Ludzkość już tysiące lat temu odkryła dobroczynny wpływ postów na ludzki organizm. Powstrzymywanie się od jedzenia w określonych okresach w roku zostało utrwalone poprzez upamiętnienie 40-dniowego postu Chrystusa, który spędził ten czas na pustyni. Chrześcijanie z całego świata od wieków przez Wielką Nocą poszczą, by umartwić i oczyścić ciało i przygotować się na nadchodzące odrodzenie – zarówno w wymiarze duchowym, jak i fizycznym. Posty także są elementem życia wyznawców buddyzmu, islamu czy judaizmu.
W minionych stuleciach wpływowi postów na ludzki organizm zaczęli przyglądać się także medycy, a w późniejszych okresach lekarze. Bijący w Polsce rekordy popularności post wedle zasad spisanych przez doktor Ewę Dąbrowską, którego zasady są podobne do postu Daniela, zyskał rzesze zwolenników, którzy raz na jakiś czas przechodzą fizyczne oczyszczenie. Posty tego typu są długotrwałe, wymagają kilku tygodni wyrzeczeń i ciężkiej pracy nad pokusami ciała, w związku z czym niewiele osób jest w stanie wytrwać w nich do końca. Alternatywą dla nich może być zatem tzw. dieta ośmiogodzinna.
Dieta ośmiogodzinna polega na tym, że przyjmowanie posiłków ma miejsce w ośmiogodzinnym oknie żywieniowym, po którym następuje szesnastogodzinny post. Oznacza to, że pomiędzy pierwszym a ostatnim posiłkiem zjadanym w ciągu dnia może upłynąć maksymalnie 8 godzin, a pomiędzy ostatnim posiłkiem a pierwszym posiłkiem kolejnego dnia musi być zachowana przerwa 16 godzin. Post może być również dłuższy, 16 godzin to założone minimum, które musi trwać post. Wydłużanie czasu postu oznacza jednocześnie skrócenie trwania okna żywieniowego, w którego trakcie można spożywać pokarmy. Popularne są diety opierające się na oknie żywieniowym trwającym jedynie 4 godziny, a także te, które zakładają spożywanie jednego obfitego posiłku w ciągu dnia.
Post ma na celu zapewnienie organizmowi czasu na regenerację. Wielu lekarzy uważa bowiem, że ciągłe dostarczanie pokarmu powoduje to, że nasz organizm ma jedynie czas i energię na spalanie energii dostarczanej na bieżąco oraz wytwarzanie nowych komórek, nie ma natomiast czasu na regenerację istniejących komórek. A to właśnie ta regeneracja ma być kluczem do dobrego samopoczucia, znakomitej formy, a także do opóźnienia procesów starzenia.
Założeniem diety ośmiogodzinnej jest to, że można jeść dowolne produkty, bez jakiegokolwiek ograniczania jakościowego oraz ilościowego. Post jest bowiem dla organizmu chwilą oddechu, która pomaga w odpoczynku dla układu pokarmowego oraz dla całego ciała.
Jeżeli jednak post ma być sposobem na zrzucanie zbędnych kilogramów i walkę z nadwagą, warto przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i w czasie dozwolonego okna żywieniowego spożywać produkty, które pomogą w redukcji masy ciała. Przede wszystkim należy uważać na ilość spożywanych kalorii. To właśnie one są kluczem do sukcesu i są sprzymierzeńcem – a raczej ich ograniczenie - w odchudzaniu. Zasada jest prosta – by zredukować masę ciała, należy organizmowi dostarczyć mniej kalorii niż on potrzebuje. Zbyt duża podaż kalorii doprowadzi do powstawania rezerw energetycznych, które są przyczyną przybierania na wadze. Zaletą ograniczonych okien żywieniowych jest to, że pokarmy możemy przyjmować tylko w określonym czasie. Niemal zawsze oznacza to, że zmniejsza się ilość posiłków spożywanych w ciągu dnia, a co za tym idzie spadek przyjmowanych kalorii.
Dodatkowo warto sięgać po produkty pełnowartościowe, białe pieczywo zamienić na pieczywo pełnoziarniste, ciemne, przyrządzane na zakwasie, bez dodatku cukru czy karmelu nadającego ciemny kolor. Należy odstawić cukier, nie tylko ten w formie słodyczy, ale również ten, który kryje się w produktach takich jak keczup, wędliny, jogurty, napoje gazowane, a także soki owocowe – tu pomocne jest wnikliwe czytanie etykiet kupowanych produktów.
Dietę ośmiogodzinną warto także wesprzeć codzienną dawką ruchu, jeśli celem jest zrzucenie wagi lub zregenerowanie i oczyszczenie organizmu. W obydwu przypadkach ruch zadziała zbawiennie – napędzi metabolizm, a dodatkowo pomoże w zrelaksowaniu się i nabraniu lepszej formy.
Dieta 8 godzinna - zalety i wady
Zaletą wady okienkowej jest jej różnorodność. Dieta nie zakłada ograniczeń co do produktów jak i ilości kalorii. Jedyną zasadą od której nie można odstąpić, to 8-godzinny czas podczas którego jemy. Jak podkreśla wielu ekspertów nie trzeba jej stosować codziennie, wystarczą trzy dni w tygodniu, by zacząć chudnąć
Wadą - zdaniem wielu dietetyków - jest ograniczenie czasowe, które powoduje, że pierwszy posiłek odkładamy na później, a to powoduje, że jesteśmy głodni i jemy więcej. W efekcie organizm ma mniej czasu na spalenie dostarczonych kalorii, co niesie za sobą ryzyko przyrostu tkanki tłuszczowej. Stosowanie 8-godzinnej diety należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Na pewno nie jest wskazana dla osób przewlekle chorych i dzieci.