tłuszcze
-
Siemię lniane złote czy brązowe? Które jest zdrowsze i co je różni?
Prozdrowotne właściwości siemienia lnianego znane są od pokoleń. Jednak robiąc zakupy, na sklepowych czy aptecznych półkach można spotkać dwa rodzaje nasion. Jedne są określane jako złociste, a inne brązowe. Co je różni? Okazuje się, że nie tylko...
-
Olej lniany - jaki jest najzdrowszy, jak działa na organizm? Czy ten zdrowy olej ma też wady?
Olej lniany to jedno z najbogarszych źródeł kwasu alfa-linolenowego, związku tłuszczowego o cennych właściwościach zdrowotnych. To sojusznik zdrowego serca i wsparcie dla układu nerwowego. Na co zwrócić uwagę kupując olej lniany?
-
Czego lepiej nie jeść, żeby schudnąć 5 kg? Oto gotowa lista, której warto się trzymać
Jakich pokarmów unikać, gdy próbujemy zrzucić nieco kilogramów? Lista właściwie nie zmienia się od lat.
-
Co jest najgorze dla trzustki? Te rodzaje produktów powinny zniknąć z twojej lodówki jeszcze dziś
Trzustka to bardzo zapracowany organ. Można ją porównać do niewielkiej fabryki chemicznej, produkuje bowiem całą gamę enzymów pomagających rozkładać tłuszcze, białka i cukry. Ponadto wydziela insulinę, a zatem zarządza też gospodarką węglowodanową...
-
Dwie porcje awokado tygodniowo zmniejszają ryzyko chorób serca o 16 procent
Ważne jest, aby awokado zastąpiło nam niezdrową żywność i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. I nie można przy tym zapominać o zbilansowanej diecie, gdzie jest miejsce także dla innych zdrowych tłuszczów roślinnych.
-
Pepsyna: enzym odpowiedzialny za trawienie białek. Jakie są jego dodatkowe funkcje?
Pepsyna pełni kluczową rolę w organizmie zarówno ludzkim, jak i zwierzęcym. Preparaty, których składnikiem jest pepsyna, stosuje się w leczeniu wielu chorób, a na dodatek można wykryć dzięki temu enzymowi objawy niektórych schorzeń. Co to jest...
-
Masło klarowane - jak je zrobić. Właściwości, zastosowanie
Masło klarowane to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, ale po odpowiedniej obróbce cieplnej. Podgrzewając tłuszcz na wolnym ogniu pozbywamy się białka oraz laktozy i wody. W ten sposób zwykłe masło nabiera nowych właściwości.
-
Dieta ketogenna (dieta ketogeniczna) - czy jest skuteczna w odchudzaniu i na jak długo
Dieta ketogeniczna (lub ketogenna) jest restrykcyjną dietą, w której głównym źródłem energii są tłuszcze. Reklamowana jest jako dieta, która daje dobre wyniki przy odchudzaniu się, a także jako dieta korzystna dla zdrowia, w tym w profilaktyce...
-
Jakie witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są cztery: witamina A, witamina D, witamina E oraz witamina K. Aby mogły być przyswojone przez organizm powinniśmy je spożywać w towarzystwie tłuszczu. Kumulowane są przez organizm głównie w tkance tłuszczowej...
-
Aby utrzymać wagę, zjedz śniadanie i przestań z późnym podjadaniem
Nie ma wątpliwości, pora jedzenie posiłków jest bardzo ważna w regulowaniu wagi ciała. Naukowcy potwierdzili, że ze względu na dobowe rytmy regulujące metabolizm, kiedy jesz jest tak samo ważne jak to, ile i co jesz, gdy próbujesz przytyć, schudną...
-
Zielone koktajne i ich zalety
-
Sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. Ten napój ci w tym pomoże
-
Sygnały, po których poznasz, że cierpisz na Zespół Jelita Drażliwego (IBS)MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Nigdy nie połykaj pestek tego owocu. Mogą cię czekać poważne dolegliwości
-
Czy opuchnięte kostki powinny nas martwić? Jakie choroby zwiastują?
- Ile można schudnąć w miesiąc? Co zrobić, żeby pozbyć się tłuszczu z brzucha?
- Nie jedz tego warzywa na śniadanie. Może wywołać bolesne dolegliwości
- W szkole byłeś kiepski z biologii? Sprawdź, czy w tym quizie pójdzie ci lepiej
- Pod żadnym pozorem nie jedz owoców prosto z krzaka. Nabawisz się pasożytów
- Widzisz u siebie te symptomy? Prawdopodobnie wątroba ci wysiada