Powinniśmy jeść ich garść dziennie. Orzechy uchronią nasze serce przed chorobami

Nerkowce, pistacje, a może ziemne? Jeśli nie możemy się zdecydować, najlepszym wyborem będą orzechy włoskie. To najzdrowsze orzechy na świecie. Zawierają duże pokłady kwasów omega-3, które chronią nasze serce przed wieloma chorobami.

Najzdrowsze orzechy na świecie

Orzechy włoskie powinny być na stałe w naszej diecie. Są solidnym źródłem błonnika, białka oraz zdrowych tłuszczów. Każdego dnia warto zjeść garść orzechów. Około ¼ szklanki czy też około 12 połówek zawiera około 190 kcal, ale w tym także 2 g błonnika, 4 g białka, 4 g węglowodanów, 18 g tłuszczów (z czego znaczna część wielonienasyconych).

Na ich prozdrowotne właściwości zwracają uwagę naukowcy i lekarze. Lauren Pelehach Sepe, dietetyczka kliniczna w Kellman Wellness Center w Nowym Jorku podkreśla w rozmowie z magazynem medicalnewstoday.com:

Są bogate w zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, a także kilka niezbędnych minerałów

Lekarka zaznacza też, że orzechy włoskie zawierają naprawdę dużo kwasów tłuszczowych omega-3.  

Orzechy dobre na serce

Dietetyczka kliniczna przypomniała wyniki badań z 2019 roku. Wynika z nich, że orzechy włoskie znacznie zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dzieje się tak za sprawą dobrego wpływu na mikrobiom jelitowy.

Zdrowy mikrobiom jelitowy łączy się ze zmniejszonym poziomem stanu zapalnego, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także poprawia profil lipidowy

— wyjaśnia lekarka.

Inna ekspertka -  dr Lyn Steffen, profesor epidemiologii, która jest współautorką badania dotyczącego wpływu orzechów włoskich na choroby serca – dzieli się wynikami opracowań 30-letnich badań. Na przestrzeni tych lat obserwowano 3023 uczestników CARDIA, w tym 352 jedzących orzechy włoskie, 2494 jedzących inne orzechy i 177 nie jedzących żadnych.

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Osoby, które spożywały orzechy włoskie miały niski wskaźnik BMI, były szczuplejsze, miały mniejszy obwód talii, niższe ciśnienie i niższy poziom trójglicerydów we krwi. Te wskaźniki pokazują, że ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest u nich znacznie niższe. Naukowcy wykazali także, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie mają także niższy poziom glukozy we krwi na czczo.

Więcej o: