Dieta długowieczności: więcej węglowodanów nierafinowanych, post i mniej białka

Eksperci przekonują, że tempo starzenia się można spowolnić zmieniając ilość zjadanego pokarmu, rodzaj składników odżywczych i wzorce żywieniowe. Wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście "jedzenie jest lekiem".

Więcej na temat diety i jej wpływie na nasze zdrowie przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Po przeanalizowaniu setek badań naukowcom z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USA) udało się określić, jaka dieta najbardziej sprzyja naszemu zdrowiu i długowieczności. Potwierdzili tym samym wielowiekowe przekonanie, że "jedzenie jest lekarstwem" (zdanie przypisywane Hipokratesowi). Chociaż - co mocno podkreślają badacze - wiele zależy od rodzaju, ilości oraz czasu jedzenia. Drugie zastrzeżenie mówi, że nie istnieje coś takiego jak "taka sama dieta dla każdego", ponieważ jej wpływ na ciało zależą od współdziałania wielu czynników. Należą do nich płeć, wiek i geny. Z wynikami badań można się zapoznać na łamach czasopisma "Cell".

Jak się odżywiać, aby długo i zdrowo żyć?

Naukowcy odkryli, że na optymalną dla długowieczności dietę składają się: średni lub wysoki poziom węglowodanów, niska, ale wystarczającą ilość białka roślinnego oraz regularne spożywane ryby. Utrzymanie zdrowej wagi jest kluczowe, ale nie chodzi tutaj to, aby wciąż odwoływać się do kalorii i diety odchudzającej. Naukowcy podkreślają, że optymalna dla długiego i zdrowego życia dieta to coś więcej - to pewien określony wzorzec żywieniowy.

- Wiemy, że zmiana ilości, rodzaju i czasu spożywania pokarmu (czyli okresowy post) jest prawdopodobnie najpotężniejszym, możliwym i najbezpieczniejszym sposobem na poprawę zdrowia, przedłużenie życia i wydłużenie okresu, w którym jesteśmy zdrowi i dobrze funkcjonujemy. To działa u wszystkich gatunków, od bakterii po ludzi - piszą na wstępie autorzy przeglądu. 

Długowieczności sprzyjają:

  • Dieta bogata w rośliny strączkowe i potrawy pełnoziarniste
  • Peskatarianizm (dieta będąca odmianą semiwegetarianizmu. Polega na wyłączeniu z diety mięsa czerwonego i białego, a pozostawieniu ryb) lub wegetariańska
  • Dieta w której 30 proc. kalorii pochodzi z tłuszczów roślinnych, takich jak orzechy i oliwa z oliwek
  • Dieta z niską, ale wystarczającą ilością białka do 65 roku życia, a następnie umiarkowane spożycie białka
  • Dieta niskocukrowa i wysoki poziom nierafinowanych węglowodanów (rafinowane węglowodany to węglowodany przetworzone, czyli inaczej mówiąc przetworzona żywność o dużej zawartości cukrów prostych, np. białe pieczywo)
  • Dieta bez czerwonego lub przetworzonego mięsa, z ograniczoną ilości białego
  • Tak zwany post przerywany: 12 godzin jedzenia i 12 godzin postu dziennie
  • Około trzech cykli na rok, podczas których przez pięć dni pościmy (naukowcy nazwali to dietą naśladującą post, czyli zjadanie minimalnej ilości jedzenia przez pewien dość krótki czas)

Okresowe posty stosowane przez osoby w wieku od 18 do 70 lat, są korzystne dla zdrowia, ponieważ mogą zniwelować insulinooporność spowodowaną wysokokaloryczną dietą, a także uregulować ciśnienie krwi, zmniejszyć poziom cholesterolu całkowitego oraz złagodzić stany zapalne w organizmie.

Eksperci podkreślają, że najistotniejsze jest, aby utrzymywać wskaźnik BMI (wskaźnik masy ciała) na poziomie poniżej 25 i dbać o utrzymanie idealnego poziomu tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej stosownie do wieku i płci.

Jedno z niedawno opublikowanych badań (University of Bergen, Norwegia) mówi o ogromnych korzyściach płynących ze zmiany diety na optymalną. Przejście w wieku 60 lat z typowej diety zachodniej na dietę bogatą w rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy, z minimalnym spożyciem czerwonego i przetworzonego mięsa, wiąże się dłuższym nawet o 8 lat życiem ponad oczekiwaną długość życia (wyliczanej na podstawie danych o charakterze statystycznym).

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Źródła: MedicalNewsToday.com, Cell,PLOS Medicine

Więcej o: