MIND to skrót od Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurodegenerative Delay, oznacza dietę, która ma przeciwdziałać zmianom neurodegeneracyjnym w mózgu. Korzyści ze stosowania połączonej diety śródziemnomorskiej oraz diety DASH wykazano już w 2015 roku. Dieta DASH to sposób żywienia się mający pomóc w walce z nadciśnieniem tętniczym. Dieta śródziemnomorska natomiast to sposób żywienia popularny na południu Europy (głównie Włochy, Hiszpania). Najważniejsze zasady tej diety to mało czerwonego mięsa, mało cukru i mało tłuszczów nasyconych. W zamian za to obfitość świeżych warzyw, owoców, orzechów oraz tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych (królową jest tutaj oliwa z oliwek). Zasady diety MIND są dość proste. Aby wspierać umysł, należy jeść możliwie dużo warzyw liściastych i innych, a także owoce, orzechy, oliwę z oliwek, ryby, produkty pełnoziarniste.
Do badań nad efektami diety MIND w kontekście choroby Alzheimera naukowcy z Rush University przystąpili już kilka lat temu. Zauważyli, że osoby, które ją stosowały nawet w stopniu umiarkowanym, wykazywały się większą sprawnością poznawczą w starszym wieku, niezależnie od istnienia lub nieistnienia złogów białkowych w mózgu (nadmiar beta-amyloidu i białka tau powiązany jest z chorobą Alzheimera).
- Niektórzy ludzie utrzymują funkcje poznawcze pomimo nagromadzenia patologicznego białka w mózgu, a nasze badanie sugeruje, że dieta MIND wiąże się z lepszymi wynikami, niezależnie od stanu mózgu związanego z chorobą Alzheimera — mówi Klodian Dhana, członek zespołu badawczego z Rush University College. Zdarza się bowiem, że nawet spore ilości toksycznego białka nie prowadzą jednak do demencji aż do końca życia konkretnej osoby.
Dane do analizy naukowcy pozyskali od 569 uczestników długoterminowego badania nazwanego Rush Memory and Aging Project. Zbieranie danych rozpoczęto jeszcze w 1997 roku. Od 2004 roku badani wypełniali też kwestionariusze dotyczące rodzaju spożywanych pokarmów. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Journal of Alzheimer's Disease".
W podsumowaniu naukowcy piszą: "Dieta MIND wiąże się z lepszym funkcjonowaniem poznawczym niezależnie od stwierdzonej patologii mózgu, co sugeruje, że może przyczyniać się do odporności poznawczej u osób starszych".
- Wydaje się, że dieta ma właściwości chroniące przed demencją. A nawet jeśli nie, to prawdopodobnie nie zaszkodzi nam, gdy będziemy jedli większe ilości zielonych warzyw i innych pełnowartościowych produktów spożywczych — mówi Klodian Dhana.
Mimo że samo badanie miało szereg ograniczeń, to jednak naukowcy uważają, iż warto zgłębiać ten temat. Te ograniczenia to brak odniesień do populacji ogólnej (w projekcie wzięli udział tylko biali mężczyźni), a także fakt, że to sami uczestnicy wypełniali kwestionariusze żywieniowe.