orzechy
-
Powinniśmy jeść ich garść dziennie. Orzechy uchronią nasze serce przed chorobami
Nerkowce, pistacje, a może ziemne? Jeśli nie możemy się zdecydować, najlepszym wyborem będą orzechy włoskie. To najzdrowsze orzechy na świecie. Zawierają duże pokłady kwasów omega-3, które chronią nasze serce przed wieloma chorobami.
-
Omega-3 pochodzenia roślinnego poprawia zdrowie, zmniejsza ryzyko chorób serca
Włącz do swojej diety orzechy włoskie, siemię lniane i oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy czy sojowy - obniżysz ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Wystarczy łyżka oleju dziennie, aby wspierać zdrowie serca.
-
Witaminy na odporność. Gdzie szukać witamin wzmacniających organizm
Wśród witamin wspierających nasz system odpornościowy wymienia się: witaminę A, witaminy B5 i B6, witaminę C, witaminę E, witaminę H oraz witaminę K. Źródłem tych witamin jest dla naszego organizmu przede wszystkim żywność. Tylko nieliczne są...
-
Orzechy: moc zdrowia i energii. Które najlepsze?
Laskowe, pistacje, makadamia, ziemne, kokosowe... Orzechy uchodzą za zdrowe i pożywne, ale straszą zawartością tłuszczu i kalorii. Jak to w końcu z nimi jest? Wszystkie tak samo dobre?
-
Alergia to choroba na całe życie. Obalamy ten mit oraz kilka innych
Alergia to nadmierna reakcja układu immunologicznego na pewne substancje. Typowe objawy alergii to: swędzenie i łzawienie oczu, wysypki, świszczący oddech, kichanie, nudności, ból brzucha. Dla większości ludzi reakcje alergiczne są niewygodne i...
-
Nalewka z orzecha czarnego: właściwości, na co pomaga
Nalewka z orzecha czarnego zawiera cenny składnik o nazwie juglon, mający uznane działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Wyciągi z orzecha czarnego polecane są jako środek na pasożyty, a także naturalny lek na kłopoty żołądkowe.
-
Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie
Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia migdałów, czyli pestek owoców migdałowca pospolitego. Mąka migdałowa uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów mącznych, chociaż jest bardzo kaloryczna. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, posiada...
-
Orzechy tygrysie - niebanalna przekąska pełna zdrowia
Orzechy tygrysie, nazywane także migdałami ziemnymi lub chufa, to jadalna roślina popularna na południu Europy, zwłaszcza w Hiszpanii, a także w Afryce i w obu Amerykach. Nie jest w dosłownym znaczeniu orzechem lecz jadalną bulwą rośliny o...
-
Brytyjscy naukowcy znaleźli sposób na leczenie jednej z najbardziej zabójczych alergii - na orzeszki ziemne
Zarówno same orzeszki ziemne, jak i masło orzechowe to silne alergeny pokarmowe. Naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się jednak opracować metodę, która uodparnia na alergizujące białko, które występuje w fistaszkach.
-
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe to smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw, należy jednak wiedzieć, jakie masło wybrać, żeby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wartościowe masło orzechowe to takie, które składa się z dużej ilości orzechów, nie zawiera...
-
Nowy wariant koronawirusa atakuje. Już za moment szczepienia
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
-
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt? 70 proc. nie ma wątpliwościMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czym jest rak jelita grubego
-
Wypij ten napój zaraz po przebudzeniu. Działa lepiej niż kawa
- Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem
- Jak często brać prysznic? Opinie dermatologów
- Żywność pochodzenia roślinnego a ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2 - nowe badania
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie