Olej-lniany
Olej lniany jest to roślinny olej o żółtawym zabarwieniu. Jego zapach jest dosyć intensywny i cierpki. Olej lniany otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Ze względu na swój specyficzny smak nie jest on zbyt często wykorzystywany do celów kulinarnych. Olej lniany należy spożywać na zimno, nie należy go smażyć ani gotować.
Olej lniany jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Kwasy jednonienasycone mają wpływ na obniżenie poziomu niepożądanego w ludzkim organizmie cholesterolu LDL. Jednocześnie kwasy te zwiększają wskaźnik cholesterolu HDL. Zdaniem lekarzy należy dorosły człowiek powinien spożywać od 2 do 6 łyżek stołowych oleju lnianego dziennie.
Olej lniany dodatkowo pomaga w podnoszeniu odporności organizmu oraz regeneruje błony śluzowe przewodu pokarmowego. Regularne spożywanie oleju lnianego zapewnia także ochronę przed chorobami serca i chorobami naczyń krwionośnych. Olej lniany pomaga również przy stosowaniu zewnętrznym: regenreuje skórę, ma działanie przeciwzapalne.
Olej lniany a odchudzanie - osoby walczące ze zbędnymi kilogramami także powinny zwrócić uwagę na właściwości oleju lnianego. Jego spożycie przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, ułatwi on przekształcanie pożywienia w energię, zamiast w tłuszcz, a przy okazji oczyści wątrobę, pobudzając produkcję żółci. W oleju lnianym znajdują się lignany, które działają podobnie do żeńskich hormonów - estrogenów, które są odpowiedzialne za ważne funkcje organizmu, między innymi: regulację gospodarki węglowodanowej, redukowanie masy mięśniowej.