Oliwki kojarzą się nam głównie z kuchnią hiszpańską i grecką. Są obecne także w wielu daniach włoskich i francuskich. Mimo że w naszej strefie nie ma upraw drzew oliwkowych, owoce te cieszą się coraz większą popularnością. To przekąska nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Oliwki to źródło wielu witamin, minerałów i cennych tłuszczy. Poza tym zapewniają uczucie sytości na długo, a nie są bardzo kaloryczne.
Spis treści:
Oliwki to owoce, które pochodzą z drzew o tej samej nazwie. Obecnie największymi ich eksporterami są Włochy, Hiszpania i Grecja. W krajach tych oliwki są też bardzo popularnym dodatkiem do różnych potraw kulinarnych.
Oliwki to drzewa należące do rodziny oliwkowatych i rzędu jasnotowców. Najpowszechniejszy gatunek to oliwka europejska (olea europea).
Inne gatunki oliwek to m.in.:
Z owoców i nasion oliwki produkowany jest z nich także olej jadalny, czyli oliwa. Ze względu na prozdrowotne właściwości, produkt ten cieszy się ogromną popularnością na całym świecie.
Ciekawostka: Drzewa oliwkowe są długowieczne - mogą one owocować nawet przez 150 lat. W basenie Morza Śródziemnego były one uprawiane od kilku tysiącleci.
Oliwki nazywane są "owocami długowieczności". To ze względu na zawartą w nich cenną prowitaminę A, która ma pozytywny wpływ na stan naszych włosów, skóry i paznokci.
Owoce te są źródłem wielu cennych minerałów. To m.in.:
Nie możemy zapominać także o zawartych w oliwkach witaminach - to witaminy z grupy B, witaminy C, witaminy E i prowitaminy A.
Regularne spożywanie oliwek może mieć bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Oliwki są wartościowe w szczególności dla kobiet. Badania wykazały, że zawarty w nich kwas oleinowy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi.
Poza tym spożywanie oliwek może wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. To z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i zakrzepu.
Oliwki mogą być także pomocne w razie przewlekłych stanów zapalnych. Pomocne w tego typu przypadkach są zawarte w tych owocach polifenole.
Ciekawostka: Zdaniem niektórych lekarzy zjadanie siedmiu oliwek dziennie może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Kaloryczność oliwek to kwestia, która wzbudza wiele wątpliwości. Często możemy spotkać się ze sprzecznymi informacjami na ten temat.
Szacuje się, że 10 oliwek (czyli 25 gram) to mniej więcej 31 kcal. Z kolei 100 gram dostarcza 132 kcal. Oliwki nie są więc przekąską bardzo kaloryczną. Zwłaszcza gdy jemy je solo, nie musimy przejmować się kaloriami. Problem mogą z kolei stanowić dania, do których oliwki często są dodawane (np. makarony lub sosy).
Co ważne, oliwki gwarantują długotrwałe uczucie sytości. Taka przekąska jest więc dobra, gdy zależy nam na tym, by nie podjadać zbyt często.
Wiele osób zastanawia kwestia koloru oliwek. Część z nich jest czarna, a część zielona. Pytanie dotyczące tej kwestii pyta nawet na naszym forum:
Są z tego samego drzewa tylko inaczej obrabiane, czy może to zupełnie z innych drzew, inny gatunek?
Oliwki czarne i zielone pochodzą z tych samych drzew. Różny jest jednak stopień ich dojrzałości. Owoce zielone zostały zebrane wcześniej. Z kolei czarne oliwki to te, które rosły dłużej i przez to są bardziej dojrzałe.
Nienasycone kwasy tłuszczowe to najlepsze tłuszcze. Poznaj ich rodzaje, funkcje i źródła >>
Oliwki w kuchni. Makaron z kremowym serkiem i papryką. Poznaj przepis na to danie >>
Oliwki to stały element wielu kuchni śródziemnomorskich. To ciekawe dodatki, które sprawdzą się w wielu daniach. Możemy dodać je na przykład do różnych sałatek, tortilli lub pizzy.
Chcesz przyrządzić pyszna potrawę z oliwkami? Poznaj inspirujące przepisy kulinarne: