Dieta śródziemnomorska - czym jest dieta śródziemnomorska, jakie ma zalety i wady

Dieta śródziemnomorska opiera się na żywności pochodzenia roślinnego, zdrowych tłuszczach i rozsądnych ilościach mięsa. To właściwie nie tyle dieta, co racjonalny i zdrowy sposób odżywiania się. Dieta śródziemnomorska to celebracja dobrego jedzenia, naturalne smaki i przyjemność płynąca ze wspólnego spożywania posiłku.

Więcej artykułów o zdrowiu i racjonalnej diecie przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Co to jest dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najlepszych i najzdrowszych diet świata, przy czym należy tutaj dodać, że nie ma jednej "kanonicznej" diety śródziemnomorskiej. Inaczej przecież odżywiają się Włosi, nieco inaczej Hiszpanie, Francuzi czy Grecy, czyli mieszkańcy wybrzeża Morza Śródziemnego. Nie ulega jednak wątpliwości, że Hiszpanie i Włosi należą do najzdrowszych narodów świata i od lat znajdują się na szczycie rankingów, prowadzonych przez różne organizacje medyczne. W 2022 roku amerykański miesięcznik "U.S. News & World Report" już piąty raz z rzędu uznał dietę śródziemnomorską za dietę nr 1 na świecie.

Dieta śródziemnomorska - jakie produkty preferuje

Dieta śródziemnomorska kładzie największy nacisk na produkty pochodzenia roślinnego, a typowy posiłek składa się z obfitości warzyw i roślin strączkowych, z dodatkiem pełnoziarnistych zbóż. Do tego oliwa i aromatyczne przyprawy. Dieta śródziemnomorska opiera się zatem na zdrowych tłuszczach, obfitości owoców i warzyw, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach, nasionach i niewielkich ilościach nabiału, ryb oraz innego mięsa. Typowe dla tej diety jest wysokie spożycie oliwy z oliwek, jako jednego z głównych źródeł tłuszczu. W diecie śródziemnomorskiej nie poleca się produktów wysoko przetworzonych, w tym przetworzonego czerwonego mięsa.

Dieta śródziemnomorska - co można jeść, a czego unikać

Dieta śródziemnomorska - co można jeść i pić:

  • wszystkie warzywa, w tym dużo liściastych
  • rośliny strączkowe
  • świeże owoce
  • produkty pełnoziarniste
  • zdrowe tłuszcze (przede wszystkim oliwa z oliwek)
  • orzechy
  • nasiona
  • umiarkowane ilości nabiału
  • nieco ryb i owoców morza
  • bardzo mało białego i jeszcze mniej czerwonego mięsa
  • kilka jajek tygodniowo
  • czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach (zgodnie z aktualną wiedzą medyczną nie powinno się pić więcej niż jedną lampkę czerwonego wina dziennie w przypadku kobiet i dwie lampki w przypadku mężczyzn)

Jeżeli hołdujemy diecie śródziemnomorskiej powinniśmy unikać takich artykułów żywnościowych jak:

  • rafinowane ziarna, czyli biały chleb, biały makaron, białe bułeczki itd.
  • tłuszcze trans (są m.in. w gotowych przekąskach, margarynach, fast foodach)
  • cukier (czyli nie objadamy się ciastkami, cukierkami oraz nie pijemy gazowanych napojów słodzonych)
  • wędliny i inne przetwory mięsne
  • wysoko przetworzona i pakowana żywność 
Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Dieta śródziemnomorska - ile można schudnąć?

Jeżeli chcemy się odchudzać stosując dietę śródziemnomorską, to dokonaliśmy słusznego wyboru z punktu widzenia naszego zdrowia. Ta dieta zapewnia bowiem różnorodność i obfitość składników odżywczych. Nie jest to jednak typowa dieta odchudzająca. Badania pokazały, że powoduje podobną utratę wagi i zmniejszenie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, jak inne diety, opracowane specjalnie z myślą o osobach z nadwagą lub otyłością. Jest jednak lepsza od diet niskotłuszczowych, jeżeli chodzi o długotrwałą utratę wagi.

Ważne jest, że żadna dieta odchudzająca, nawet ta śródziemnomorska, nie zadziała na dłużej, jeżeli nie będzie jej towarzyszyć dużo ruchu fizycznego.

Dieta śródziemnomorska - wady i zalety

Dieta śródziemnomorska jest dietą sprzyjającą zdrowiu serca, co potwierdziły liczne badania. Jeżeli stosujemy taką dietę na co dzień ryzyko problemów z układem krążenia, w tym ryzyko udaru, zawału serca i przedwczesnej śmierci spada nawet o 30 procent, jak przekonują hiszpańscy badacze na łamach "The New England Journal of Medicine" (NEJM).

A zatem dieta śródziemnomorska pomaga utrzymać zdrowie, chroni przed przewlekłymi chorobami, takimi jak schorzenia serca  i cukrzyca, sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała i dostarcza wszystkich potrzebnych organizmowi składników odżywczych, w tym obfitość kwasów omega-3. Wśród zalet diety śródziemnomorskiej należy też wymienić prostotę, różnorodność smaków i łatwość przygotowywania potraw.

Czy dieta śródziemnomorska ma wady? Wydaje się, że przede wszystkim jest po prostu niezbyt tania. Produkty muszą być dobrej jakości, świeże i zróżnicowane, ale też nie mamy co się zanadto zamartwiać. Jeśli nie kupimy ekologicznych warzyw, to i te z supermarketu mogą być wystarczająco dobre, byleby nie leżały na półkach zbyt długo.

Więcej o: