj wypada. W przeciwiestwie do skry wosy nie maj zdolnoci do regeneracji. Wszelkie zniszczenia s nieodwracalne, trzeba wzmocni organizm by z silnej cebulki wyrs nowy zdrowy wos. A to musi potrwa. Niestety, na niedobory pokarmowe wosy reaguj bardzo szybko. Nasz organizm w obliczu deficytu w pierwszej kolejnoci rezygnuje z odywiania wosw, transportujc cenne skadniki do miejsc w ktrych s bardziej potrzebne.

Biaka

Wosy zbudowane s w 97 proc. z odpornego na zginanie, zrogowaciaego biaka - keratyny. Ta za skada si z mikroskopijnych czstek aminokwasw (metioniny i cysteiny), ktre s poczone super wytrzymaym wizaniem tzw. "mostkiem dwusiarczkowym".

Aminokwasy pochodz z dwch rde: cz organizm wytwarza samodzielnie, a cz dostarczamy mu z poywieniem. Aminokwasy dobre dla wosw mona znale w pokarmach zawierajcych duo biaka - np. w misie i jego przetworach, jajach, rybach. Dlatego nic tak nie szkodzi wosom jak dieta zoona z listka saaty i szklanki wody mineralnej. Natomiast wcale nie musi szkodzi dieta wegetariaska. Znaczce iloci metioniny i cystyny zawieraj: zarodki pszenne, soja, otrby pszenne, patki owsiane - pono regularnemu jedzeniu tych ostatnich zawdziczaj bujne wosy Brytyjki.

Oczywicie organizm moe wytworzy aminokwasy samodzielnie, jednak potrzebuje do tego siarki - by stworzy to wytrzymale wizanie. Znajdziemy j np. w rzodkiewkach i czarnej rzepie. Ta ostatnia, szczeglnie obfita w ten minera, jest znanym od wiekw antidotum na kopoty z wosami. Mona j, start, dodawa np. do twaroku. Siark zawiera take chrzan, kapusta, brukselka, rzeucha, brokuy i kalafior oraz zwyka cebula.

Trzeba te pamita, e aminokwasy nie mog by magazynowane na zapas i trzeba je dostarcza organizmowi regularnie. Pocieszajce jest to, e dostpne s ju apteczne preparaty zawierajce cystein i metionin - warto si w nie zaopatrzy nie tylko, gdy mamy problemy z wosami, ale profilaktycznie, gdy np. planujemy odchudzanie.

Keratynowa struktura wosa jest chroniona przed zniszczeniem - np. przez szampony i inne kosmetyki - przez ochronn warstw kwasw tuszczowych. Aby nasze wosy byy byszczce i spryste musimy dostarcza organizmowi ich odpowiedni ilo. Chodzi o nienasycone kwasy tuszczowe tzw. omega 3 i omega 6. Zawarte s m.in. w rybach morskich, zwaszcza w ososiu, oleju lnianym, konopnym, z pestek dyni i innych zimnotoczonych tuszczach. W orzechach, migdaach, skorupiakach i tofu. Kwasy tuszczowe s egzogenne, organizm nie ma moliwoci ich wytwarzania czy zastpienia czymkolwiek innym. Co wicej, tuszczw potrzebuj, by si w nich rozpuszcza niektre niezbdne dla zdrowia wosw witaminy. Tani i skuteczna metod dostarczania organizmowi nienasyconych kwasw tuszczowych jest codzienne jedzenie yki zmielonego siemienia lnianego, ktre jest w nie bardzo bogate. Mona te w aptece zakupi suplement, np. tran z wtroby rekina.

Witaminy i mikroelementy

W skomplikowanych procesach powstawania i wzrostu wosa, zaopatrzenia mieszkw wosowych w substancje odywcze, peni wane funkcje rne witaminy i mikroelementy. Przenikaj one do wosw, przedostajc si do macierzy wosa wraz z krwi, a pniej do jego korzenia i odygi. Jak radz specjalici warto wic, w przypadku kopotw, wykona badania zawartoci wanych dla zdrowia mikroelementy we wosach - robi je wyspecjalizowane laboratoria w wikszych miastach.

Jeli wosy wypadaj, przyczyn moe by niedobr cynku. Cynk uaktywnia enzymy kontrolujce metabolizm niezbdnych do budowy wosw aminokwasw. Znajdziemy go w morskich rybach, owocach morza, ciemnym misie indyka i kurzych wtrbkach. Teoretycznie nasza dieta zazwyczaj zawiera wystarczajc ilo cynku, problem w tym, e jest on kiepsko wchanialny: nie lubi towarzystwa cukrw, bonnika, a nawet innych witamin. Specjalici artuj, e najlepszym sposobem na jego dostarczanie organizmowi jest jedzenie ostryg saute na niadanie. Pomc moe te odpowiednio skomponowany preparat witaminowy. Cynk wpywa na gospodark witaminy A w organizmie, a ona ma olbrzymie znaczenie dla keratynizacji wosw. Dugotrway niedobr powoduje zahamowanie wzrostu i przerzedzenie wosw, w ekstremalnych przypadkach - cakowite wyysienie. Witamin A dostarczamy do organizmu poprzez spoycie masa, jaj, mleka, wtroby, sera, misa, ale take warzyw i owocw: pomidorw, marchwi, papryki, szpinaku, mango i melonw. Dzienne zapotrzebowanie cakowicie pokrywa zjedzenie 50g surowej marchewki.

elazo odpowiada za tzw. oddychanie komrkowe, czyli dostarczanie energii komrkom macierzy, dziki ktrych podziaom i rnicowaniu si powstaje wos. Niedobr (tzw. sideropenia) bywa spowodowany nie tylko zym odywianiem, ale take obfitym miesiczkowaniem lub ci. Wosy staj si cienkie, amliwe i ulegaj przerzedzeniu. rdem elaza - najcenniejszym - jest chuda woowina, wtrbka, a take szpinak, fasola i groch. Produktw zawierajcych elazo nie powinno si czy w posikach z nabiaem, gdy to upoledza jego wchanianie, poprawia je natomiast witamina C.

Absolutnie niezbdny do tworzenia mocnych i poyskujcych wosw jest krzem. Bierze udzia w procesie keratynizacji, wosy zawieraj jego due iloci - dziki niemu s mocniejsze i grubsze. Krzem pobudza do aktywnoci enzym, ktry jest odpowiedzialny za prawidow produkcj kolagenu. Krzemionk znajdziemy przede wszystkim w kaszy jaglanej, take gryczanej i patkach owsianych. Bardzo cennym jej rdem jest napar ze skrzypu polnego. Ale uwaga! Zawiera te substancje zwan antywitamin B1, ktra niszczy witamin B1 i dlatego konieczna jest jej suplementacja. Gotowe preparaty ze skrzypem polnym zazwyczaj s wzbogacane o ten skadnik.

Warto dba, by w naszej diecie nie zabrako zielonych warzyw, fasoli, ziaren sonecznika, orzechw i kiekw, gdy wszystkie te produkty s bogate w witaminy z grupy B - tiamin, ryboflawin, witamin PP, amidy kwasu nikotynowego, witamin B6, a take kwas pantotenowy, kwas foliowy, witamin B7, cholin, inozytol oraz kwas para-aminobenzoesowy. Wszystkie one s istotne dla wosw. Jedne zapobiegaj przetuszczaniu si wosw (wit. B6 i B7, czyli biotyna), inne przedwczesnemu siwieniu (witB5). Ta ostatnia jest te wanym skadnikiem spoiwa wypeniajcego przestrzenie midzykomrkowe, ktre utrzymuje wilgotno wosw na odpowiednim poziomie.

Mied dziaa wzmacniajco na wosy. Od niej zaley wzrost prawidowej struktury rogowej. Jej niedobr prowadzi do odbarwienia i zmian strukturalnych we wosach. Znajduje si w owocach morza, warzywach strczkowych, awokado, kiwi.

Witamina E chroni i rozszerza naczynia wosowate zaopatrujce wosy w skadniki odywcze. Dziki temu inne cenne substancje docieraj z krwi do wosw. Wit. E jest zawarta w olejach rolinnych, orzechach, mce penoziarnistej, zielonolistnych warzywach.

Magnez potrzebny jest do syntezy cennych dla wosw aminokwasw. Znajdziemy go w pestkach dyni, czekoladzie, niektrych gatunkach wody mineralnej. Uwaga! - "nie lubi si" z elazem. Jeli decydujemy si na suplementacj naley jeden pierwiastek przyjmowa rano, drugi wieczorem.