tłuszcze
-
Dwie porcje awokado tygodniowo zmniejszają ryzyko chorób serca o 16 procent
Ważne jest, aby awokado zastąpiło nam niezdrową żywność i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. I nie można przy tym zapominać o zbilansowanej diecie, gdzie jest miejsce także dla innych zdrowych tłuszczów roślinnych.
-
Pepsyna: enzym odpowiedzialny za trawienie białek. Jakie są jego dodatkowe funkcje?
Pepsyna pełni kluczową rolę w organizmie zarówno ludzkim, jak i zwierzęcym. Preparaty, których składnikiem jest pepsyna, stosuje się w leczeniu wielu chorób, a na dodatek można wykryć dzięki temu enzymowi objawy niektórych schorzeń. Co to jest...
-
Masło klarowane - jak je zrobić. Właściwości, zastosowanie
Masło klarowane to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, ale po odpowiedniej obróbce cieplnej. Podgrzewając tłuszcz na wolnym ogniu pozbywamy się białka oraz laktozy i wody. W ten sposób zwykłe masło nabiera nowych właściwości.
-
Dieta ketogenna (dieta ketogeniczna) - czy jest skuteczna w odchudzaniu i na jak długo
Dieta ketogeniczna (lub ketogenna) jest restrykcyjną dietą, w której głównym źródłem energii są tłuszcze. Reklamowana jest jako dieta, która daje dobre wyniki przy odchudzaniu się, a także jako dieta korzystna dla zdrowia, w tym w profilaktyce...
-
Jakie witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są cztery: witamina A, witamina D, witamina E oraz witamina K. Aby mogły być przyswojone przez organizm powinniśmy je spożywać w towarzystwie tłuszczu. Kumulowane są przez organizm głównie w tkance tłuszczowej...
-
Aby utrzymać wagę, zjedz śniadanie i przestań z późnym podjadaniem
Nie ma wątpliwości, pora jedzenie posiłków jest bardzo ważna w regulowaniu wagi ciała. Naukowcy potwierdzili, że ze względu na dobowe rytmy regulujące metabolizm, kiedy jesz jest tak samo ważne jak to, ile i co jesz, gdy próbujesz przytyć, schudną...
-
Olej z awokado: jakie ma właściwości. Jak stosować olej z awokado
Olej z awokado jest niemal tak samo zdrowy i pyszny, jak oliwa z oliwek. Ma mnóstwo korzystnych dla nas kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy i witamin. Olej z awokado wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także do produkcji kosmetyków oraz do...
-
Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, typu fast food, osłabia kontrolę apetytu i pamięć - dowodzą badania
Gdy żywimy się tzw. śmieciowym jedzeniem zaburzamy pracę naszego mózgu - twierdzą naukowcy. Żywność z wysoką zawartością tłuszczu i cukru upośledza funkcję hipokampa, czyli tej części mózgu, która odpowiada za kontrolę apetytu oraz za pamięć. Z...
-
Lipidy - czym są, jakie pełnią funkcje?
Lipidy, czyli tłuszcze, to szeroka grupa związków organicznych, które złożone są z glicerolu oraz kwasu tłuszczowego. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z czego złożone są lipidy? Jakie rozróżniamy rodzaje lipidów i jakie pełn...
-
Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia?
Smażone potrawy są niewątpliwie smaczne i często goszczą na naszych stołach. Jednocześnie budzą pewien niepokój: dietetycy ostrzegają, że smażenie nie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Na czym smażyć, aby jeść możliwie najzdrowiej? Za najlepsze i...
-
To nie afera, to polski standard. Mamy wyjaśnienia NFZ i MZ w sprawie leczenia mukowiscydozy
-
3 sygnały świadczące o udarze mózgu. Ten prosty test polecają lekarze i ratownicy
-
Szczepionki przeciw grypie o 40 procent zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera
-
Spiekłeś się na raka? Ten w 100 proc. naturalny sposób na oparzenia słoneczne polecają komandosi
-
Jeśli bierzesz te leki, uważaj na słońce podczas upałów. Które preparaty mogą być fototoksyczne? [LISTA]
- Mydło dziegciowe: właściwości. Na jakie problemy skórne pomaga, jak je stosować
- Upał sprawia, że szybciej się starzejemy. Nieoczywiste skutki wysokiej temperatury
- Belgia znów pomaga Polkom w dostępie do aborcji. Podwojono kwotę wsparcia
- Fala upałów nie powstrzymała koronawirusa. Nawet jeśli pół roku temu się szczepiliśmy, to możemy się zakazić [ROZMOWA]
- Dramat pacjentów z mukowiscydozą - pełna treść odpowiedzi NFZ i Ministerstwa Zdrowia