oliwa

Więcej o:

oliwa

  • Atak oliwy z Ameryki

    Tamtejsi plantatorzy od kilku lat masowo sadzą drzewa oliwne i ściągają do siebie, głównie z Włoch i Hiszpanii, najlepszych specjalistów od ich uprawy i tłoczenia oliwy. W Chile oliwne gaje zajmują już ponad 4000 hektarów i lokalni plantatorzy zapewniają, że każdego roku przybywać

  • Oliwa z oliwek: zdrowy tłuszcz i witaminy

    Oliwa z oliwek to doskonały dodatek do sałatek, pieczywa czy dań na ciepło, ale poza walorami smakowymi, warto wprowadzić oliwę do swojej diety ze względów zdrowotnych. Spożywanie oliwy z oliwek, zwłaszcza na zimno, niesie ze sobą wiele korzyści, a tłuszcz ten może być również wykorzystywany w

  • Oliwa - śródziemnomorski "pokarm bogów"

    Oliwa niejedno ma imię Oliwa powstaje w wyniku miażdżenia i tłoczenia owoców drzewa oliwnego, czyli oliwek (wraz z pestkami). Produktem najwyższej jakości, o najcenniejszych właściwościach odżywczych i smakowych (w tym najniższej kwasowości), a dodatkowo najdroższym, jest oliwa z pierwszego

  • Nasze oleje to powód do dumy. Rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa

    do pewnego czasu głoszono wyższość masła i smalcu nad tłuszczami roślinnymi. "Nasz kontynent dzieli się na strefę masła i strefę oliwy. My żyjemy w obszarze maślanym. Północna Europa - od francuskiej Bretanii, przez Belgię, Holandię, Danię, Niemcy, Polskę, aż po Rosję - to kraina masła i wódki. Południowa

  • Ścigaj o przemowie Kaczyńskiego: To dolewanie oliwy do ognia

    posłanka Koalicji Polskiej. Ścigaj o pomyśle referendum ws. aborcji: Być może, ale gdy już pokonamy epidemię Naszą gościnię zapytaliśmy też, jak ocenia wtorkowe wystąpienie Jarosława Kaczyńskiego. Prezes PiS wezwał w nim m.in. do "obrony kościołów". - To dolewanie oliwy do ognia. Prezes Kaczyński

  • Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

    Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju. Tłoczony jest z nasion rzepaku należącego do rodziny roślin kapustowatych. Charakteryzuje go jasnożółty kolor oraz delikatny zapach i smak. Niegdyś olej rzepakowy uważany