tłuszcze
-
Już nigdy nie wyrzucisz pestek dyni. Mogą być ulgą dla pęcherza
Pestki dyni to bogactwo przeciwutleniaczy, zdrowego tłuszczu i minerałów. Szkoda zatem marnować takie zasoby.
-
Czego nie jeść przed snem? Te produkty omijaj szerokim łukiem. Szkodzą organizmowi
Jedzenie niewłaściwych pokarmów może zakłócić sen, a jednocześnie dodać do dziennego bilansu wiele niepotrzebnych kalorii. Nie mówiąc już o tym, że niektóre artykuły żywnościowe po prostu szkodzą zdrowiu. Jakich potraw na kolację najlepiej jest...
-
Co jeść, żeby mieć energię? Te produkty pobudzą twój organizm
Pokarmy, które szybko dodadzą nam energii to, mówiąc najprościej, produkty zawierające cukier i inne proste węglowodany. Ale taki "zastrzyk energetyczny" nie daje siły na dłużej. Lepiej sięgnąć po inne źródła energii. Co zatem jeść, żeby mieć...
-
Siemię lniane złote czy brązowe? Które jest zdrowsze i co je różni?
Prozdrowotne właściwości siemienia lnianego znane są od pokoleń. Jednak robiąc zakupy, na sklepowych czy aptecznych półkach można spotkać dwa rodzaje nasion. Jedne są określane jako złociste, a inne brązowe. Co je różni? Okazuje się, że nie tylko...
-
Olej lniany - jaki jest najzdrowszy, jak działa na organizm? Czy ten zdrowy olej ma też wady?
Olej lniany to jedno z najbogarszych źródeł kwasu alfa-linolenowego, związku tłuszczowego o cennych właściwościach zdrowotnych. To sojusznik zdrowego serca i wsparcie dla układu nerwowego. Na co zwrócić uwagę kupując olej lniany?
-
Czego lepiej nie jeść, żeby schudnąć 5 kg? Oto gotowa lista, której warto się trzymać
Jakich pokarmów unikać, gdy próbujemy zrzucić nieco kilogramów? Lista właściwie nie zmienia się od lat.
-
Co jest najgorze dla trzustki? Te rodzaje produktów powinny zniknąć z twojej lodówki jeszcze dziś
Trzustka to bardzo zapracowany organ. Można ją porównać do niewielkiej fabryki chemicznej, produkuje bowiem całą gamę enzymów pomagających rozkładać tłuszcze, białka i cukry. Ponadto wydziela insulinę, a zatem zarządza też gospodarką węglowodanową...
-
Dwie porcje awokado tygodniowo zmniejszają ryzyko chorób serca o 16 procent
Ważne jest, aby awokado zastąpiło nam niezdrową żywność i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. I nie można przy tym zapominać o zbilansowanej diecie, gdzie jest miejsce także dla innych zdrowych tłuszczów roślinnych.
-
Pepsyna: enzym odpowiedzialny za trawienie białek. Jakie są jego dodatkowe funkcje?
Pepsyna pełni kluczową rolę w organizmie zarówno ludzkim, jak i zwierzęcym. Preparaty, których składnikiem jest pepsyna, stosuje się w leczeniu wielu chorób, a na dodatek można wykryć dzięki temu enzymowi objawy niektórych schorzeń. Co to jest...
-
Masło klarowane - jak je zrobić. Właściwości, zastosowanie
Masło klarowane to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, ale po odpowiedniej obróbce cieplnej. Podgrzewając tłuszcz na wolnym ogniu pozbywamy się białka oraz laktozy i wody. W ten sposób zwykłe masło nabiera nowych właściwości.
-
Rano wybierz ten napój zamiast filiżanki kawy. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
Będą odszkodowania za szczepienia przeciwko COVID-19. Chodzi o nowe powikłanie
-
Poznaj właściwości zamknięte w "szklanych ampułkach". Wzmocnisz odporność i nie tylkoMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dawniej taki rosół robiły babcie. Później o nim zapomniano. A teraz znów jest na niego "wielkie bum"
-
Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Co najlepiej pić przy bólu gardła? Pomoże napar, który przygotujesz w kilka minut
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Dlaczego często puszczamy bąki? Poznaj najczęstsze powody uporczywych gazów
- "Cicha depresja" dopada coraz więcej osób. Tak może się przejawiać