Orzechy włoskie powinny być na stałe w naszej diecie. Są solidnym źródłem błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczów. Każdego dnia warto zjeść garść orzechów. Około ¼ szklanki czy też około 12 połówek zawiera około 190 kcal, ale w tym także 2 g błonnika, 4 g białka, 4 g węglowodanów, 18 g tłuszczów (z czego znaczna część wielonienasyconych).
Na ich prozdrowotne właściwości zwracają uwagę naukowcy i lekarze. Lauren Pelehach Sepe, dietetyczka kliniczna w Kellman Wellness Center w Nowym Jorku podkreśla w rozmowie z magazynem medicalnewstoday.com:
Są bogate w zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, a także kilka niezbędnych minerałów
Lekarka zaznacza też, że orzechy włoskie zawierają naprawdę dużo kwasów tłuszczowych omega-3.
Dietetyczka kliniczna przypomniała wyniki badań z 2019 roku. Wynika z nich, że orzechy włoskie znacznie zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dzieje się tak za sprawą dobrego wpływu na mikrobiom jelitowy.
Zdrowy mikrobiom jelitowy łączy się ze zmniejszonym poziomem stanu zapalnego, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także poprawia profil lipidowy
— wyjaśnia lekarka.
Inna ekspertka - dr Lyn Steffen, profesor epidemiologii, która jest współautorką badania dotyczącego wpływu orzechów włoskich na choroby serca – dzieli się wynikami opracowań 30-letnich badań. Na przestrzeni tych lat obserwowano 3023 uczestników CARDIA, w tym 352 jedzących orzechy włoskie, 2494 jedzących inne orzechy i 177 nie jedzących żadnych.
Osoby, które spożywały orzechy włoskie miały niski wskaźnik BMI, były szczuplejsze, miały mniejszy obwód talii, niższe ciśnienie i niższy poziom trójglicerydów we krwi. Te wskaźniki pokazują, że ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest u nich znacznie niższe. Naukowcy wykazali także, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie mają także niższy poziom glukozy we krwi na czczo.