orzechy
-
Powinniśmy jeść ich garść dziennie. Orzechy uchronią nasze serce przed chorobami
Nerkowce, pistacje, a może ziemne? Jeśli nie możemy się zdecydować, najlepszym wyborem będą orzechy włoskie. To najzdrowsze orzechy na świecie. Zawierają duże pokłady kwasów omega-3, które chronią nasze serce przed wieloma chorobami.
-
Omega-3 pochodzenia roślinnego poprawia zdrowie, zmniejsza ryzyko chorób serca
Włącz do swojej diety orzechy włoskie, siemię lniane i oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy czy sojowy - obniżysz ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Wystarczy łyżka oleju dziennie, aby wspierać zdrowie serca.
-
Witaminy na odporność. Gdzie szukać witamin wzmacniających organizm
Wśród witamin wspierających nasz system odpornościowy wymienia się: witaminę A, witaminy B5 i B6, witaminę C, witaminę E, witaminę H oraz witaminę K. Źródłem tych witamin jest dla naszego organizmu przede wszystkim żywność. Tylko nieliczne są...
-
Orzechy: moc zdrowia i energii. Które najlepsze?
Laskowe, pistacje, makadamia, ziemne, kokosowe... Orzechy uchodzą za zdrowe i pożywne, ale straszą zawartością tłuszczu i kalorii. Jak to w końcu z nimi jest? Wszystkie tak samo dobre?
-
Alergia to choroba na całe życie. Obalamy ten mit oraz kilka innych
Alergia to nadmierna reakcja układu immunologicznego na pewne substancje. Typowe objawy alergii to: swędzenie i łzawienie oczu, wysypki, świszczący oddech, kichanie, nudności, ból brzucha. Dla większości ludzi reakcje alergiczne są niewygodne i...
-
Nalewka z orzecha czarnego: właściwości, na co pomaga
Nalewka z orzecha czarnego zawiera cenny składnik o nazwie juglon, mający uznane działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Wyciągi z orzecha czarnego polecane są jako środek na pasożyty, a także naturalny lek na kłopoty żołądkowe.
-
Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie
Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia migdałów, czyli pestek owoców migdałowca pospolitego. Mąka migdałowa uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów mącznych, chociaż jest bardzo kaloryczna. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, posiada...
-
Orzechy tygrysie - niebanalna przekąska pełna zdrowia
Orzechy tygrysie, nazywane także migdałami ziemnymi lub chufa, to jadalna roślina popularna na południu Europy, zwłaszcza w Hiszpanii, a także w Afryce i w obu Amerykach. Nie jest w dosłownym znaczeniu orzechem lecz jadalną bulwą rośliny o...
-
Brytyjscy naukowcy znaleźli sposób na leczenie jednej z najbardziej zabójczych alergii - na orzeszki ziemne
Zarówno same orzeszki ziemne, jak i masło orzechowe to silne alergeny pokarmowe. Naukowcom z Wielkiej Brytanii udało się jednak opracować metodę, która uodparnia na alergizujące białko, które występuje w fistaszkach.
-
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe to smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw, należy jednak wiedzieć, jakie masło wybrać, żeby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wartościowe masło orzechowe to takie, które składa się z dużej ilości orzechów, nie zawiera...
-
Mocz śmierdzi po szparagach? Nie wszyscy powinni je jeść
-
Wczesne objawy raka trzustki. Na te dwa zwróć szczególną uwagę
-
Ta kobieta ma nietypową pasję. "To jest bardzo wciągająca dyscyplina"MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najlepsze na kolację dla diabetyka
-
Dopraw kawę tą przyprawą, a nie pożałujesz. Oczyszczone jelita gwarantowane
- Jak zadbać o wątrobę? Zapomnij o "cudownych tabletkach" i zadbaj o zdrowie
- Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po soki
- Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po soki
- Maślanka, kurkuma, a może aloes? To najlepiej łagodzi oparzenia słoneczne
- Dieta, która działa jak przejście dodatkowych kilku tysięcy kroków